A sütőtök 5 bőrszépítő hatása

2020. október 14.
Egyre színesebb arcát mutatja a természet, hűvösebb az idő, és pár hete a kedvenc zöldségesünknél – és lehetőleg már a tányérunkon is – megjelent az ősz egyik slágere, a sütőtök. A szépségápolás terén ritkán esik szó róla, mégis az egyik legjobb választás akkor is, ha arcpakolást szeretnénk készíteni. Te ismered az előnyeit?

Ugyanúgy ahogy a zöldségek, gyümölcsök, úgy a kozmetikai hatóanyagok terén is érdemes az évszaknak megfelelő, szezonális kezeléseket, termékeket alkalmazni. Ezen a héten kozmetikus szakértőnktől megtudhatjuk, hogy miért érdemes ősszel a sütőtöktartalmú készítményeket előnyben részesíteni.

„Személy szerint rajongok a zöldség- és gyümölcskivonatokkal készült készítményekért, mert hiszek abban, hogy a természet bölcsen tudja, hogy egy-egy évszakban mire van szüksége a szervezetünknek és a bőrünknek. Így van ez a narancssárga tökfélével, a sütőtökkel is, hiszen számos bőrszépítő vitamint, ásványi agyagot és telítetlen zsírsavat tartalmaz.”

A sütőtök gazdag enzimekben, béta-karotinban, aminosavakban és antioxidánsokban, amelyek csodát tesznek a bőrrel.

a sütőtök bőrszépítő hatásai

Tudtad?

1. Antioxidánsokkal látja el a bőrt – A-vitamin-forrás

Az A-vitamin jelenléte elengedhetetlen az egészséges bőr fenntartásához. Igazi jolly joker a bőrmegújítás terén. Kiváló antioxidáns, amely segíti a szabadgyökök megkötését a bőrben. A kifejezetten fáradt, fénytelen bőrre remek. De javítja a szeboreás, pattanásos bőr állapotát is, mivel enyhíti a pórusokban a faggyú felgyülemlését, ami a pórusok eltömődéshez vezet.

2. Bioflavonoidokkal látja el a bőrt – Karotinoidok

A bioflavonoidok nagy csoportjának egyik jeles tagjai a karotionidok, és a narancssárga tökfélének rendkívül magas a béta-karotin-tartalma, amelyet a szervezetünk A-vitaminná alakít. A sütőtökben lévő karotinoidok (alfa- és béta-karotint is tartalmaz) segítenek semlegesíteni a szabadgyököket, így bőrvédő, bőrmegújító hatásuk is van, megakadályozzák a sejtek károsodását, így segítenek felvenni a harcot a ráncok idő előtti kialakulásával szemben is.

3. Serkenti a kollagéntermelést – C-vitamin

A termés húsa C-vitaminban gazdag, ami serkenti a kollagéntermelést, és megnöveli a bőr védelmét a káros szabadgyökökkel szemben, amelyek felgyorsítják az öregedés tüneteit.

4. Gyógyír a problémás bőrre is – Cink

Az amerikából származó növény magja cinkben gazdag. A pattanásos bőr is hálás lesz érte, hiszen a cin tartalmának köszönhetően antibakteriális és hámosító hatással bír, amelynek alapvető szerepe van a gyulladt, pattanásos bőr kezelésében.

5. Halványító hatás – B5-vitamin (pantoténsav)

Ennek a vízbázisú vitaminnak fontos szerepe van a pigmentációban és a hajtüszők növekedésében. Csökkentheti a korai öregedés jeleit – a ráncosodást, sötét foltokat és elszíneződéseket.

Szóval mindenképp azt javasoljuk, hogy idén ősszel ne csak a sütőben sütve, mézzel csurgatva kerüljön terítékre ez a remek antioxidánsbomba, hanem a bőrünkre is, mivel ápol, fokozza és elősegíti a bőr regenerálódását, és hidratálja a száraz bőrfelületet. Válasszunk egy sütőtökös pakolást, krémzselét vagy akár a jótékony tökmagolajat az arcápoláshoz, bőrünk garantáltan hálás lesz érte a hűvös, szeles időben.

Láttad már?

Fotó: Unsplash