Férfiakra szabott bőrápolási rutin, avagy a férfi bőr titkai

2020. október 28.
Az elegáns, igényes férfi ápolt megjelenéséhez hozzátartozik a bőrápolás is, ami bizony messze nem merülhet ki a reggeli és esti zuhanyzás alatti arcmosással. Nem mellesleg a férfiak bőrének szerkezete jellegzetes eltéréseket mutat a nőkétől, ami a magasabb a tesztoszteronszintnek köszönhető. Tamás Eszter kozmetikus bloggerünk az eheti írásában a férfiak bőrét veszi górcső alá, és nem titkolt szándéka, hogy a férfiak is fontolóra vegyék a számukra megfelelő bőrápolási rutin kialakítását!

Legyen szó férfiakról vagy nőkről, testünket bőr borítja, ami a legnagyobb kiterjedésű szervünk (1,5-2 nm, vagyis testsúlyunk 10-20%-át alkotja). Ez az elsődleges védelmi vonalunk a mechanikai hatások, a káros fény- és hőhatások ellen, lehetővé teszi a testhőmérsékletünk állandó fenntartását. De megóv minket a mérgező vegyi hatásoktól, szennyező anyagoktól, és véd a kórokózokkal szemben is. Hosszasan sorolhatnánk, hogy kültakarónk milyen fontos és összetett szerepet lát el, mindkét nemnél ugyanazokat a funkciókat. Azonban mégis van néhány kulcsfontosságú eltérés a nők és férfiak bőre között, amelyek a bőr szerkezetében fedezhetők fel.

ferfi-borapolas-tippek1

Mi is valójában a különbség a férfiak és nők bőre között?

A férfiak bőre különleges ápolást igényel, amely alkalmazkodik a bőrük fiziológiai szükségleteihez.

Ha a legfelső rétegét, a szaruréteget vizsgáljuk, akkor a tesztoszteronszint különbségének köszönhetően körülbelül 15-20% -kal vastagabb, mint a nőké, mivel a férfi nemi hormonok a kollagéntermelést erőteljesen fokozzák. A faggyúmirigyek mennyisége és mérete, valamint a pórusok mérete is nagyobb, így bőrük zsírosabb, hajlamosabb az aknéképződésre.

A férfiaknál átlagosan 10 évvel később kezdődnek az öregedési folyamatok. Az irharétegben lévő kollagén, az elasztikus rostok más szerkezetűek, és több vizet képesek megkötni, szilárdabban, feszesebben tartja meg az alatta elhelyezkedő szöveteket. Ezért is ritkábban fordul elő férfiaknál a nők réme, a cellulit, azaz a narancsbőr!

Ennek ellenére a természet nem volt teljesen igazságtalan a „szebbik nemmel” szemben: a férfiaknál is csökken a kollagénszint, ahogy öregszenek, de ezt állandó ütemben teszi (szervezetük nincs olyan szintű hormonális ingadozásnak kitéve, mint a nőknek). Ehhez képest a nők kollagénszintje stabil marad, majd a menopauza után hirtelen zuhan.

ferfi-borapolas-tippek

Van még egy jelentős különbség, ami már a bőrápolás témakörébe tartozik: a borotválkozás során a férfiak bőrét a borotvapenge irritálja, és a borotválkozáshoz használt készítmények sok esetben erősen lúgos kémhatásúak, amelyek érzékennyé tehetik a bőrt, felborítják a hidrofil-lipid egyensúlyt. Tehát a borotválkozás bőrproblémák egész sorát vonhatja maga után, ha nem körültekintően választanak utóápoló készítményeket.

 Jöjjenek az egyszerűen követhető bőrápolási rutin lépései férfiaknak

Szakemberként azt tanácsolom, hogy olyan termékcsaládot válasszunk, amely speciálisan a férfiak számára lett kifejlesztve.

Tisztítás – reggel és este

A helyes arcápolás mindig a letisztításnál kezdődik. Első számú szabály, hogy az alapos tisztításhoz nem elegendő a tiszta víz, és a szappan is tiltólistán van! Bőrünkről eltávolítjuk a nap során felgyülemlett szennyeződéseket és a felesleges faggyút. Válasszunk egy olyan gyengéd arclemosót, amely mentes az agresszív tisztítóanyagoktól, nem szárítja a bőrt.

Borotválkozás

A borotválkozás során a penge könnyen felsértheti a bőr legfelső rétegét, a hámréteget. Közvetlen borotválkozás után pedig a bőrfelület érzékeny, könnyen irritálttá válhat. Ezért érdemes a borotválkozáshoz egy könnyen lemosható, SLS-mentes borotválkozási termékeket (borotvahab, borotvakrém) választani, amely kíméletes, táplálja és védi a bőrt.

ferfi-borapolas-borotvalkozas2 

Tonizálás borotválkozás után – after shave-ek

A borotválkozás után a bőr nyugtatása és a gyulladáscsökkentés a cél. Jó választás lehet egy könnyen felszívódó borotválkozás utáni balzsam, ami az érzékeny bőrt nyugtatja és regenerálja. A klasszikus borotválkozás utáni arcszeszek mára már idejétmúltak, főleg az alkoholtartalmuk miatt.

Hámlasztás

Legalább hetente egyszer, a tisztítás után a gyengéd hámlasztást sem lehet kihagyni! A pórusok mélytisztítása és az elhalt hámsejtek eltávolítása a férfiak bőrápolási rutinjának is része. Ha ez a lépés kimarad, a bőr érdesnek, bevastagodottnak, fakónak, fénytelennek tűnhet.

Ráadásul szem előtt kell tartanunk, hogy a borotválkozást követően a szőrbenövést is hivatott megakadályozni, amely nagyon kellemetlen tüneteket tud okozni.

Hidratálás, táplálás

Legyen akár egy könnyű, nem zsíros fluid, ami hidratálja és nyugtatja az érzékeny bőrt, vagy egy gazdagabb tápláló, ránctalanító krém, mindig ez a befejező lépés! A bőrünk 70%-a víz, és ennek nagy része az irharétegben található meg, így a legfontosabb, hogy a mélyebb rétegekig is eljussunk.

Természetesen, aki nyitott a bőrápolásra, és hajlandó pár perccel több időt szánni magára a reggeli készülődésnél, az szemkörnyékápolóval és célzott bőrproblémájára való speciális szérumokkal is bővítheti a rutinját!

Utóirat: a rendszeres napvédelem alól az erősebb nem képviselői sem kapnak felmentést, az UV-sugárzás elleni védelem nemtől és kortól függetlenül kötelező! A fényvédő krémet egész évben alkalmazni kell, főleg azoknak, akik világosabb bőrrel rendelkeznek, és hamar leégnek a napon, vagy hajlamosak a pigmentfoltok kialakulására!

Szerző: Tamás Eszter Fotó: Unsplash

Olvass tovább!