Rövid haj, hosszú haj: hajápolás terén mi a különbség?

2021. szeptember 22.
Ahány haj, annyi hajápolási rutin. Gyűjtésünkben összeszedtük, mit rejt a hosszú és a rövid haj ápolásának precíz forgatókönyve.

rövid haj hosszú haj

Így ápold a hosszú hajat!

A hosszú hajat megmosni, szárítani és ápolni nyilvánvalóan jóval időigényesebb folyamat, ugyanakkor a ráfordított extra idő nagyon is megéri.

Hidratálás: A szép, hosszú haj titka, hogy a hajápolás minden fázisában a hidratálás kapja a főszerepet. Fontos, hogy a haj és a fejbőr megőrizhesse természetes olajait, hiszen ez az egészséges haj pillére.

Kondicionálás: A kondicionáló termékek kulcsfontosságúak a hosszú haj esetében. Hajmosás után töröljük meg törölközővel a hajat, és csak ezután hordjuk fel a kimosandó/nem kimosansó hajápoló termékeket, hogy azok minél mélyebbre hatolhassanak a haj szerkezetében.

Szárazsampon és hajpor: A szakemberek nem győzik hangsúlyozni, a gyakori hajmosás kártékony, de köztes megoldásnak tökéletes választás a hajpor és a szárazsampon.

Fejmasszázs: Nemcsak a test-, de a fejmasszázs is jótékony hatású, amely serkenti a tüszők véráramlását, ezzel pedig a haj növekedéséhez szükséges tápanyagok szállítását.

Gubanc nélkül: A haj számára komoly stresszt jelent az összegubancolódott haj, amit hosszú távon a haj szerkezete bán. Ezért ajánlott laza lófarokba, kontyba kötni a hajat, vagy kendő, kalap alá rejteni azt. Hajmosás után – dörzsölés helyett – egy törülköző segítségével óvatosan itassuk fel a vizet, majd nagy fogú fésűvel fésüljük át a balzsamozás után kiöblített hajat.

Hajvágás: Három havonta érdemes ellátogatni a fodrászhoz, hogy a megfáradt hajvégeknek búcsút intsünk.

Így ápold a rövid a hajat!

Természetesen a hosszú haj mellett a rövid hajnak is megvannak a jogos igényei, amik betartásával a frizura nemcsak ragyogóan egészséges, de szófogadó is lesz.

Fésű nélkül: Szerencse, hogy a rövid haj nem igénye fésűt ahhoz, hogy beállítsák, az ujjakkal való kiigazítás bőven megteszi.

Hővédelem: A hajszobrászok szerint a haj védelme érdekében érdemes egy olyan fazont keresni, ami nem igényel forró hajformázást, hajegyenesítést – a legideálisabb, ha a volument a snitt biztosítja.

Fejbőr: A hővédelem mellett nagyon fontos szempont a fejbőr megóvása, ami legalább annyi törődést igényel, mint az arcbőr. Ebben kapnak fontos szerepet a fejbőrhámlasztók, amik nemcsak megtisztítják, de stimulálják a fejbőrt.

Hajvás: Havonta egyszer felkeresni a fodrászt költségesnek tűnhet, ugyanakkor egy izgalmas fazon, struktúra, hosszúság, rendszeres utógondozást igényel.

Hajmosás: A rövid haj gyakoribb hajmosást igényel, mint a hosszú, éppen ezért akár naponta is meg lehet mosni – a hajmosás gyakoriságát ugyanakkor hatékony hajápolókkal, mélyhidratálókkal és kíméletes samponnal kell ellensúlyozni .

Öblítés: A hideg vizes öblítés csodát művel, a haj ezzel látványosan fényesebb lesz, a hideg víz ugyanis ellensúlyozza a forró zuhany hatását.

Fotó: Getty Images

Olvasd el ezt is!