Ez az illóolaj nemcsak a bőrt szépíti meg, de a fájdalmat is csillapítja

2021. november 15.
Fájdalomcsillapító és anti-aging hatása miatt használják egyre többen a pacsuliolajat.

Bár a pacsuli hallatán legtöbben az illatszerekre asszociálnak, a pacsuli ugyanis a nehéz parfümök egyik – szinte kötelező – összetevője, megannyi más területen is jó szolgálatot tesz. Az illóolaj bizonyítottan hatásos szellemi fáradtság, depresszió, narancsbőr ellen, rovarriasztásra, szagtalanításra, bőrszépítésre és fájdalomcsillapításra.

pacsuliolaj

Az illóolajat a pacsuli növény leveleiből vonják ki, az egyszerre erős és édes pézsmaillatú. Tudományosan bizonyított, hogy az olajban található vegyületek egy része erős gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatású – sokan a fürdővízbe cseppentenek belőle vagy inhalálják. A The Journal of Alternative and Complementary Medicine folyóiratban megjelent tanulmány szerint a mandulaolajjal vegyített pacsuliolaj mélyíti a relaxációt, csökkenti a stresszt és a szorongást. A pacsuli csökkenti a szimpatikus idegek aktivitását, ami aktiválja a stresszhez kapcsolódó válaszokat, például az éberség és a pulzusszám növekedését a szervezetben.

A pacsuliolaj nemcsak a mentális állapotra van kiváló hatással, de visszafordítja az UV-sugárzás által okozott bőröregedés jeleit – például ráncokat, bőrpírt és öregségi foltokat. Kutatók szerint 6-9 mg mennyiségű olaj már elegendő ahhoz, hogy megvédje a bőrt az UV-sugárzástól. A bőrápolási termékekben gyakran hígítják például jojoba- és szőlőmagolajjal, tömény koncentrációban ugyanis irritációt okozhat.

Forrás: Firstforwomen Fotó: Getty Images

Olvasd el ezt is!