Virágporral a ráncok ellen

2021. március 26.
Szépségbloggerünk, Peonilla ezen a héten egy igazi tavaszi témával érkezik, hogy elárulja nektek, miért is igazi szuperélelmiszer a virágpor, nem mellesleg pedig a ráncok ellen is szuper házi fegyver.

Mi az a virágpor?

A virágpor a virágok porzói által termelt nedű, ami a méhek legfőbb eledele. Azonban még mielőtt megijednél, a méhek nem azokat a pollen szemeket gyűjtik be, amikre az ember allergiás szokott lenni, hanem éppen azokat, amik képesek a szervezetedet ellenállóvá tenni velük szemben. Ezzel együtt, ha valamilyen pollenallergiád van, fogyasztása előtt mindenképp kérd ki az orvosod tanácsát, és csinálj egy tesztet: 1-2 szemcsét egyél meg, és várd ki, mi történik. Ha semmi, akkor hajrá, fogyaszd bátran!

viragpor-ranctalanitas-szuperfood

Mire jó?

A virágpor igazi szuperélelmiszer, hiszen mind a 22, szervezet számára nélkülözhetetlen aminosav megtalálható benne, emellett közel százféle enzimet, rengeteg vitamint (pl. B1-, B6., riboflavin, C-, A-, P-vitamin, folsav) és ásványi anyagot (pl. vas, réz, cink, kalcium, magnézium, kén, nátrium, kálium, mangán) tartalmaz.

Páratlan immunerősítő, méregtelenítő, fizikai és szellemi teljesítményfokozó hatású (viszlát, tavaszi fáradtság!), serkenti az anyagcserét, csökkenti az étvágyat, kiegyensúlyozza a bélflórát, a vérnyomást, az idegrendszer működését, erősíti a szívet, segíti az emésztést, pusztítja a daganatos sejteket, megállítja a hajhullást, lassítja az öregedési folyamatokat és mérsékeli a ráncok kialakulását.

Nyers vs. szárított

Egyáltalán nem mindegy, ugyanis, ha a legtöbb helyen kapható, szárított verziót fogyasztod, sajnos az említett jótékony hatások csupán töredékét tapasztalhatod. Ez sem rossz, előnye, hogy tovább eláll, de mivel 40 fokon szárítják, így veszít a tápanyagtartalmából. Ezzel szemben a nyers virágpor kezeletlen, élő táplálék, így fagyasztóban kell tárolni, azonnal szétolvad a szájban és finomabb (édes) íze van.

viragpor-ranctalanitas-szuperfood

Hogyan fogyaszd?

A szárított virágporból napi 1-2, nyersből fél-1 evőkanál az ajánlott mennyiség. Szedheted kúraszerűen évente 3-4 alkalommal 6 hétig, de akár folyamatosan is kicsit kisebb mennyiségben. Fogyaszthatod magában, de feloldhatod vízben, joghurtban, mézben, turmixban, smoothie-ban, hozzákeverheted a reggeli müzlidhez, zabkásádhoz, vagy rászórhatod a salátádra is. Én legtöbbször a reggeli zabkásámba keverem, és nagyon megszerettem.

Az extra virágporos otthoni tippért kattints Peonilla oldalára.

A cikk a Wellness magazin 2019/02 számában is megjelent.

Fotó: Pexels, Unsplash

Olvass tovább!