Tényleg a természetesség felé megy a plasztika?

2021. augusztus 11.
A plasztika és az esztétika területére nemcsak a szépségtrendek, de a technika és az orvostudomány fejlődése is hatással van: a korábbiakhoz képest számtalan kíméletes beavatkozás, újítás, kombinálható arc- és testkezelés látott napvilágot az utóbbi időszakban. Hogy mi változott, és merre tartunk? Erre kerestük a választ.

A szépségápolásra is egyre inkább igaznak tűnik a mondás: a kevesebb néha több, és ez a trend kezd begyűrűzni a plasztikai sebészet és az esztétika területére is. Míg tíz-húsz éve az anti-aging beavatkozások a tükörsimára feszített arcbőrt és a vonásainkat teljesen átalakító műtéteket jelentették, ma már inkább csak fiatalosabbnak, üdébbnek akarunk látszani. A bőrünk ragyogása, az arcmimikánk, a természetes vonásaink sokkal fontosabbak annál, mint hogy egyáltalán ne legyenek ráncaink. Persze ennek megfelelően a plasztikai és esztétikai eljárások is finomodtak.

plasztika-arcsebeszet

Természetesség előnyben

Ahogy az Instagram-fotók túlfilterezése, úgy a reklámkampányok képeinek túlzó photoshopolása is kezd kimenni a divatból – legalábbis tőlünk nyugatabbra mindenképp. Elkezdtük kendőzetlenül és őszintén megmutatni önmagunkat, ez pedig óhatatlanul alakítja az esztétikai trendeket. És bár a természetesnek ható beavatkozás fogalma tartalmaz némi ellentmondást, az vitathatatlan, hogy manapság a legtöbb nő ezt az irányt keresi.

Ebben erősít meg bennünket dr. Kriston Renáta bőrgyógyász-kozmetológus is: „Az új trend szakít a ránctalanság mítoszával, inkább a fiatalos, az életkor adta lehetőségekhez mért legjobb megjelenést részesíti előnyben. A kezelési terveket személyre szabjuk, és olyan beavatkozásokat preferálunk, amelyek kihangsúlyozzák a páciens legelőnyösebb vonásait, meg mellette persze finoman korrigálják a kevésbé előnyösöket is.”

Lézer, ultrahang, bioszál

Dr. Kriston Renáta szerint a természetes összképet leginkább azokkal az esztétikai beavatkozásokkal érhetjük el, amelyek a bőrünk mélyén található kollagén- és elasztikus rostállomány minőségi és mennyiségi változását eredményezik. „A frakcionált lézer-, a mikrofókuszált ultrahangos és a sajátvér-kezelések, valamint a biofonalakkal végzett vékonyszálas kontúrterápiák irányított sérülésekkel indítják be és serkentik – a sebgyógyulási folyamat révén – a szervezet természetes biológiai folyamatait, így például a feszességet elősegítő kollagéntermelést is. Ezektől a kezelésektől a bőrünk tónusosabb, tömörebb és erősebb lesz, és még a ráncokat is halványítják.” Nem csoda, hogy az előrejelzések alapján ezeknek a természetes hatású beavatkozásoknak a népszerűsége csak növekedni fog a jövőben.

plasztika-arcsebeszet

Arról nem is beszélve, hogy egyre szélesebb körben elérhetőek maguk az eljárások is, társadalmunk sokszínűsége ugyanis ezt a területet is forradalmi változásokra készteti. Míg korábban a kémiai peelingeket, kollagénindukciós terápiákat és lézeres kezeléseket csak bizonyos bőrtónusokon lehetett elvégezni, ma már a magukra valamit is adó külföldi szépészeti klinikákon egyre-másra bukkannak fel a különböző bőrszínekre kifejlesztett esztétikai gépek és kezelések is. Így aztán nem nehéz megjósolni az olyan típusú bőrfiatalító terápiák robbanásszerű növekedését sem, amelyek energiaalapú gépeket alkalmaznak. Ezekhez, mint amilyen például a Byonik vagy az A-Lift is, nem hőt használnak, így sötétebb bőrön is tudnak dolgozni vele.

Mix & match

Persze örökérvényű kérdés, hogy miért érnénk be egyetlen beavatkozással, ha választhatunk egyszerre kettőt vagy hármat is? Mind az arc-, mind a testkezelések terén egyre népszerűbbek ugyanis a különböző technológiák kombinációi, amelyeket akár már egy kezelésen belül is elérhetünk.

A Pureskin márka közelmúltban kifejlesztett gépe, a ReShape például a rádiófrekvenciás, a vákuumos, a soft lézer és LED-terápia kombinációja. A négy technológia egyetlen applikátorban egyesül, amely képes tetőtől talpig feszesíteni, csökkenteni a ráncokat és a zsírt, ráadásul még méregtelenít is. A cég ezen túl már hat másik kombinált kezeléses eszközt is kifejlesztett, amelyek közül nagy kedvenc a Quantum, amely amellett, hogy elősegíti a sebgyógyulást, a kollagéntermelést és javítja a bőrtónust, remekül összekapcsolható mikrotűs kezelésekkel, kémiai hámlasztással, cool sculptinggal vagy rádiófrekvenciával is.

Fókuszban a test

A plasztikai sebészeteken az arc mellett a test is egyre nagyobb figyelmet követel magának. Ám itt sem a tökéletesség, sokkal inkább a fittebb, egészségesebb összkép a vágyott cél. Ennek megfelelően a testkezelések körében egyre népszerűbbek az olyan eljárások, amelyek az izmok tónusára, alakítására is fókuszálnak – anélkül, hogy előkerülne a szike.

Viszonylag friss példa erre a Le Shape karcsúsító gép, ami egy lézeres megoldás a műtéti zsírleszívás kíméletesebb alternatívájaként, de említhetnénk a CoolTone-t is, amely a CoolSculpting zsírfagyasztás kiegészítő kezelése. A szintén non-invazív alakformáló rendszer mágneses izomstimulációval erősíti, tonizálja és feszesíti a has-, a fenék- és a combizmokat, mindezt úgy, hogy képes behatolni egészen a zsírszövetek alá.

A sort azonban még hosszan folytathatnánk, hiszen az alakformálás sokkal komplexebb terület. Az olyan technológiákkal, mint például a TruSculpt Flex, már akár izmot is építhetünk. Ez a zseniális gép két hét alatt, 4 x 45 perces „edzésekkel” átlagosan harminc százalékkal képes növelni az izomtömegünket.
A példák is jól mutatják, ma már számtalan lehetőségünk van a fájdalmas és hosszú felépülési idővel járó plasztikai műtéteken túl is szépülni. Reméljük, hogy az elkövetkezendő néhány évben még több, gyakorlatilag fájdalommentes újdonság érkezik majd.

Szerző: Gurics Krisztina Fotó: Getty Images

Ez a cikk a Marie Claire egy korábbi lapszámában is megjelent.

Olvass tovább!