Így csökkentsd a műanyag-felhasználást a szépségrutinodban

2020. július 15.
Az egyszer használatos műanyagok száműzéséről és a #plasticfreejuly mozgalomról már olvashattatok többször is nálunk. Most azt nézzük meg, szépség téren milyen apró, de fontos lépéseket tehetünk, hogy a magunk részéről erre a hónapra vagy egy egész életre leszámoljunk a fölösleges műanyag termelésével.

Évente világszinten mintegy 300 millió tonna műanyagot termelünk, ennek egy része pedig –megközelítőleg 8 millió tonna szemét – az óceánokba kerül. Fájdalmas adatok, amelyek ellen nemcsak a konyhában, és a mindennapi használati eszközeink terén küzdhetünk, hanem a szépségápolásban és a fürdőszoba területén is. Lássuk, hogyan tehetünk fontos kezdőlépéseket akár a Plastic Free July kezdeményezés kapcsán.

 

A szépségápolási termékek, kedvenc „beauty must have” kategóriás piperéink gyakran tartalmaznak egyszer használatos műanyagokat, főként a csomagolásnak köszönhetően, pedig ma már szerencsére elég sok fenntartható alternatíva létezik minderre. Többségük ráadásul ugyanolyan hatékony, csak kevésbé látványos az outfitje, vagy akár épp nincs is…

Láttad már?

Pucér, de hatékony

Érdemes fejben újraterveznünk. Ki mondta, hogy a sampon, a kézmosó vagy a tusfürdő csak palackozva jó? A szilárd, pucér termékek egyre nagyobb figyelmet kapnak, nem véletlenül. Rengeteg jótékony, hatékony összetevőt tudnak felmutatni, mindezt az irdatlan mennyiségű műanyag csomagolás nélkül. Csak meg kell barátkoznunk a szilárd textúrával, na és persze szükség van hozzá természetesen vízre is. Érdekes adat, hogy egy-egy szilárd sampon például akár 3 palack samponnal felér, és akár 85 hajmosásra is elegendő.

Újratöltve

Az újratöltött szépségtermékek kora messze nem most kezdődött, igaz, egyre jobban felértékelődik. Számos márka igyekszik évek óta becsempészni a kínálatába az újratölthető rúzsokat, parfümöket. Hiába 100%-ban újrahasznosítható egy-egy csomagolás, sajnos azt nem veszik figyelembe, hogy ez a műanyag újrahasznosítás a valóságban csupán 9 százalékban valósul meg világszerte. Éppen ezért lenne iszonyú fontos előtérbe helyezni a csomagok újra bevetését, legyen szó akár újratölthető szemhéjpaletta-tokról.

Zero waste

Óriási terhet vehetünk le a bolygónkról olyan zero waste, újra bevethető termékekkel is, mint a mosható intimbetétek, luffa arcradírozó korongok, muszlinkendők, bambusz fürdőszivacsok, papírmentes törlők 100% pamutból vagy épp az újrafelhasználható sminklemosópárnák. A mindennapi sminklemosókendő használata ugyanis például pusztító hatással van a környezetre – bár valóban praktikus, de hosszú távon rengeteg kárt okoz. Elzárja a csatornákat, de a tengerpartokra, óceánba is kikerülhet.

Természetes indulók!

Ki mondta, hogy csak a műanyag hajkefék, fogkefék és sminkecsetek működnek jól, vagy épp mutatnak jól a szépségrutinunkban? A bambusz fogkefék között toxinmentes, vegán, környezetbarát, fenntartható és puha sörtéjű termékek sokasága szerepel, de a fából készült fésűk között is megtalálhatjuk az igazit.

Olvastad már?

Fotó: Getty Images