Ilyen egyszerűen csökkentheted a vízlábnyomod!

2021. március 06.
Az egy főre jutó napi vízhasználatunk több mint 35 ezer liter, legalábbis a KSH 2019-es adatai alapján. Ez közel 12 ezer pohár víznek felel meg (3 dl-es pohárra számolva). A megdöbbentő adat nagy részét a mosással történő víz- és áramfogyasztás teszi ki, ami egy kis tudatossággal és odafigyeléssel jelentősen csökkenthető lenne. 5 tipp, amivel drasztikus lépések nélkül tehetsz a környezetedért, és még pénztárcádat is megkímélheted.
  1. Vásárolj energiatakarékos mosógépet!

Nem könnyű kiigazodni a piacon, ám a jó hír, hogy az energiacímkék besorolásának változásával az eddigi „+/++/+++” jelek helyett egy sokkal átláthatóbb skála (A-tól G-ig) segíti majd a tudatos döntéshozást. Válassz olyan gépet, amelyik EcoCare móddal rendelkezik, így nemcsak kevesebb energiát fogyasztasz, hanem a vízlábnyomod is csökken, a tiszta lelkiismereted mellett pedig még a pénztárcád is hálás lesz.

  1. Várd meg, amíg elég ruha gyűlik össze a mosáshoz!

Az energiatakarékos gép magában nem fogja megváltani a világot, ha nem használod tudatosan! Ne moss egy héten ötször, hiszen egy mosással akár 40-60 liter vizet is elfogyasztasz.  Egy 8 kg kapacitású gépbe átlagosan 5-6 kg ruhát teszünk csak, pedig célszerű kihasználni a teljes kapacitást, ezáltal is ritkítva a mosások számát, illetve a használt mosószer mennyiségét. Ha mégsem tudod kivárni, amíg összegyűlik egy mosásra való ruha, akkor használd a mosógép általában AutoWashnak nevezett programját, amely kiválasztja a betöltött ruhamennyiséghez legjobban illő mosási ciklust, amelyhez a leghatékonyabb működést és mosószermennyiséget társítja.

  1. Moss minél alacsonyabb fokon!

Ha a ruháid nem igazán koszosak, csak frissítő mosásra van szükségük a napi használat után, érdemes a legalacsonyabb hőfokot használni, és ezzel is kímélve a környezetet. Arról nem is beszélve, hogy a ruháknak is jót tesz az alacsonyabb hőfok, így kevesebbszer kell majd új darabokra költened. Érdemes időnként egy dobmosást lefuttatni, hiszen így hosszabb távon kíméljük a mosógépet, illetve megelőzhetjük a kellemetlen szagokat és baktériumok szaporodását.

  1. Használj megfelelő mosószert!

A felső betöltésű mosógépnek más mosószerre van szüksége, mint az elöl töltős modelleknek. Ha a mosószer túl sok habot képez, akkor gépnek újra és újra ki kell öblítenie a vizet, ez pedig ismét felesleges víz- és áramhasználattal jár. Ha a gépünk lehetővé teszi, használjuk a DoseAid funkciót, amely a betöltött ruhához szükséges mosószer mennyiséget adagolja.

  1. Száríts okosan!

A szárítógép egy remek találmány, főleg télen, amikor a nappali közepén logó nyirkos ruhák csak rontják a hőérzetünket. Érdemes olyan típust választani, amely a ruhák kímélése mellett környezetünk kímélésével is foglalkozik. Nyáron pedig száríthatjuk a ruhákat a friss levegőn, hiszen gyorsan megszáradnak, ráadásul a makacs foltoknak jót tesz a napsütés!

Fotó és forrás: Gorenje

Olvass tovább!