Melyik lehet az igazi neked, a balayage, ombre vagy melír?

2022. március 07.
A Győrfi Béla vezette H'air szalon blogjában ezen a héten a három nagymenőnek számító technika, a balayage, az ombre és a melír témakörét járjuk szépen és alaposan körül.

Először is tisztázzuk, hogy a balayage és az ombre is egyfajta melírtechnika, és a melír sem számít szitokszónak, már, ha nem a nagyon „bután”, szabályosan kivilágosított csíkos változatáról beszélünk. Az ombre egyébként francia szó, jelentése árnyékolás, ebből következik, hogy egy jó minőségű ombre-jellegű festés finom átmeneteket jelent – a hajtőtől indulva, a végek felé egyre világosodva. 

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

H’air fodrászszalon (@h_air_salon_budapest) által megosztott bejegyzés

 

A balayage is francia eredetű szó, ami sepregetést jelent. Ez a világosítási technikára utal, ahol a fodrász sepregetésre emlékeztető mozdulatokkal viszi fel a festéket a hajra. Ezáltal szabályozva a festék vagy a szőkítő mennyiségét, ami által egy rendkívül természetes hatás érhető el.

Jellemezően a barna, a világosbarna és a szőke árnyalatai a legnépszerűbbek, vagyis ezen színek széles skálája, amit ha szakszerűen végeztek el, olyan, mintha frissen tértél volna vissza egy tengerparti nyaralásból, ahol a nap természetes módon szívta ki a hajad. Sokan így is kérik ezt a jellegű festést, hogy legyen napszítta hatású. Nem véletlen, hiszen a természetes megoldásokat kedvelők körében népszerű festési forma, amely esetében – (hangsúlyozzuk: ha profin készül – észre sem lehet venni, hogy festve van a haj. 

 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

H’air fodrászszalon (@h_air_salon_budapest) által megosztott bejegyzés

 

A technikát tekintve sokakban felmerülhet félelem, hiszen az egész szőkítéssel indul, ami azt jelenti, hogy vegyszeres úton kerül eltávolításra a pigment a hajszálakból. Ha viszont szakszerűen végzik, és egy-egy alkalommal nem több árnyalatot világosítanak, nem történik különösebb roncsolás, már azért sem, mert a szőkítés csak az első fázisa a műveletnek. Ezt követően ugyanis a kívánt árnyalat kialakítása közben újrapigmentál a szakember. Ha jó minőségű hajfesték kerül a hajunkra, nemcsak színt, de a hajszerkezetet erősítő anyagok is beépülésre kerülnek, így a végeredmény erősebb, vastagabb és egészségesebb hajszálakat is eredményezhet.  

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

H’air fodrászszalon (@h_air_salon_budapest) által megosztott bejegyzés

Az ilyen jellegű festéseknek legnagyobb előnye a fenntarthatóságuk, hiszen ha jól készült és a két festési időszak között mi magunk, otthon is odafigyelünk, azaz a megfelelő sampont és kondicionálót, illetve finishterméket használjuk, akár 3-4 hónapig is simán ellelhetünk vele. Szemben például a teljes festéssel, amely esetében a töveknél akár havi szinten is szükségesnek érezhető a fodrász meglátogatása. 

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

H’air fodrászszalon (@h_air_salon_budapest) által megosztott bejegyzés

Kinek ajánlott?

Bárkinek, aki szeretné, hogy egyedibb, különlegesebb legyen a megjelenése, viszont a teljes festést szükségtelennek, esetleg túl egyhangúnak találja. Azok számára is jó megoldás lehet, akik frizura tekintetében is törekszenek a fenntartható megoldásokra. A megfelelő hajvágással kombinálva több hónapig nem szükséges a fodrász látogatása, amivel nemcsak a pénztárcánkat kíméljük, de a környezetünk terhelését is csökkentjük némiképp. 

Olvastad már?