Mire képes a bioszálas arcformázás?

2023. július 21.
Rugalmasabb, feszesebb bőrre vágyunk, de az arcfelvarrástól idegenkedünk? Szerencsére a legújabb szálbehúzó kezelések egészen látványos változtatásokra képesek.
bioszalas-arcformazas-lifting

Szike helyett tű, vágás és varrás helyett mindössze néhány szúrás, az eredmény így is simább, fiatalosabb bőr – a bioszálas kontúrozást sokan a facelift, azaz a klasszikus arcplasztika alternatívájaként emlegetik. Hogy mennyire hatékony ez az eljárás, és mit is takar valójában, arról dr. Altmayer Anita bőrgyógyászt kérdeztük.

Feszesebbre húzva

Első hallásra elég bizarrnak hangzik, hogy az arcunkba vezetett szálakkal varázsoljuk feszesebbé a bőrt. A végeredményen azonban (ideális esetben) semmi szokatlan nem látszódik: csak a teltebb, rugalmasabb bőr, a feszesebb kontúrok és a kisimultabb összkép. „A bioszálas kontúrozás alapvetően egy kollagénstimulátor, azaz kollagéntermelődést fokozó kezelés, amelynek lifting, vagyis emelő hatása is van – vezet be minket a témába a bőrgyógyász. – Ez az emelő hatás nem annyira látványos, mint egy facelifting műtét esetén, de például az állvonal kisebb korrekciójára abszolút alkalmas. Sok múlik persze azon, hogy milyen típusú, és főleg hány szállal történik a kezelés. Ugyanis minél többet helyez be belőle a szakember, annál szembetűnőbb lesz a változás, és fordítva: a kevesebb szál itt jóval kisebb hatékonyságot ígér.”

Fúziós szépítés

A szálbehúzásos esztétikai kezelések a keleti és a nyugati orvoslás technikáinak kombinációjából születtek. Megfigyelték, hogy műtétek után, amikor felszívódó szálakkal varrják össze a sebeket, a szálak helyén masszívabb kollagénállomány jön létre. A varratoknál úgynevezett PDO-szálakat használnak, ezeket alkalmazzák a kollagénstimuláló szálbehúzásos eljárások esetén is. Mindeközben arra is rájöttek, hogy a keleti gyógyászatban sokszor használt akupunktúrás kezeléseket követően a tűszúrások helyén is intenzívebb kollagéntermelés tapasztalható, így a kettő elegye tökéletes módszernek tűnt az arc fiatalításához.

„A felszívódó szálakat vékony tűk segítségével vezetik be a dermisz, azaz a kötőszövetes állomány aljába, arra a területre, ahol a kollagéntermelődés zajlik – mondja dr. Altmayer Anita. – A meghatározott irányokban bevezetett szálakat a szervezet idegen anyagként érzékeli, és elkezdi beszőni kollagénnel, amely egy masszívabb kötőszövetes állományt ad, miközben a szálak elkezdenek lassan felszívódni (az alap PDO-szálaknak ehhez körülbelül három és hat hónap közötti idő kell). Tehát ezek a szálak a tűszúrásokkal együtt kollagéntermelést stimulálnak, feszesítik a bőrt, javítják a textúráját, és egy kis liftinghatásuk is van.”

Emelést kérek

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Anita Altmayer (@anitaaltmayer) által megosztott bejegyzés


Természetesen ezen a területen is folyamatosan jelennek meg az újítások: ma már rengetegféle szál közül választhatunk, ha feszesebb, kontúrosabb arcot szeretnénk. „A COG-szálak vastagabbak, mint a PDO-szálak, és kis pöckök vagy tüskék vannak rajtuk, amelyek be tudnak akadni a szövetek közé – magyarázza a doktornő. – Ezekkel már komolyabb liftinghatás is elérhető, mert valamennyire húzni, emelni is lehet velük a szöveteket. Ehhez fixációs pontokra van szükség az arcon, amelyekhez rögzítik a COG-szálakat; ez lehet például a fül előtt, a járomcsont közepe környékén, esetleg a hajas fejbőrön. Úgy kell elképzelni, hogy a tű vagy a kanül segítségével a fixációs ponttól lefelé nyomják a szálat a megfelelő szövetrészben vezetve, majd a tűt kihúzzák, a szál pedig ott marad, a kis tüskéknek köszönhetően megakad, és így felfelé emelhető vele a szövet.” Persze egy idő után ezek a szálak is felszívódnak, tehát a kezelés hatása nem tart örökké, ám mivel a kollagénstimuláció itt is érvényesül, a fiatalító hatás tartósabb és markánsabb.

Lehet még hatékonyabb?

