Miért jó vízmentesen szépülni?

2021. szeptember 02.
Napjainkban világszerte égető probléma a vízhiány, így ha a szépségápolásban is zöldek akarunk maradni, már nem csak a tiszta összetevőkre vagy az újrahasznosított csomagolásra kell odafigyelnünk. Feltérképzetük a lehetőségeinket, a vízmentes kozmetikumok tárháza ugyanis napról napra bővül.

Évek óta egyre sürgetőbb kérdéskör a szépségápolás terén is a fenntarthatóság. Már nemcsak a bio és organikus címkéket keressük a kencéken, olyan kritériumok is szerepet játszhatnak a vásárlás során, mint az etikus alapanyagok, vagy az innovatív, a környezetünkre legkevésbé káros formulák. A csomagolásból származó hulladékok minimalizálása mellett pedig a „vízlábnyomunk” csökkentése az egyik legújabb trend ezen a területen.

fenntarthato-szepseg-vizmentesen-szepulni

Fenntartható bőrápolás

Előremutató, hogy nemcsak az újoncok, vagyis a bolygóvédő indie márkák építik bele a vízfelhasználás minimalizálását a céges stratégiába, hanem egyre több nagyvállalatnál is fontossá vált a fenntarthatósági törekvések részletes kidolgozása. A brit Lush a pucér és szilárd termékek sokaságával élen jár e téren, de az Unilever is mindössze 10 év alatt a felére csökkentette a termékei előállításhoz szükséges vízfelhasználását. A L’Oréal cégcsoportról nem is beszélve, amely a tavalyi évben már negyedszer kapták meg a legjobb, azaz „AAA” értékelést a vállalatok környezetvédelmi teljesítményét osztályozó CDP nemzetközi nonprofit szervezettől.

fenntarthato-szepseg-vizmentesen-szepulni

A vízlábnyom csökkentése tényleg égető probléma: világszerte 783 millió embernek nincs hozzáférése tiszta vízhez, a helyzet javításának érdekében pedig mi magunk is – akár a szépségápolási rutinunk átalakításával – sokat tehetünk. Az amerikai zero waste márka, a Loli Beauty vezérigazgatója, Tina Hedges egy interjúban úgy nyilatkozott: „Piszkos kis titkunk, hogy a 3,4 trillió dolláros szépség- és wellnessiparban sokszor pazaroljuk a vizet.” És tényleg, elég megnézni a bőr-, a haj-, vagy a testápoló termékek csomagolásán az összetevők listáját, nagy eséllyel az aqua szó ott lesz az első a sorban. Persze vannak olyan formulák, amelyekből kihagyhatatlan, de ha van és lehet vízmentes alternatívát választani, miért is ne tegyük meg?

Csak amit kell!

„Az utóbbi időben elképesztően sok termék lepte el a boltok polcait, mintha mindenki csakis a kozmetikumok gyártásában látna fantáziát. Ez nyilván hatalmas terhet ró a környezetünkre, mivel egyre csak fogynak a természeti kincseink” – magyarázza Varga Erika kozmetikus, holisztikus bőrterapeuta.

A szakértő azt mondja, a szépségipar azért is szereti ennyire a vízalapú formulákat, mert jól nedvesítik a bőrt. A tanulmányok azonban azt igazolják, hogy nem is igazán a krémekben található víz, sokkal inkább a vízmegkötő anyag az, amelytől puha és hidratált marad a bőrünk. Tehát lehet helyettesíteni, vagy legalábbis minimalizálni a felhasználást.

Persze a vízmentes szépségtermékeknél olykor megeshet, hogy valamivel kisebb az összetevők felszívódási képessége, mint mondjuk más, professzionális formuláknál, de az a helyzet, hogy ezen a téren nekünk kell kompromisszumot kötni. El kell döntenünk, mennyire akarunk zöldek lenni.

Szomjoltók

Mára szerencsére egyre több lehetőségünk van válogatni, ha eltökéltük, hogy igenis kisebb terhelést szeretnénk a Földre róni. A porított termékek (arctisztítók, maszkok, arcápolók, bőrradírok) többnyire növényi alapanyagúak: a kókusz, az aloe vera vagy a rizs erejével szépítenek, de találunk a főbb összetevők között mézet, fűszereket vagy például agyagport is. Nagy előnyük víztartalmú társaikkal szemben, hogy általában nem igényelnek tartósítószereket sem, és a legtöbb esetben közülük is ugyanúgy bőrtípusra szabottan választhatjuk ki a kedvenceinket.

fenntarthato-szepseg-vizmentesen-szepulni

A pucér termékek, samponkorongok, kondicionálok, szilárd tusfürdők és szappanok is virágkorukat élik: a legnagyobb pozitívum, amely a számlájukra írható, hogy sokkal könnyebben környezetbarát csomagolásba bújtatni őket. A vízmentes formulák királynőiként azonban mégiscsak az olajokat említenénk: gyógyító, hidratáló, regeneráló erejük mellett itt annak is örülhetünk, hogy az alapos arctisztítás és ápolás során egy csepp vizet sem kell pazarolnunk mellé.

Varga Erika összességében azt tanácsolja, a hétköznapokban használjunk minél kevesebb szépségterméket, vessünk be olajokat, gyógynövényekből készült főzeteket, akár esszenciákat is. De azért mielőtt lecseréljük a repertoárt, alaposan gondoljuk át, minek a helyére mit teszünk. „A sok műanyag tégely helyett sokkal szebben mutat a fürdőszobapolcokon, ha üvegbe zárjuk a természetet. Kisebb teher például a környezetünk számára, ha magunk készítjük az esti gyógynövényes olajkeverékünket vagy arcmaszkunkat (színes agyagokból vagy porokból). Ezáltal olyannyira személyre szabhatjuk a bőrápolásunkat, hogy valóban csak a legszükségesebb összetevőket használjuk fel.”

Fotó: Unsplash

Ez a cikk a Marie Claire korábbi lapszámában is megjelent!

Olvastad már?