A világ legdrágább fafajtája értékes parfümalapanyag

2021. szeptember 28.
A világ legdrágább alapanyagai, a gyémánt, az arany és a platina mellett foglal helyet a kipusztulás szélén álló agarfa, ami megannyi drága parfüm egyik fontos alkotóeleme.

agarfa

A parfüm- és a füstölőipar egyik legkeresettebb fafajtája az agarfa, amit különleges és erős illata miatt kelendő, ennek gyantájából nyerik ki ugyanis az oudot, ami az egyik legdrágább parfümkomponens.

Az agarfa gyantája a penészgombák elszaporodása ellen képződik, és mivel ez a biológiai folyamat a természetben csak ritkán zajlik le, az ember megtanulta, hogyan oltsa be a fát a gombával, hogy a gyantaképződés beinduljon. Megannyi ázsiai országban, köztük Vietnámban, Mianmarban és Indonéziában számtalan ültetvény az oud kitermelésére szakosodott – és bár az innen származó agarfa nem olcsó, közel sem olyan drága, mint a vadon élő, többszáz éves fa, azon belül is az egyik fajta, a kynam, ami ritkább, mint a gyémánt. Ebből egy gramm körülbelül 10 000 dollárra tehető, ezzel pedig az egyik legdrágább fafajta a bolygón. Ennek tükrében talán nem meglepő, hogy Kambodzsa egy templomát a katonaság őrzi, annak udvarán ugyanis egy 200 éves agarfa található, amiért egy japán vevő egyszer 23 millió dollárt ajánlott. Mivel a fára hatalmas a kereslet, a fafajta a kipusztulás szélén áll.

Forrás: Aljazeera Fotó: Getty Images

Olvasd el ezt is!