Melyek a legnépszerűbb bob frizuratípusok?

2020. február 25.
Sokszor dobálóznak a fodrászok és a fashionisták is a bob szóval, de mit is takar pontosan ez a trendi kifejezés? Kiknek áll jól a bob, és milyen típusát érdemes választani ovális, kerek, szögletes vagy éppen szívformájú arc esetén? Kik azok a legnagyobb sztárok, akik szintén bobokkal hódítanak? Utánajártunk, milyen formákban tombol évek óta a bob frizura, hogy egy kis segítséget nyújtsunk azoknak, akik már egy ideje kacérkodnak ezzel a stílussal, de még nem merték meglépni a nagy döntést.

Az utóbbi évek hajtrend-palettájáról egyszerűen kirobbanthatatlanok a különböző bob fazonok. A hosszú frizurák egyeduralma után már nagyon kellett egy ennyire sokszínű, üdítő trend, amely számos arcformához és hajszínhez remekül passzol – ráadásul azért még éppen összeköthető vagy eltűzhető, ha egy kis változatosságot vagy alkalmi eleganciát vinnénk a megjelenésünkbe.

Persze nem egy teljesen új felfedezésről van szó, az előző századok divatfrizurái között is megjelent már a bob. Legnagyobb fénykorát az 1920-as években élte, amikor az egészen rövidre vágott bob volt a slágerfrizura: hullámosan vagy egyenesre szárítva, az arcot hegyesen keretező tincsekkel is viselték a kor divatrajongói.

1. Az örök klasszikus A-vonalú bob

Az egyik legnépszerűbb bob típus az A-vonalú, azaz a konkáv bob, amely annyit tesz, hogy a frizura első része hosszabb, az áll alá ér, míg a tarkónál rövidebb. Lehet a hosszkülönbség igazán markáns és alig észrevehető is. Ez a fazon igazi jolly joker, szinte minden életkorhoz, arctípushoz és színhez passzol. Kifejezetten jól áll neki egy kis balayage, hogy kiemelje a vágás különlegességét. Mivel az első tincsek hosszabbak, könnyen hátratűzhetők vagy száríthatók a maszkulin, erőteljes hatás kedvéért, de ha romantikusabb stílusra vágyunk, akár hajpántfonatot is készíthetünk egy ilyen típusú bobból.

Szinte nincs olyan celeb, akit ne láttunk volna már ezzel a frizurával, de az egyik legnagyobb klasszikusnak Jennifer Aniston A-vonalú szőke frizurája mondható, aki világosszőke melírcsíkokkal emelte ki a formában rejlő potenciált. Keira Knightley pedig szinte minden bobstílust végigpróbált már, az egyik kedvencünk a klasszikus A-vonalú bobja tengerparti hullámokkal, ami megtöri a stílus szigorú formáit.

Milyen arcformához ajánlott?  Szinte mindegyikhez. A hosszúkás arcot ellenpontozza, ha éppen az állunk vonala alatt érnek véget az elülső tincsek.

2. A retró: a végzett bob

Az úgynevezett végzett bob egy, a tarkónál lépcsőzetesen vágott rövid frizura, amely extra volument ad a hajnak, és igen extravagáns hatást kölcsönöz, különösen ha például aszimmetrikus frufru is társul hozzá. Hullámos vagy természetesen göndör fürtökkel rendelkezőknek tökéletes választás akkor, ha már unják a nehezen kezelhető, dús hajkoronájukat. A végzett bob hosszítja a nyakat és kiemeli az arccsontot. Egyenes hajúaknak jól jön a végzett bobhoz egy körkefés szárító, amellyel egyszerűen beállíthatják a frizurájukat otthon is.

Az egyik leghíresebb graduated bob, azaz végzett bob tulajdonosa Victoria Beckham, aki hosszú évekig kitartott az ikonikus frizurája mellett. Jól is tette, hiszen optikailag dúsította a haját, kiemelte vékony nyakát és karakteres arcformáját is.

Milyen arcformához ajánlott?  Az ovális arcot szélesíti ez a forma, így harmonikusabbá is teszi.

