Otthoni vs. szakember általi hajfestés. Ezeket a buktatókat kerüld el!

2021. november 22.
A Győrfi Béla vezette, fenntartható H’air fodrászat blogjában ezen a héten Molnár Brigitta, a szalon vezető hajfestő technikusa mesél az otthoni hajfestés kihívásairól nektek.

A drogériák polcain számtalan, úgynevezett dobozos hajfesték csábít – tökéletes árnyalatokat ígérve –, így felmerülhet bennünk a gondolat, hogy egy kellemes vasárnap délutánon mi magunk is könnyedén újjávarázsolhatjuk a hajunkat. A dobozon lévő, gyönyörű hajszínű modell is ezt sugallja, vagyis hogy pont olyan lesz a mi hajunk is, mint amit a csomagoláson látunk. Így tényleg nagy lehet a meglepetés, ha esetleg mégsem az lesz a végeredmény, mint amire számítottunk. A mai bejegyzésben ennek okait, vagyis az otthoni hajfestés kihívásait vesszük górcső alá.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

H’air fodrászszalon (@h_air_salon_budapest) által megosztott bejegyzés

Világosítás, sötétítés és őszfedés

A hajfestésnek alapvetően három célja van: világosítás, sötétítés és őszfedés. A dobozos hajfestékek leginkább az utóbbi két célra alkalmasak. Ám nem mindegy a kiindulási állapot, mert az alapvetően fogja meghatározni a végeredményt.
A szőke színek tekintetében például jellemző gond a sárgulás, a barnáknál a vörösödés. Ez az effektus mindenkinél másfajta mértékben jelentkezik, ennek kiküszöbölése egyénre szabott színkeverést igényel. Egy szakember szalonkörülmények között, a színelmélet ismeretének birtokában ezt persze könnyedén meg tudja oldani, míg egy tömeggyártott termék esetében ez nyilvánvalóan lehetetlen elvárás. Ezért fordulhat elő az a helyzet, hogy van, akinek otthon is szuper színek jönnek össze, míg mások a már említett gondokkal kénytelenek időről időre szembesülni. A szalonokban, szakember által történő hajfestés esetében általában három-négy árnyalat összekeverésével, az adott haj jellemzőinek figyelembevételével történik meg a kívánt szín elérése, de ezen túl a hatóidő szabályozása is segít, aminek az időzítése szintén szakértelmet kíván.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy míg a dobozos hajfestékek olyan összetevőket is tartalmazhatnak, mint például fémsók, amik a hajszerkezetbe beépülve károsítják azt, addig a professzionális társaik által fontos, szerkezetet erősítő olajok, fehérjék és omega-9 zsírsav is beépülhet a növényi pigmentek mellett. A dobozosban található balzsam ugyan selymessé teszi a hajat, de az 2-3 mosás után kikopik, és azt tapasztalhatjuk, hogy fénytelenebbé és dehidratáltabbá váltak a tincseink. A szalonfestés alatt használt termékek ereje abban áll ezzel szemben, hogy jobb esetben valódi olajok kerülnek a szerkezetbe – ezzel fenntartva a hajszál egészséges állapotát.

A kreatív festési technikák (mint például a balayage vagy smodge, ami által például a rendkívül természetesnek ható napszítta hatás érhető el) otthoni kivitelezése már teljesen lehetetlen. Ezek a melírtechnikák ugyanis nagy odafigyelést és szakértelmet igényelnek még a képzett fodrászoktól is. Az ilyen megoldásoknál – szalonszinten lehetőség – van olyan tartós színezők alkalmazására is, amelyek egy-egy szezonra adnak karaktert a hajnak, pár hónap elteltével maradéktalanul kikopnak, nem károsítva a hajat. Ezzel szemben egyes színezőknek „titulált” hajfestékek gyakran annyira beépülnek a hajba, hogy csak szőkítővel lehet eltávolítani.

A hajfestés egyfajta hosszú távú elköteleződés, ezt megelőzően pedig érdemes konzultáción részt venni, és időt adni magunknak átgondolni az ott hallottakat, hiszen mindez nem csak annyiból áll, hogy egyszer befestjük, utána pedig hónapokig nincs vele dolgunk. Tonizálók, regenerálók használata például feltétlenül javasolt, ezek kiválasztásában szintén érdemes szakember segítségét igénybe venni. Összefoglalva: ahogyan nem mindegy, hogy mit és hogyan használunk a hajunk esetében, ahogyan az sem, hogy például GMO-élelmiszereket (genetikailag módosított élelmiszerek) fogyasztunk vagy biót. Utóbbi kategória nemcsak egészségesebbnek tűnik, hanem valóban az is, mindez pedig a frizurák esetében szinte biztosíték a megfelelően kezelt és ápolt hajra.

Szöveg: Molnár Brigitta

Olvass tovább!