Milyen hatással van a nap a bőr öregedésére?

2021. szeptember 15.
A túlzásba vitt napozásnak és a nem megfelelő napvédelemnek komoly nyomai maradhatnak az arcunkon. Szakértő mesél arról, hogy pontosan milyen formában, és az is kiderül, hogyan, milyen kezelésekkel tehetünk ezek ellen.

A napnak számos pozitív hatása van, például fokozza a boldogságormon-termelődést a szervezetben, jó hatással van a hangulatunkra, növeli a libidó szintjét, gyógyítja a bőrbetegségek egy részét, a csontok és az izmok szövetségese, nem beszélve arról, hogy remek D-vitamin-forrás. Nagyon jó, ha a napfényben gazdag heteket kihasználtuk, de fontos tudni azt is, hogy ha túlzásba visszük a napozást, vagy nem védekezünk megfelelően a nap káros sugarai ellen, akkor a negatív hatásait is megtapasztalhatjuk, ami örökre nyomot hagyhat a bőrünkön – hívja fel a figyelmet dr. Parrák Zita orvos-esztétikai specialista.

napozás

A napfény bizonyítottan javítja a közérzetünket, elősegíti a szervezetben a D-vitamin termelődését, nem mellesleg pedig szép barnává varázsolja a bőrszínt, ami nagyon esztétikus megjelenést biztosít. Manapság egyre több szó esik a nap káros hatásairól, de csak kevésszer jegyzik meg, hogy a nap nagyobb hullámhosszú sugarai képesek behatolni mélyen a bőr alá, így a napégéstől a bőrrákig számos bajt okozhatnak – többek közt a korai bőröregedésért és a pigmentációért is felelős az erős napsugárzás.

Az öregedés során a bőrünkben több szövettani elváltozás történik, melyekért belső és külső tényezők egyaránt felelőssé tehetők. Ezek a káros hatások a szervezetben szabad gyököket hoznak létre, melyek hatására a kollagén mennyisége jelentősen csökken, feltöredezik, szerkezete abnormálissá válik, így a bőr veszít feszességéből. „Ha a nap öregedési folyamatot gyorsító hatásáról beszélünk, fontos megjegyezni azt is, hogy az UV-sugárzás következtében megnő a bőr rugalmasságát biztosító elasztint lebontó elasztáz nevű enzim mennyisége, ami a rugalmas szövetek degenerációjához vezet. A napsugárzás továbbá fokozza a pigmentsejt-termelést, valamint a felhámsejteket is károsítja. A bőr szerkezetében lezajló változások hatására így megjelennek a ráncok, az arc megereszkedik, a szem alatt és az arc egyes pontjain bemélyedések, árkok jönnek létre, a bőr elvékonyodik, és sok esetben pigmentfoltossá válik” – mondja a szakember.

Minden egyes alkalommal, amikor a napra megyünk, legyen szó hosszabb napozásról vagy csak egy nyári sétáról a szabadban, nem szabad elhanyagolni a magas, minimum 30-as faktorszámú fényvédő termékeket. Ha már megjelentek a korai ráncok a napozás miatt, akkor sem kell kétségbe esni: ma már meglehetősen széles a paletta, ha szeretnénk az idő kerekét lelassítani, és nyernénk a külsőnkkel pár évet. A retinoidtartalmú krémek és a C-vitamin például bizonyítottan fokozzák a kollagén szintézisét, ezáltal jelentős szerepet töltenek be a ráncok kezelésében is.

„A ráncok eltüntetésében leggyakrabban alkalmazott botoxkezelés, vagy hialuronsavas feltöltés mellett egyre korszerűbb bőrfiatalító eljárások is rendelkezésre állnak. Ilyen a saját vérplazmával történő úgynevezett Drakula-terápia, az IPL-lel történő fotorejuvenáció, a Vivace rádiófrekvenciás mikrotűs bőrfiatalító eljárás, valamint a legújabbnak számító bioszálas kontúrozás és a fókuszált ultrahanggal történő arclifting” – sorolja a lehetőségeket dr. Parrák Zita orvos-esztétikai specialista. Ezekkel az egyre népszerűbb orvos-esztétikai kezelésekkel nagyon szép eredményt lehet elérni, kellő fényvédelem mellett akár már most, a nyári időszakban.

Forrás: New Beauty Fotó: Getty Images

Olvasd el ezt is!