Hajgőzölés: a legújabb mélykondicionáló módszer, amit neked is ki kell próbálnod

2022. január 14.
A hajgőzölésnek rengeteg előnyös hatása van kezdve a mélyebb hidratálástól a puhább, szöszölődésmentes fürtökön át az egészségesebb fejbőrig. De arról, hogy mi is ez pontosan, hogyan próbálhatod ki és mit tapasztalsz majd, ha teszel vele egy próbát, szépségbloggerünk, Peonilla mesél.

Új, vagy mégsem annyira?

A gőzölés előnyeit bizonyára te is ismered, hiszen arcon kozmetikákban rendszeresen és régóta használják a különböző kezeléseket megelőzően. A hajgőzölés azonban már lehet, hogy újdonságként hat, pedig a gőzbúrát is hosszú ideje használják fodrászszalonokban, csak talán itthon nem annyira elterjedt. Most azonban úgy tűnik, hogy ismét reflektorfénybe került és egyre népszerűbb a szolgáltatások listáján. A jó hír pedig, hogy van DIY változata is, tehát akár otthon is kipróbálhatod, ha kíváncsi vagy a hatására.

hajgőzölés

Mi is az a hajgőzölés pontosan?

A haj gőzölése pontosan ugyanúgy hat a fej bőrén, mint az arcon. A gőz fellazítja a pórusokat, így segít, hogy a hajra felvitt pakolások vagy egyéb tápláló készítmények mélyebbre hatoljanak. A gőzölés ezentúl az elhalt hámsejtek távozását is felgyorsítja, javítja a fejbőr keringését és egy sokkal mélyebb, alaposabb tisztulást tesz lehetővé.

Fényesebb, puhább, hidratáltabb haj és egészségesebb fejbőr

Ez mind szuper, de mégis mit várhatsz a gyakorlatban a hajgőzöléstől? Alapvetően minden hajtípusra nagyon jó hatással van, de a legelőnyösebb a száraz, roncsolódott, sérült esetleg göndör, hullámos hajúaknak, akiknek hajlamosak a fürtjeik a kiszáradásra. Íme azonban pontokba szedve minden pozitív változás, amit a hajkoronádon tapasztalhatsz:

  • Hidratálja és feltölti nedvességgel a hajat és a fejbőrt – Ez az elsőszámú ok, amiért szalonokban is használják, különösen a száraz, élettelen, fakó fürtökön vagy problémás fejbőrön.
  • Lágyítja és simábbá varázsolja a hajszálakat – A szöszölődő, sprőd hajnak búcsút inthetsz, hatására sokkal szebb, definiáltabb és puhább loknikat kapsz, ha eleve hullámos/göndör a hajad, esetleg szereted besütni.
  • Támogatja az egészséges hajnövekedést – Mivel serkenti a vérkeringést, a hajhagymák több oxigénhez, tápanyaghoz jutnak, így csökken a hajhullás és megerősödik a haj. Javítja a hajszálak rugalmasságát is, aminek következtében megóvja őket a későbbi töredezéstől.
  • Javítja a fejbőr egészségét – A gőz mélyebb tisztítást tesz lehetővé, hiszen segít eltávolítani a termék lerakódásokat, szennyeződéseket, elhalt hámsejteket és felesleges faggyút a fejbőr felszínéről. Ezért különösen előnyös, ha sokféle hajápoló készítményt használsz, krónikusan korpás vagy extrémen zsírosodó a hajad.

Hogyan próbáld ki otthon?

Ha nem tudsz, vagy nem szeretnél szalonba befizteni egy hajgőzölő kezelésre, a saját otthonodban is megtapasztalhatod a kezelés előnyeit. Több alternatíva is létezik rá:

  • Arcgőzölő vagy kézi ruhagőzölő – Beszerezhetsz egy arcgőzölőt erre a célra, vagy használhatod, ha már van ilyen készüléked. Habár szalonokban egy jókora búra alá kell beülnöd, ami otthon nem kivitelezhető, de teljesen jó, ha egy arcgőzölőt tartasz a fejedhez. Sőt, egy kézi ruhagőzölő is remek választás, amit még könnyebben oda tudsz irányítani, ahova szeretnéd.
  • Meleg törölköző – Miután feltettél egy tápláló pakolást, tegyél egy törölközőt a radiátorra 5-10 percre, majd ebbe burkold be jól a fejedet. Hagyd rajta, míg ki nem hűl, majd még egy kicsit tovább, hogy jó mélyen beszívódhassanak a hatóanyagok.
  • Mélykondícionáló melegítő sapka – Nem sok helyen ugyan, de néhány online boltban kapható az ún. melegítő sapka, amit ugyanúgy használhatsz, mint a meleg törölközőt. Csak a mikróba kell bedobnod pár percre.
  • Zuhanyzó gőz – A legegyszerűbb, de legkevésbé hatékony módszer, ha a fürdőszobában egy forró zuhany után hagyod, hogy a hajad és fejbőröd is beszívja a gőzt. Itt azonban nem várhatsz extra hatást, hiszen nincs bezárva a fejbőrbe a gőz, mint a többi verziónál.

Pontosan hogyan csináld?

Először mosd meg a hajad – lehetőleg hidratáló samponnal. A gőzölést mindig tiszta hajon kezdd. Ezután használd a kedvenc hajpakolásod, mély kondicionálód vagy olajad. Vidd fel a hajadra, és rögzítsd csatokkal. Ezt követően jöhet a gőzölés, ami elég, ha 20-30 percig tart, ennél tovább semmiképp ne csináld, hiszen túlmelegítheted a fejbőröd. Ha letelt a hatóidő, öblítsd ki alaposan a pakolást, használd a szokásos balzsamod, majd mosd ki azt is a fürtjeidből. Végül fejezd be a hajápolási rutinod a szokásos módon.

Ne ess túlzásba!

A hajgőzölésre elég, ha kéthetente vagy havonta egyszer sort kerítesz. Az ennél gyakoribb alkalmazása akár több problémát is okozhat.

Mikor tilos hajat gőzölnöd?

Ha nagyon érzékeny a fejbőröd, esetleg ekcémás, pszoriázisos, netán más gyulladásos bőrproblémával küzdesz, akkor először mindenképp konzultálj bőrgyógyásszal vagy hajgyógyásszal mielőtt kipróbálnád.

Fotó: Getty Images

Olvasd el ezt is!