A legfőbb ok, amiért tavasszal is érdemes párologtatni

2022. május 12.
Az illóolajok használata egyáltalán nem szezonális, a Clean & Smart Beauty bloggerei pedig elárulják, miért nem érdemes tavasszal sem lemondani róla.

Az illóolajok jótékony hatásairól már az ókori egyiptomiak és görögök is megbizonyosodtak, az aromaterápia fogalmát azonban csak jóval később, 1920-ban alkotta meg René Maurice Gattefossé, aki egy véletlen baleset folytán levendulaolajat kent az égett sebre, és meglepődve tapasztalta, hogy milyen szépen gyógyít. A kémikus ekkor kezdte kutatni az illóolajok terápiás hatásait.

aromaterápia

Emlékek mámorában

Az aromaterápia több síkon hat. Beszélhetünk fizikai hatásról, amely lehet például adott illóolaj baktériumellenes hatása, nyugtató vagy vérzéscsillapító funkciója. Másrészt az illóolaj az illata révén képes a szaglószervünkön keresztül egészen az agyunk érzelmi központjába eljutni – viszonylag rövid idő alatt –, ahol különböző érzéseket aktiválhat, emlékeket idézhet, de a hangulatunkat is képes befolyásolni.

„Szagoljunk bele behunyt szemmel egy illóolajba és máris megtapasztalhatjuk ezt a kicsit megfoghatatlan hatását is az aromaterápiának – javasolja Fertőszögi Ágnes, a Fagnes márka tulajdonosa. – Nézzük meg, hogy mi az első emlék, amit idéz. Figyeljük meg, milyen gondolatokat, képeket, színeket és érzéseket hív elő egy illat.”

Sokoldalú felhasználás

Az illóolajok növényekből nyert csodás hatóanyag-komplexek, amelyek rendkívül sokoldalúan felhasználhatóak a szépségünk, egészségünk támogatására, megőrzésére is. Ráadásul ahogy korábban is említettük, számos illóolaj képes javítani a hangulatunkon, így érzelmi síkon is támogatást nyújthatnak. Az illóolajok mintegy természetes házi patikaként is jól használhatóak, de az esti kényeztető rutinunkba is könnyen beépíthetjük őket: például ha a testápolónkba vagy a fürdővizünkbe cseppentünk belőle pár cseppet. Utóbbit mindig keverjük el sóval, tejszínnel, mézzel és csak utána adjuk a vízhez.

„A bőrünkre általában terápiás céllal (immunerősítés, fejfájás csillapítás, bőrszépítés) kenünk illóolajat vagy illóolaj-keveréket. A párologtatóba vagy illatmécsesbe cseppentett illatnak inkább a tér illatosítását, és a lélekre gyakorolt hatását emelném ki – magyarázza Ágnes. – Hangulatunk javítása, relaxáció, nyugtatás vagy a harmónia megteremtését is mind-mind lehet támogatni illóolajokkal.”

Párologtassunk tavasszal is

Az illóolajok használata nem szezonális, az év bármely szakában nyugodtan segítségül hívhatjuk az aromaterápiát – kiegészítő terápiaként, bármely formájában.

A bejegyzés folytatását a Clean&Smart Beauty oldalán olvashatod!

Fotó: Getty Images

Olvasd el ezt is!