3. A kacér aszimmetrikus bob

Az aszimetrikus bob – ahogyan neve is mutatja, aszimmetrikus vágástechnikával készül, azaz az egyik oldalon rövidebb, a másikon pedig hosszabbak a hajvégek. Lehet lépcsőzetesen vágott vagy egyenes vonalú is, a lényeg az aszimmetriában rejlő kacérságban rejlik. Ha nincs kellőképpen texturálva ez a típusú frizura, akkor könnyen befejezetlennek tűnhet, ezért aki ilyen bobot választ, annak érdemes finishtermékeket is használnia, illetve profi fodrásszal vágatnia ezt a stílust.

Idén ősszel végigsöpört az interneten Jennifer Lopez új, aszimmetrikus bobja, amit Chris Appleton sztárfodrász vágott a dívának. J.Lo aszimmetrikus frizurájában a hosszkülönbség nem markáns, de éppen elég arra, hogy egy kis csavart vigyen a klasszikus bob fazonba, illetve direkt úgy lett vágva, hogy több helyen is el lehessen választani a hajat attól függően, hogy mekkora aszimmetriát szeretne megmutatni az énekesnő.

Milyen arcformához ajánlott?  Remekül megtöri a kerek arc vonásait az aszimmetria, de szinte mindenki bátran bevállalhatja ezt a lookot.

4. A minimalisták kedvence, az egyenes bob

Egyenesen körbevágott frizura egyenlő hosszal: ennyit jelent a klasszikus bob, amely lehet egészen az állig, nyakközépig vagy kulcscsontig érő is – attól függően, hogy milyen az arcformánk. Ha túlságosan vékonyszálú vagy kevés hajunk van, akkor nem ez a legjobb fazon számunkra, mert könnyen lelapultnak, zsírosnak hathat. Ha egy kis csavart vinnénk ebbe a nagyon egyszerű frizurába, akkor a különböző frufruk alternatívát nyújthatnak, de a hosszától függően hajcsatokkal, hajpántokkal, tarkónál összekötött mini lófarokkal vagy a hajunk felső részének hátrafogásával is készíthetünk belőle alkalmi hajviseletet.

Reese Witherspoon nemrégiben váltott bobra. Azzal, hogy elhagyta hosszú fürtjeit, teljesen más lett az arckaraktere. Ezt még a színészi szerepei is lekövetik, gondoljunk csak a Doktor Szöszi és a Hatalmas Kis Hazugságok közötti hatalmas különbségre.

Milyen arcformához ajánlott?  Szinte mindegyikhez, a kulcs az elválasztáson van: a szögletes arcformával rendelkezők inkább középen, míg a kerekebb arcúak oldalt elválasztva vágassák ezt a klasszikus formát.

5. A lob, azaz a long bob

A lob becenevet kapta a bob frizura hosszabb verziója, amely szinte már félhosszú hajnak is beillik. Általában A-vonalú vágásmód párosul hozzá, és tökéletes azoknak, akik azért nem szívesen válnának meg egy mutatós lófaroktól a bobjuk kedvéért. Ezt a hajat simán lehet fonni, göndöríteni, vasalni vagy kontyot tűzni belőle, ráadásul nagyon jól állnak neki a napszívta tincsek is – például a hajkontúrnál.

A Kardashian-klán szinte minden tagját láthattuk már ilyen-olyan bobfrizurával, talán Kim Kardashian az, akit a leggyakrabban látunk lob fazonnal: vagy szögegyenesre vasalt végekkel – amit üveghajnak is neveznek –, vagy nagy, befelé szárított stílusban viseli. Utóbbi romantikus bájt és lényegesen rövidebb hosszt ad, mint az egyenes verzió.

Milyen arcformához ajánlott?  Elsősorban szív és kerek formájú archoz, mert a lob nyújtja az arcot.

6. A romantikus, texturált bob

A texturált bob azért nagyszerű választás, mert kiemeli az arc vonásait és finoman keretezi is azt. A texturálás annyit tesz, hogy nem egy hosszra vágják a frizurát, hanem különböző rétegeket képezve hosszabb és rövidebb tincseket nyisszantanak, így nagyon természetes, puhított hatást érnek el. A texturált bobnak rendkívül jól áll a hullám, akár kócos, tengerparti formában is, hiszen ez mind extra volument ad a hajkoronának. Passzol hozzá a texturált frufru és a hajpántok is, amelyek mind tovább emelik a romantikus jegyeit a frizurának.

