Parfümmonogámia: minden idők tíz legkifejezőbb parfümje

2022. február 22.
Aki legközelebb beteszi a lábát egy parfümériába, az alábbi tízes toplistát szaglássza végig, jó eséllyel rátalál élete illatára.

A The Guardian összeállította azt a tízes parfümlistát, ami olyan jellegzetes – ahogy az angolban mondják, signature – illatokból áll össze, amelyek mellett nincs szükség több, különböző alkalmakhoz illő parfümre, ezekből elég egy, mert minden pillanatban jó választásnak bizonyulnak, sőt simán megesik, hogy akár egy fél életen át aztán el is kísérik az embert. Ez a lista értelemszerűen a parfümmonogámia mellett teszi le a voksát, és nemcsak azért, mert a parfümök alapvetően drágák, de azért is, mert a megfelelő illat az ember személyiségének szerves részévé válik, amire még unokái is emlékezni fognak.

1. Violette FR Avec Amour

Érzéki, földes, pézsmás borostyán, szantál és vetiver alapjegyek keverednek ilang-ilang középjegyekkel és izgalmas bergamott fejjegyekkel.

2. Chanel No 1 L’Eau Rouge

n-1-de-chanel-l-eau-rougeA vörös kamélia a parfüm főszereplője, ami egyszerre puha, finom és erős. Az illat gyümölcsös (citrusfélék, piros bogyós gyümölcsök) energiával nyit, amely jázmin, rózsa, pézsma és írisz jegyekkel keveredik.

3. Jo Malone London Bitter Mandarin

Jo Malone London Bitter MandarinKét különbözően ragyogó citrus, a gyümölcsös édes narancs és szétrobbanóan friss mandarin egyvelege. A keserű narancs zamata feltárja az édes szilvát, majd az illat alapját adó gazdag szantálfát és ámbrát.

4. Hermès Eau de Rhubarbe

A Hermès Eau de Rhubarbe Écarlate

Az Hermès Eau de Rhubarbe Écarlate a pézsmával bársonyossá tett rebarbara roppanós és savanykás frissessége.

5. Kilian Love Don’t Be Shy Extreme

Kilian Love Don’t Be Shy Extreme

A parfüm fejjegyei a neroli és a bergamott; szívjegyei a bolgár rózsa és a narancsvirág, míg az alapjegyei a mályvacukor, a vanília, a pézsma és a gránátalma.

6. Tom Ford Private Blend Rose de Russie

Tom Ford Private Blend Rose de Russie

Az illat fejjegye a fehérbors, szívjegye a rózsa, alapjegyei a bőr és a fa.

7. Gabar No III Swim

Gabar No III Swim

Virágos jegyek a pézsma, a citromfű és a bergamott finomságával.

8. Loewe Templo de Debod

Loewe Templo de Debod

Az uniszex illatkollekciót Madrid vibráló életmódja ihlette, a parfüm egy virágos, fás és borostyános illat rózsa, oud (agarfa gyantája) és sáfrányos jegyekkel.

9. Serge Lutens Feminite du Bois

Serge Lutens Feminite du Bois

Rendkívül nőies illat, édes-fás, kicsit gyantás. Fő összetevői a cédrus, a pézsma, a vanília, a rózsa, a narancsvirág, az ilang-ilang és a barack.

10. Trish McEvoy Fragrance X

Trish McEvoy Fragrance X

Az ölelés melegségét és biztonságát idézi meg a nyugtató levendula, a napfényes-édes olasz bergamott és a gazdag borostyán.

Forrás: The Guardian Fotó: Getty Images

Olvasd el ezt is!