Így csökkentsd a műanyag-felhasználást a szépségrutinodban

2020. július 15. |

Az egyszer használatos műanyagok száműzéséről és a #plasticfreejuly mozgalomról már olvashattatok többször is nálunk. Most azt nézzük meg, szépség téren milyen apró, de fontos lépéseket tehetünk, hogy a magunk részéről erre a hónapra vagy egy egész életre leszámoljunk a fölösleges műanyag termelésével.

Évente világszinten mintegy 300 millió tonna műanyagot termelünk, ennek egy része pedig –megközelítőleg 8 millió tonna szemét – az óceánokba kerül. Fájdalmas adatok, amelyek ellen nemcsak a konyhában, és a mindennapi használati eszközeink terén küzdhetünk, hanem a szépségápolásban és a fürdőszoba területén is. Lássuk, hogyan tehetünk fontos kezdőlépéseket akár a Plastic Free July kezdeményezés kapcsán.

 

A szépségápolási termékek, kedvenc „beauty must have” kategóriás piperéink gyakran tartalmaznak egyszer használatos műanyagokat, főként a csomagolásnak köszönhetően, pedig ma már szerencsére elég sok fenntartható alternatíva létezik minderre. Többségük ráadásul ugyanolyan hatékony, csak kevésbé látványos az outfitje, vagy akár épp nincs is…

Láttad már?

Induljon a műanyagmentes július!

Induljon a műanyagmentes július!

Ne használjunk műanyagot júliusban! – ez az üzenete annak a közösségi médiában született, mára sokmilliós nemzetközi követőtábort megmozgató kezdeményezésnek, amelyet a lassan lebomló műanyagok pusztító környezetkárosítása miatt hívtak életre a fenntarthatóságért küzdő civilek.

Pucér, de hatékony

Érdemes fejben újraterveznünk. Ki mondta, hogy a sampon, a kézmosó vagy a tusfürdő csak palackozva jó? A szilárd, pucér termékek egyre nagyobb figyelmet kapnak, nem véletlenül. Rengeteg jótékony, hatékony összetevőt tudnak felmutatni, mindezt az irdatlan mennyiségű műanyag csomagolás nélkül. Csak meg kell barátkoznunk a szilárd textúrával, na és persze szükség van hozzá természetesen vízre is. Érdekes adat, hogy egy-egy szilárd sampon például akár 3 palack samponnal felér, és akár 85 hajmosásra is elegendő.

Újratöltve

Az újratöltött szépségtermékek kora messze nem most kezdődött, igaz, egyre jobban felértékelődik. Számos márka igyekszik évek óta becsempészni a kínálatába az újratölthető rúzsokat, parfümöket. Hiába 100%-ban újrahasznosítható egy-egy csomagolás, sajnos azt nem veszik figyelembe, hogy ez a műanyag újrahasznosítás a valóságban csupán 9 százalékban valósul meg világszerte. Éppen ezért lenne iszonyú fontos előtérbe helyezni a csomagok újra bevetését, legyen szó akár újratölthető szemhéjpaletta-tokról.

Zero waste

Óriási terhet vehetünk le a bolygónkról olyan zero waste, újra bevethető termékekkel is, mint a mosható intimbetétek, luffa arcradírozó korongok, muszlinkendők, bambusz fürdőszivacsok, papírmentes törlők 100% pamutból vagy épp az újrafelhasználható sminklemosópárnák. A mindennapi sminklemosókendő használata ugyanis például pusztító hatással van a környezetre – bár valóban praktikus, de hosszú távon rengeteg kárt okoz. Elzárja a csatornákat, de a tengerpartokra, óceánba is kikerülhet.

Természetes indulók!

Ki mondta, hogy csak a műanyag hajkefék, fogkefék és sminkecsetek működnek jól, vagy épp mutatnak jól a szépségrutinunkban? A bambusz fogkefék között toxinmentes, vegán, környezetbarát, fenntartható és puha sörtéjű termékek sokasága szerepel, de a fából készült fésűk között is megtalálhatjuk az igazit.

Olvastad már?

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá te is!

Még több Szépség

Zöld körmök karácsonyra: a legsikkesebb választás karácsonyfa köröm

Zöld körmök karácsonyra: a legsikkesebb választás