Az utóbbi időben például Scarlett Johanssont láthattuk texturált bobbal, amely sötét hajtöve és világosszőke hajvége miatt vált nagyon különlegessé és sokféleképpen variálhatóvá. Nagyon jól lehet játszani a fül mögé fésüléssel is, így az arckontúrunkat az egyik oldalon kiemelheti, míg a másikon elrejtheti a texturált frizura. Sőt, akár egy elegáns fonattal vagy divatos kontyfésűvel is rögzíthetjük a hajunkat a fül mögött.

Milyen arcformához ajánlott?  Szögletes arcúaknak, mert a texturált bob lágyítja a vonásokat.

7. A futurisztikus sleek bob

2019 és 2020 nagy trendje az úgynevezett sleek bob, ami már-már a parókák tökéletességéhez hasonlítható. Szuperfényes, szuperprecízen vágott és beállított bobról van szó, amely egyértelműen a megjelenésünk éke lehet, és olyan hatást kelt, mintha most léptünk volna ki egy tökéletesen stylingolt, futurisztikus klipből. A parókaszerű hatás eléréséhez szükség lehet egy bitangerős hajvasalóra vagy tartós hajegyenesítésre, rendszeresen ápolt hajszerkezetre és magasfényű finishtermékekre (olajra, hajsprayre) is.

A look koronázatlan királynői Dua Lipa, Charlize Theron és a Kardashian-lányok. Ők általában profin egyszínűre festett sleek bobot viselnek, de az énekesnő mostanában az underground hatás kedvéért lenövesztett vagy színesre festett tövekkel is viseli ezt a szigorú, de figyelemfelkeltő frizurát.

Milyen arcformához ajánlott?  Ha az áll vonala alá érnek a szögegyenes hajvégek, akkor bármilyen arcformához illik, mert optikailag nem befolyásolja a vonásainkat.

8. Kamuflázs: a hamis bob

Simán lehet, hogy még vágatni sem kell a hosszú fürtjeinkből azért, hogy alkalomadtán kipróbáljuk a bob frizurát. A kifutón és a vörös szőnyegen számtalanszor láthattunk már bobként feltűzött hajkoronát. A trend előnye – amellett, hogy megmarad a hosszú hajunk –, hogy szupernőies és szexi, dús hatású bobot tudunk csinálni a hajunkból, amely a first ladyk eleganciáját idézi meg. Azoknak is kiváló ez a megoldás, akik még csak kacérkodnak a bobbal, hiszen így visszafordíthatatlan döntés nélkül megnézhetik, hogyan állna nekik egy-egy rövidebb fazon.

A faux bobot legutóbb Zendayán láthattuk, akinek a hullámos frizurája a szesztilalom korának divatjára emlékeztetett – amikor a rövid bob volt az elsőszámú hajtrend. Zendayához hasonlóan mi is kihúzgálhatunk és begöndöríthetünk egy-egy tincset a tökéletesen feltűzött bobból, hogy szexibb hatást érjünk el.

Milyen arcformához ajánlott?  Minden arcformához, attól függően, hogy éppen hogyan tűzzük fel a hamis bobot.

9. Az androgün szuperrövid bob

A bob és a pixie között félúton találjuk a szuperrövid, éppenhogy fül mögé tűrhető bobokat, amelyek egyszerre maszkulin és nőies hatást is képesek elérni. Frufruval a bob a húszas évekbeli eredetijére hajaz, míg hátrafésülve, pomádéval lesimítva a legnevesebb divatmagazinok címlapján is megállná a helyét bevállalós, mégis elegáns stílusával. Lehet texturált vagy egyenesen vágott, előnye a pixie-vel szemben, hogy a felső részét azért még összefoghatjuk vagy elcsatolhatjuk – például az év kiegészítősztárjaival, a retró díszes hajcsatokkal is.

