Gőz és inhalálás: zöldfűszerek gyógynövény szerepben a nátha ellen

2021. november 07.
A meleg gőz inhalálása az ókor óta használt gyógymód. Az egyiptomiak voltak az elsők, akik bizonyítottan használták, és gyakran szárított gyógynövényekkel és ásványokkal segítették a gyógyulást. A terápiát azóta is töretlenül használják, ha beköszönt a náthás időszak. Így készíthetjük el otthon a saját gyógynövényes főzetünket.

A gőz inhalálásának számos módja van, ezek közül a leggyakrabban használt, amikor a forrásban lévő vízbe különböző gyógynövényeket tesznek, majd a kioldódó gőzt belélegzik. Ez ma is az egyik legismertebb és leggyakrabban használt gyógyszermentes módszer az arcüregben lerakódott váladék feloldására, a légutak, torok és tüdő megtisztítására.

gyogynoveny-inhalalas-orrdugulas-ellen

Inhalálási technikák

A legalapvetőbb módszer a gőz inhalálására igazi csináld magad kezelés. Dr. Lynn Gershan gyermekgyógyász, a Minnesotai Orvostudományi Egyetem gyermekgyógyász professzora, gyógynövényszakértő elmondta azt is, hogyan készíthetjük el magunknak otthon a gyógynövényes gőzt hat egyszerű lépésben:

  1. Tegyünk egy liter vizet egy fazékba, majd melegítsük addig, míg gőzöl, de még nem forr igazán.
  2. Tegyünk két evőkanál gyógynövényt a vízbe, és hagyjuk ázni tíz percig.
  3. Készítsünk törölközőből egy sátrat az edény és a fejünk fölé, hogy belélegezhessük a gőzt.
  4. Tíz percnél ne inhaláljunk tovább. 
  5. Tartsuk meg a főzetet, tegyük abba a helyiségbe, ahol tartózkodunk, így a levegőt is megtöltik a növény hatóanyagai, az illóolajok, ezért még hosszabban kifejtheti hatását. 

Gershan nem javasolja 12 év alatti gyerekeknek az inhaláció ezen módját. ”A gyerekek óvatlanabbak lehetnek, nehezen viselhetik a gőzt, a bezártságot, és az esetleges forrázás kockázata nem éri meg az előnyöket – mondta. –A gőzterápiát alkalmazhatjuk a fürdőszobában, zuhany alatt vagy gőzkabinban is. „

Milyen esetben használható?

„Különösen akkor ajánlom a betegeimnek, ha náthásak és eldugult az orruk. Az influenzaszezon, megfázás, légúti fertőzések és allergia tipikusan olyan betegségek, amikor jó hasznát vehetjük a gőz inhalálásának – mondta dr. Jay Woody sürgősségi szakorvos. – Emellett bizonyos esetekben az alsó légutak betegségeinél is segíthet.”

Például egy 2018-as kutatásból kiderült, hogy a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) esetén azoknak, akik alkalmazták az inhalálás ezen módját, könnyebbé vált a légzés. Ám további kutatások szükségesek, hogy egyértelműen kimutassák és meghatározzák, milyen tüdőproblémák esetén hatásos a módszer, és az is nyilvánvaló, hogy nem helyettesítheti a gyógyszeres terápiát, legfeljebb kiegészítheti.

Ügyelni kell az érzékenységre is, mivel a gyógynövények allergiás reakciót is kiválthatnak. Érdemes azonban kísérletezni, mert a kutatások szerint akár jobban is aludhatunk a gőzölés után. Erre a következtetésre jutott ugyanis egy 2019-ben végzett kutatás, ahol azok a résztvevők, akik az elalvás előtt meleg levegőt inhaláltak, sokkal könnyebben kerültek a mélyalvás fázisába és gyorsabban elaludtak. A kutatók szerint az inhalálás segíthet az enyhe alvási nehézségeken és szorongásos panaszokon. 

Ezek a legjobb gyógynövények inhaláláshoz

A természet patikájának tárháza végtelen, ám vannak olyan gyógynövények, melyek kifejezetten jól működnek a meleg levegős inhalálással. 

Kakukkfű Közismerten hatásos nyákoldó, köptetőkben is gyakran használt gyógynövény, antibakteriális hatású. Ez az egyik legnépszerűbb és különösen jótékony növény az inhaláláshoz, sokkal kevésbé lehet irritáló hatású, mint más illóolajok.

Borsmenta A másik gyakori gyógynövény az inhaláláshoz használt főzetben a borsmenta. Szintén nyákoldó és antibakteriális, a kakukkfűhöz hasonlóan, ám sokkal erősebb illata irritáló lehet sok ember számára. 

Eukaliptusz Az éjszakára mellkasra kenhető balzsamokban is gyakori alapanyag az eukaliptusz, az inhalálásnál csak kis mennyiséget használjunk belőle, mert nagyon erős lehet a főzet.

Bazsalikom Természetes vírus- és baktériumölő hatása van a jól ismert fűszernövénynek, mely az orrdugulás megszüntetésére az egyik leghatásosabb. 

Rozmaring Ez a növény antivirális, gyulladáscsökkentő és baktériumölő hatású. Az illata nem bántó, így az érzékenyebbek is bátrabban használhatják.

Ahogy a felsorolásból is látszik, az az egyik legnagyobb előnye a gyógynövényekkel való gőzölésnek, hogy valószínűleg mindenkinek a konyhájában megtalálhatók. Ha a kertből szedjük le frissen a fűszernövényeket, arra ügyeljünk, hogy csak a leveleket használjuk az inhaláláshoz, mivel más növényi részek használata nem biztonságos. Ha pedig több is található a kamránkban ezek közül, akár keverhetjük is a növényeket. Tegyünk olyan gyógynövényeket a főzetbe, melyeket szeretünk, amiknek élvezzük az illatát. Mivel a gőzöléses inhalálásra is igaz az, mint a legtöbb gyógymódra: ha kellemetlennek találjuk, nem fogjuk használni, és marad a bedugult orr és az elhúzódó nátha.

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!