Interjú a divatvilág egyik legizgalmasabb szépségével, Imaan Hammammal

2021. november 23.
A szépség és divat világának egyik legizgalmasabb arcával, a marokkói és egyiptomi gyökerekkel bíró holland Imaan Hammammal beszélgettünk a társadalmi problémákra való érzékenységről és karrierről.

A Jean Paul Gaultier Scandal új arca a marokkói anyától és egyiptomi apától született holland modell, a divatvilág egyik legnagyobb üdvöskéje. Imaan Hammam 16 éves volt, amikor megnyitotta az akkor még a Riccardo Tisci kreatív igazgatása alatt álló Givenchy 2014-es tavaszi–nyári show-ját a párizsi divathéten. Karrierje újabb mérföldkőhöz érkezett, amikor nemrég Jean Paul Gaultier felkérte, hogy legyen a Scandal parfüm új arca. A 25 éves modell üzenete mindannyiunk számára fontos lehet.Imaan-Hammam-interju

Hogyan jött a modellkedés az életedbe?

Kiskorom óta álmodoztam arról, hogy modell legyek, de soha nem lett volna bátorságom hozzá magamtól. 13 éves voltam, Amszterdamban sétálgattam, amikor odajött hozzám egy ügynök. Mire feleszméltem, már aláírtam a szerződést, nemsokára az amszterdami divathéten voltam. Aztán 16 évesen jutottam ki a párizsi divathétre, és nyílt meg egy sor ajtó előttem.

Egy olyan iparban dolgozol, ami sokakra van hatással. Szerinted miben kellene változnia a divatiparnak?

Ugyan lassacskán haladunk felé, de még mindig úgy érzem, hogy hiányzik a diverzitás. Szeretnék többféle szépséget látni, illetve több nőt, nemcsak a fényképezőgépek előtt, de annak túloldalán is.

A She’s First nevű nonprofit szervezet globális nagykövete is vagy. A szervezet oktatással küzd a nemek közötti egyenlőségért, küldetése egy olyan világ, ahol minden lány megválaszthatja a saját jövőjét. Hogy csöppentél bele ebbe?

Nagyon akartam csinálni valami fontosat, ezért leültem az ügynökeimmel, és akkor találtam a She’s The Firstöt. A név is remek, tudtam vele azonosulni, ugyanis a családom számára én az első voltam, támogattak abban, hogy a saját utamat járjam, és szerintem ugyanezt érdemli minden lány. Utaztam is a szervezettel, ami nagyon tanulságos volt. Akkor értettem meg igazán, hogy valójában mindannyian egyformák vagyunk, csak különböző helyekre születtünk.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Imaan Hammam (@imaanhammam) által megosztott bejegyzés

Nem ez volt az első olyan megmozdulásod, amivel társadalmi problémákra hívtad fel a figyelmet, sokan tekintenek rád példaképként. Számodra ki volt a példakép?

Édesanyám. 19 évesen ment Hollandiába, marokkói bevándorlónak lenni már önmagában is hatalmat erőt kívánt, de neki sikerült a nővérét is kiköltöztetnie. Nagyon erős család a miénk nagyon erős nőkkel, mind példaként állnak előttem.

Mit szóltál, amikor felkértek, hogy te legyél a Scandal új arca?

Ez az első parfüm, aminek dolgozom, ezért már önmagában nagyon büszke vagyok rá, de hogy Jean Paul Gaultier parfümjének arca lehetek, az szó szerint valóra vált álom! Színes bőrű nőként pedig különösen nagy dolog ez számomra.

Ez egy igazán nőies parfüm. Mit jelent számodra a nőiesség?

Azt jelenti, hogy nem félni attól, mit gondolnak mások. Én például szeretek szexi ruhákat viselni, de közben szeretem a fiúsnak titulált dolgokat is. Az igazi nőiesség nem egyetlen dolog, komplex fogalom, abból fakad számomra, ha valaki mer önmaga lenni.

Imaan-Hammam-interju

Milyen a Scandal nő? És a Scandal férfi?

A Scandal for Women egy olyan nő, aki nem fél feltűnőnek, bátornak lenni, aki nem hagyja, hogy korlátok közé szorítsák. A férfi parfüm pedig? A férfiaknak általában nincs megengedve, hogy érzelmesek legyenek, hogy sérülékenynek mutatkozzanak. A Scandal for Men azoknak a férfiaknak való, akiket nem érdekelnek ezek a mesterséges korlátok. Ez egy nagyon fontos üzenet mai világunkban.

Szöveg: Tóth Orsi Fotó: @gorkapostigo

Olvastad már?