Minden, amit a virágos parfümökről tudni akartál

2021. szeptember 30.
Csak csukjuk be a szemünket, és képzeljünk magunk elé egy színes, virágoskertet. Érezzük már a friss, édeskés, hívogató illatokat? Zólyomi Zsolt, a világhírű parfümőr segít nekünk eligazodni köztük.

Dóczy Julcsi kolléganőnk Zólyomi Zsolttal készült, korábban megjelent interjújában már sok izgalmas részletre fény derült a virágos illatokkal kapcsolatban, most pedig az ehhez fűződően, a 2020 májusi lapszámunkban megjelent cikkét olvashatjátok.

parfum-virag-illat

Virágkarnevál

Mindig is népszerűek voltak a virágos parfümök, a mai napig az illatok több mint a fele ezekre az esszenciákra épül. Az előző évtizedben mégis inkább a füstös, a fűszeres vagy a pacsulis illatok számítottak divatosnak, szemben például a nagymamáink által imádott rózsás egyvelegekkel. Az elmúlt szezonok azonban változást hoztak: a régi klasszikus, virágos jegyek egyre izgalmasabb kompozíciókban születnek újjá az új parfümkreációkban.

Zolyómi Zsolt szerint is reneszánszukat élik az újragondoltan nosztalgikus illatok. Valójában a parfümőrök ezek esetében is hasonló alapanyagokkal dolgoznak, mint régen, csak ma már – köszönhetően a számtalan szintetikus összetevőnek és annak, hogy a világ bármely pontjáról be lehet őket szerezni – sokkal több lehetőségük van kihozni belőlük valami egészen különlegeset.

„Vegyük csak példának a damaszkuszi rózsát – kezdi a parfümőr –, amely a nagymamáink parfümjeinek nehéz, fullasztó, bíborszínű rózsájára emlékeztet. Ezzel szemben ott van a májusi vagy Grasse-i rózsa, amelyek aromája leheletkönnyű – ezek már megjelenésükben is olyan lágyak, akár egy Fragonard-festmény púderrózsaszín árnyalatai. De beszélhetünk az indiai, negédesen krémes arab jázminról is, amely helyett ma már inkább az úgynevezett légies jázmint használjuk.”

A parfümőrök ma már egyébként nem egy az egyben a virágok konkrét kivonatával dolgoznak, így több csavart is bele tudnak vinni egy-egy kreációba. „Virágrekonstrukciókat készítünk, amelyekben az illatmolekulák arányait az egyéni fantáziánk alapján variáljuk, így a klasszikus jegyek is sokkal lágyabb, könnyebb keverékben születhetnek újjá” – magyarázza a világhírű orr.

parfum-virag-illat

Bár a virágos parfümöknek is többféle általánosan elfogadott csoportosítása létezik, Zsolt azt mondja, ő nem szereti beskatulyázni őket, hiszen a bőrünk kémiája egészen egyedi, a parfümök mindenkin máshogy hatnak. „A vendégeimnek személyes tanácsadást szoktam javasolni, így tényleg a hozzájuk legközelebb álló illattal tudnak hazamenni. Arra kell törekedni, hogy a bőrünk és a parfüm között még órák után is meglegyen a kémia, és jól működjenek együtt. Ez ugyanis nem mindig evidencia.” Ahhoz, hogy megtaláljuk a megfelelőt, érdemes kutakodni az összetevők között is, feltérképezni, milyen virágos jegyek passzolnak leginkább a bőrünkhöz.

Jázmin
Alapvetően édes, erős, mámorító illat, de bizonyos fajtái nagyon lágyak és könnyedek.

Rózsa
A virágok királynője nőies és romantikus. Izgalmas – púderes, gyümölcsös, fás – kompozíciókat lehet kihozni belőle.

Narancsvirág
Édes és karamelles, kicsit olyan, mint az égetett méz, amely a citrusfák frissességével vegyül. Férfi és női parfümökben is előszeretettel használják.

Gyöngyvirág

Tiszta, zöld, kesernyés illat, az orgonához hasonló édeskés jegyekkel. Abszolút a tavaszt idézi.

Írisz
Púderes, mégis erőteljes összetevő. Kakaóporos, fémes és földes nüanszokat fedezhetünk fel benne, így ad mélységet az illatoknak.

Ibolya
Púderes, könnyű illat, a modern parfümökben a levelét használják, amely frissebb, vizesebb, zöldebb hatást kelt.

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!