@reneegracie

For anyone who wants to know about thread lifts. More updates to come. #treadlift #aptosthreads #cateyes #plasticsurgery #fyp #trending #viral

♬ original sound – ReneeGracie

És még mindig nincs vége a mindentudó szálak felsorakoztatásának, mára ugyanis egészen izgalmas módozatokat is találunk a kínálatban. „A kollagénstimulálás fokozására fejlesztették ki a PLLA-, vagyis polycaprolactone szálakat, amelyeknek hosszabb a lebomlási idejük és tejsavat is tartalmaznak, az APTOS-szálakban pedig még hialuronsav is található. Mindkét hatóanyag folyamatosan szabadul fel egészen addig, amíg a szál fel nem szívódik, így még jobban kitolható a kollagénstimuláció ideje. Persze mivel ezek vastagabb szálak, amelyek hosszabb ideig maradnak a bőrben, a gyulladások és a szövődmények kialakulásának esélye is növekszik, ezzel számolni kell” – mondja dr. Altmayer Anita, és hozzáteszi: a nagyobb a kockázata ilyenkor például a bevérzésnek is, de ez valójában nem akkora probléma, mint amekkorának tűnik. A vérben is vannak olyan anyagok, amelyek a kollagéntermelést stimulálják, tehát az elsőre ijesztőnek tűnő bevérzés még akár a kezelés hatékonyságát is elősegítheti.

Célvonalban

Számtalan lehetőség közül válogathatunk, így persze felmerül a kérdés: mi alapján érdemes dönteni? Befolyásolhat az ár, az ismerősöktől hallott tapasztalatok, de ezeknél sokkal fontosabb az arcunk felépítését és a bőrünk állapotát figyelembe venni. „A COG és annak továbbfejlesztett változatai akkor működnek, ha van hova beakadniuk a szálaknak – magyarázza a szakértő. –Petyhüdt arc esetén ez nincs meg, tehát először egy sokszálas PDO-szálakkal kell megerősíteni a kollagénállományt, hogy aztán a liftinghatású kezelés eredményesen elvégezhető legyen. Érdemes az orvosra hallgatni, és ha kell, több lépésben eljutni a kívánt eredményhez, mert ha nem jó ütemben vagy kombinációban, és nem a szükséges mennyiségben kerülnek a szálak a bőrbe, elégedetlenek lehetünk az tükörképünkkel.”

Örökké tartó feszesség?

A kezelést a kezdetekben fel nem szívódó szálakkal végezték, és mostanában újra megjelentek ezek az eljárások is. Szakértőnk azonban jelen esetben óva int a gyökerekhez való visszatéréstől, ígérjenek is bármilyen hatékonyságot. „A fel nem szívódó szálakat mélyebbre helyezik a bőrben, egyféle vázat képeznek az arcon, ezért tűnhet kezdetben úgy, hogy hatékonyabban lehet feszesíteni, formázni velük – mondja dr. Altmayer Anita. – Ám mivel ezek nem stimulálják a kollagéntermelődést, a felületen a petyhüdtség ugyanúgy megmarad, sőt idővel fokozódik. Ahogy a szövetek megereszkednek, megcsúsznak, az arc is változik, a szálak pedig akár láthatóvá is válhatnak. Nagyon nehezen távolíthatóak el, és az eljárás komoly traumát jelent a bőrnek. Ez különösen rosszul jöhet olyan, előre nem kiszámítható esetekben, amelyek egyébként bárkivel előfordulhatnak: egy belobbanó pajzsmirigybetegség csomóképződést indíthat el, vagy egy kialakuló fogászati, fül-orr-gégészeti góc az idegen testek körül gyulladást idézhet elő. Az is megeshet, hogy a szervezet egyszerűen nem tolerálja az idegen anyagot. Pont az ilyen szövődmények miatt is kezdték el fejleszteni a felszívódó szálas kezeléseket – nem éri meg kockáztatni.”

 Rajtunk (is) áll a siker

A kezelés eredményessége nemcsak az orvos ügyességén vagy a választott szálakon múlik, hanem azon is, mennyire fogadjuk meg az utókezelésre vonatkozó tanácsokat. Ezekkel segíthetjük a lehető legjobb eredmény elérését.

– 24 órán keresztül semmilyen sminket nem lehet viselni.
– Tilos edzeni, kerékpározni, ugrálni.
– A szúrások helyére feltett antibiotikumos tapaszokat igyekezzünk a lehető legtovább viselni.
– Ügyeljünk a mimikánkra: egy-két napig igyekezzünk minél kevesebbet beszélni, rágcsálni, nevetni, ásítani, hogy a szálak beépülhessenek az arcba, ne mozogjanak el.

Szerző: Rózsa Ági

Fotó: Getty Images

Ez a cikk a Marie Claire korábbi lapszámában is megjelent.