Kutyák, macskák, illatgyertyák: minden, amit az illatokról és háziállatokról tudni kell

2021. február 20.
Az illatgyertyák, illóolajok és potpourrik csodás hatással vannak a kedélyünkre. Felidézhetnek régi emlékeket, vidámabbá varázsolhatnak és megnyugtatnak. A kedvenceinkre sem árt azonban gondolni, mielőtt elkezdjük a párologtatást. A kutyáknak és macskáknak érzékenyebb ugyanis a szaglásuk, így ezek az erős illatok árthatnak is nekik.

„Nem minden illatosító okoz problémát. Az összetevők, a koncentráció és az, hogy milyen formában használjuk ezeket, mind számít abban, hogy irritáló, mérgező vagy egyéb más mellékhatása van-e kedvencünkre – mondta Matthew McCarthy állatorvos, hozzátéve, hogy a legtöbb illat szerencsére nem mérgező levegő útján sem a kutyákra, sem a macskákra, különösen ha rövid ideig használjuk. – Ez egészen addig igaz, míg a nappalink nem illatozik folyton úgy, mintha valamilyen drogéria lenne karácsony táján.” Vannak azonban olyan kemikáliák, amelyekre különösen érzékenyek lehetnek kedvenceink, ezeket jobb elkerülni. 

kutya-macska-illatgyertya-mergezo

„Ha azt vesszük észre, hogy négylábú kedvencünk nem szívesen teszi be a lábát az illatosított szobába, vagy eltűnik, amint beindítjuk a párologtatót, ezt vehetjük intő jelnek” – mondta az állatorvos.

A parfüm, füstölő vagy a légfrissítő a rosszabb?

„Bizonyos parfümök, füstölők vagy légfrissítők belégzése okozhat szem- és orrirritációt a kedvenceinknél, súlyosabb esetben légzési problémák is felléphetnek – mutatott rá Michelle Burch állatorvos. – Ha a parfümöt véletlenül elfogyasztják, az koordinációs zavarokat, neurológiai tüneteket is okozhat, az alkoholtartalma pedig légzészavarokat válthat ki.” A lehelyezett légfrissítő megevése égési sérüléseket okozhat a szájban, emellett gyomorproblmémákat válthat ki, hányást, hasmenést okozva. Bármi ilyet észlelünk, azonnal állatorvoshoz kell fordulnunk kedvencünkkel.

Mérgező a potpourri?

Rossz hír, hogy a potpourri belélegezve, elfogyasztva vagy bőrkontaktussal okozhat panaszokat a kedvencünknél illóolaj- és más vegyianyag-tartalma miatt. Mivel a legtöbb potpourri csomagolásán nincs feltüntetve a pontos összetétel, így az állatorvos azt javasolja, automatikusan tekintsük mérgezőnek bármelyik olyan illatosítót, amelyről nem tudjuk pontosan, mik az alkotói.

A folyékony potpourrival való bőrkontaktus égéshez hasonló sérüléseket okozhat a kedvencünknél, amely fájdalommal jár, a nyalogatása pedig neurológiai és májkárosodást is okozhat, ha így az állat szervezetébe kerül az anyag.

Olvastad már?

Mi a helyzet az illatgyertyákkal?

Az illatgyertyák füstjének belélegzése köhögést és tüsszögést válthat ki kutyánknál és macskánknál, sőt, akár asztmás rohamot is okozhat, ha érzékeny a kedvencünk az összetevőkre. 

Azonban másféle veszélyt is jelenthetnek a gyertyák macskáinkra. Mivel roppant kíváncsivá teszi őket a láng, egy óvatlan pillanatban akár meg is nyalhatják vagy magukra boríthatják a forró viaszt, így égési sérüléseket szerezve.

Szabad aromadiffúzort használni háziállat mellett?

„Tudjuk, hogy az illóolajok bizonyos összetevői mérgezőek, sőt karcinogén hatásúak lehetnek” – mondta dr. McCarthy, hozzátéve, hogy ezek a hatások leggyakrabban bőrkontaktussal vagy az emésztőrendszerbe jutva jelentkeznek. Az állatorvos praxisában a leggyakrabban olyan esetek fordulnak elő, amikor az állat bőrére kerülve okoz problémát az illóolaj. 

Mivel ezekben koncentráltan találhatók meg az esszenciális növényi olajok, az állatok számára minden érintkezés irritáló lehet, hatással lehet az egész anyagcseréjükre, súlyosabb esetben akár májkárosodást is okozva.

Hogyan használjuk biztonságosan?

Az állatorvos szerint fő a mértékletesség: bármelyik eszköz használható, ha nem visszük túlzásba, és kürültekintően választjuk meg a termékeket. Ha tudjuk, hogy a kutyánk vagy macskánk kórtörténetében fordult már elő tüdőprobléma, jobb teljesen elkerülni az illatosított termékeket, hogy a lehető legkisebb legyen a kockázat. Ha pedig aromadiffúzort szeretnénk használni, válasszunk úgynevezett passzív diffúzort. Ezek az eszközök nem engedik ki ugyanis az olajcseppeket a szoba levegőjébe. Emellett az is fontos, hogy nagy, jól szellőztethető helyiségben használjuk csak az illatosítókat, ha házi kedvencekkel élünk együtt.

Forrás: Popsugar Fotó: Unsplash

Olvass tovább!