Most kiderül, hogy tényleg teljesen más-e a férfiak és a nők arcbőre

2020. október 20.
A szokásbeli különbségek mellett van néhány élettani különbség is a férfi és a női arcbőr között. A mindennapos borotválkozás erősen igénybe veszi az arcbőrt, amely a hámréteg megvastagodásához vezethet. A férfi bőr kollagénállománya később kezd el csökkenni, tehát később kezd el láthatóan öregedni, viszont akkor látványosabban. Szerencsére az alap bőrápolási rutin kialakítása mindkét nem számára hatékony megoldást jelenthet.

Tény, hogy a nők és a férfiak bőre között van némi élettani különbség, de alapvetően a férfiak bőre is hasonló ápolásra szorul, mint a nőké.

férfiak nők arcbőre arcápolás
Következzenek a legfőbb eltérések:

a férfiak bőre egy picit vastagabb, mint a nőké.
• nagyobbak a faggyúmirigyek és a verejtékmirigyek, ezért gyakrabban zsírosabb is lehet, illetve fokozottabb tüneteket okozhat például pubertáskorban a pattanások megjelenése.
• a férfi bőr kollagénállománya később kezd el csökkenni, tehát később kezd el láthatóan öregedni, mint a nőké, viszont akkor látványosan.
Ezek a jellemzők viszont nem azt jelentik, hogy a férfi arcbőr kevesebb ápolásra szorul. Sőt, a különböző napi arcápolási rutin miatt más módon kell rá figyelmet szentelni.

Olvass tovább!

Mindennapos stressz az arcbőrnek

A borotválkozás miatt ugyanis a férfiak arcán a hámréteg gyakran megvastagszik. Elsőre talán apróságnak tűnik, de a borotválkozás egy intenzív mechanikai stressz a bőrnek, ezért természetes védekezési válaszreakció a bőr részéről, hogy megvastagszik a felhám. Ennek ellensúlyozására érdemes gyakran arcradírt alkalmazni, amely tartalmazhat mechanikai szemcsét is.

A borotválkozás további hátránya, hogy eltávolítja a bőr védőrétegét, emiatt fokozódik a természetes vízvesztés, így a bőr vízhiányossá válhat. Borotválkozás után a bőr sokkal érzékenyebb, gyakran kipattogzik. Az érintése kellemetlen és fájdalmas lehet. Nagyon gyakori, hogy alkoholtartalmú arcszeszeket használnak, amelyek még tovább fokozhatja a bőrproblémákat, mert erősen szárítják a bőrt. Emiatt javasolt inkább nyugtató hatású balzsamokat használni borotválkozás után.

A férfi bőrápolás

„Úgy tapasztalom, hogy a férfi szépség- és bőrápolás köré épített tabuk kezdenek egyre inkább lebomlani. A férfiak számára is egyre fontosabb az ápoltság és az egészség. A köztudatban olyannyira elterjedt már a testépítés fogalma. Itt az ideje, hogy a bőrépítés művészete és módjai is felkerüljenek a térképre. A rendszeresség ezen a területen is jelenthet kihívást. Szerencsére egyre több kozmetika is nyit a férfiak irányába, például azzal, hogy olyan környezetet alakítanak ki, ahová egy férfi is szívesen bemegy” – foglalja össze Papp Mónika kozmetikus tréner.

Tudj meg többet!

A jó hír az, hogy általában minden, ami a női bőrön működik, az működik a férfiaknál is.

Egy alap bőrápolási rutin kialakítása hatékonyan segíti az arcápolást:

1. lépés: Lemosás reggel és este, olyan lemosó anyaggal, amely nem agresszív, de mégis megtisztítja a bőrt a szennyeződésektől. Kombinált lemosót is lehet használni, amely enyhe radírhatást is biztosít a bőrnek.

2. lépés: A tisztítás és a borotválkozás után minden esetben javasolt egy hidratáló és nyugtató hatású balzsam vagy arckrém használata, amely a bőrtípusnak és a kívánt hatásnak – ránctalanító, zsírosodást enyhítő – megfelelő speciális hatóanyagokat tartalmazza. Ezt ajánlott minden reggel és este alkalmazni.

3. lépés: A fényvédelem a férfiak számára is nagyon fontos. Sportolás, szabadtéri tevékenység és nyaralás közben, de a mindennapokban is használjunk naptejet!

Forrás: Vagheggi Fotó: Unsplash

Olvass tovább!