Mostanában elöntötték a Pinterestet a szuperrövid bobok, a kifutón és az Instagramon például Kaia Gerbernél találkozhattunk a trenddel, aki abszolút képes a maximumot kihozni a fazonból. Van, hogy a hajtőtől a végekig bezselézi és hátralapítja, van, hogy tőemeléssel változtat a formáján, és megesik, hogy oldalt választja el, hogy némi volument és izgalmas formát adjon az egyébként titkárnős hajviseletnek. Akinek rövid bobja van, annak szinte kötelező követni Kaia oldalát némi inspirációért!

Milyen arcformához ajánlott?  Az ovális arcot jótékonyan ellensúlyozza a rövid bob formája. Azonban arra is érdemes ügyelni, hogy a hosszabb nyakhoz jobban áll a nagyon rövid fazon.

10. A franciás frufrus bob

Persze bármely bobfazonnak jól áll a frufru, mégis külön kategóriaként tekinthetünk rá, hiszen szinte a frufru áll ezeknek a frizuráknak a középpontjában. Számtalan megoldás létezik arra, hogy hogyan legyen nagyon természetes és szexi egy frufrus bob. Lehet hosszú vagy rövid oldalfrufru, tépett vagy határozott, egyenes frufru. Aztán vannak a hosszúra hagyott, göndör frufrufürtök, az oldalt hosszabbodó, kontúrral összevágott frufruk vagy éppen a szuperrövid, franciás frufruk – ebben a szezonban szinte nincs olyan, ami ne lenne divatos!

Rengeteg sztár vágatott az elmúlt időszakban frufrut, hiszen 2020-ban újra trend minden változata az elmúlt évtizedek divatos frufrujainak. Remek példa erre Emma Stone, aki egy szolid, a hajkontúrjával összevágott oldalfrufrut vállalt be nemrég. Ennyi változtatás is elég volt ahhoz, hogy üde, és az előzőektől különböző hatást érjen el – ráadásul az enyhe hullámok is szuperül állnak a hosszú oldalfrufrunak!

Milyen arcformához ajánlott?  A teljes frufrut az ovális arccal, magasabb homlokkal rendelkezők, míg az oldalfrufrukat a kerekebb arcformájúak is magukénak érezhetik.


GYIK

Milyen bob fazonok léteznek?

A-vonalú bob, azaz konkáv bob, végzett bob, aszimmetrikus bob, egyenes bob, long bob,  texturált bob, sleek bob, hamis bob, szuperrövid bob, frufrus bob.

Mi a különbség a két főbb típus, az egyenes és a texturált bob között? 

Az egyenesnél – ahogyan a neve is mutatja – minden tincs egyformára, egyenesen van vágva, míg a texturált rövidebb és hosszabb, réteges vágást jelent, ami puhább végeket eredményez.

Mi a lob? 

A bob frizura hosszabb verziója, ez lehet egyenes vagy texturált bob is.


Összefoglalás

A bob az utóbbi 4-5 évben tarol a hajtrendek között. Sokan nem tudják, mit is jelent pontosan az egyenes és a texturált vágásmód közötti különbség, de ez a cikk választ ad erre, így legközelebb már magabiztosan mehetünk a fodrászszalonba az új bob frizuránkért!

Nagyon sok különféle bob létezik, de ha csoportosítani szeretnénk, akkor egyrészről vágásmód szerint meghatározhatjuk az egyenes, az aszimmetrikus és a texturált verziót, hossz szerint a szuperrövid bobot, a klasszikus bobot, illetve a long bobot, azaz lobot, míg stílus szerint a tükörsima sleek bobot, a frufrus bobot és texturált, romantikus bobot emelhetjük ki.

Ha nem tudjuk, hogy melyiket válasszuk, akkor először is határozzuk meg az arcformánkat, nézzük végig, hogy melyik bobhoz melyik arcforma az ideális. Ha nem akarunk mellélőni, akkor először mindenképpen áll alatt végződő hosszt válasszunk, mert az nagy mértékben nem fogja befolyásolni az összképet.

Nulladik lépésként pedig jól jöhet a hamis bob, azaz a bobszerű feltűzése a hosszú hajnak, amely amellett, hogy nagyszerű alkalmi frizura is lehet – némi hajgöndörítés vagy egyenesítés után –, arra a kérdésre is választ fog adni, hogy egyáltalán komfortosnak vagy önazonosnak érezzük-e a bob fazonokat.

Fotó: IMaxTree