7 tipp a dekoltázs szépítésére

2023. július 24.
A nyak, a dekoltázs bőre - a környezetnek, napnak való kitettség miatt extra figyelmet érdemel - különösen nyáron. Lássuk, mi mindent tehetünk azért, hogy komolyabb bőrkárosodás nélkül ússzuk meg a kánikulai időszakot. Bőrszépítő tippek következnek dekoltázsra!
dekoltazs-szep-bor

A dekoltázs bőrének szépsége rengeteg nő számára jelent problémát az évek múlásával. A mellkas és nyak területe szinte a melegebb hónapok alatt szinte folyamatosan ki van téve a napsugaraknak és a káros UV-sugárzásának, így idővel itt nem kívánt apró ráncok sokaságát, barna foltokat fedezhetjük fel – genetikától és bőrminőségtől függően is. A gondos bőrápolás ma már szerencsére a legtöbb nő számára nem áll meg az áll vonalánál, lássuk, mivel tehetünk sokat azért, hogy a kritikus nyaki, és a dekoltázs terület bőrfelszíne is minél szebb, sima formában tündököljön.

1. Minél kevesebb napfény, annál jobb

Egy kis adag napsütés remek módszer arra, hogy javítsuk a közérzetünket és növeljük a D-vitamin szintünket. De a túl sok napozás károsíthatja a bőrt, természetesen a dekoltázs területén is. Mindenképp védjük magunkat napfényvédő krémmel, és ne csak az arcunkat, de a dekoltázsunkat, nyakunkat is. Érdemes széles spektrumú védelmet nyújtó, minimum SPF 30-as fényvédőt bevetnünk, lehetőleg vízállót.

2. Alapos tisztítás

A dekoltázs bőre kifejezetten vékony és finom. Próbáljuk tisztításkor (különösen nyáron kihagyhatatlan lépés, az izzadás, felvitt naptej, és a különböző szennyeződések miatt) minél gyengédebben kezelni, ne dörzsöljük, ne húzzuk a bőrt, akár vattakoronggal, akár bőrradírral “tisztítjuk” is épp a felszínét. A dörzsölés irritálhatja a bőrt, ráadásul felgyorsíthatja a bőröregedést. Ahelyett, hogy erőteljesen dörzsölnénk a bőrt a nyakon és a mellkason, finoman, az ujjbegyekkel vigye fel az arctisztítót, majd öblítsük le langyos vízzel.

dekoltazs-szep-bor
3. Alap a retinol

A bőröregedés elleni küzdelemben ma már szinte kihagyhatatlanok a retinoidok, és a retinolos készítmények – mindez pedig igaz a dekoltázs bőrének szépítése esetében is. Az A-vitamin ereje itt is áldásos, segíthet csökkenteni a finom vonalakat és ráncokat, mindezt a kollagéntermelés fokozásával. Ha egyébként is használunk retinoidokat az arcunkon, az esti felvitelnél terjesszük ki a kezelési területet a nyakon át a mellkasig.

4. Rendszeres bőrradírozás

A dekoltázs bőrének rendszeres tisztítása mellett fontos a hámlasztó termékek vagy maszkok heti szintű bevetése is. Legalább egyszer. Ez segíthet eltávolítani az elhalt hámsejteket, helyet adva a friss, megújult bőrfelszínnek.

5. Hidratáló krémek és szérumok

A bőr hidratáltságának fokozása érdekében hialuronsavas hidratálót vagy szérumot is használhatunk a dekoltázs bőrén. Egy 2014-es tanulmány szerint a hialuronsav képes csökkenteni a ráncok megjelenését, javítja a bőr hidratáltságát, feszességét és rugalmasságát, valamint megőrzi a bőr feszességét és üde megjelenését. Biztosan több fogy majd így a kedvenc krémeinkből, de a dekoltázs bőre garantáltan meghálálja majd nyár végére az extra szépségrutin lépéseket, és a gyorsabb ütemben fogyó bőrápolókkal való nagyvonalúságot.

6. Antioxidánsokat tartalmazó termékeket

Az olyan antioxidánsok, mint a C-vitamin, sokat segíthetnek a bőrvédelemben, ráadásul segítenek visszafordítani a szabad gyökök okozta károkat. Ma már számos gyártó palettáján szerepelnek, és szerencsére nincs hiány egészen megfizethető, kifejezetten jó ár-érték arányú termékekből sem.

7. Kozmetikai kezelések

Ha úgy látjuk, hogy a dekoltázs terén nagy a baj, vagy akár csak nagyobb lehet a közeljövőben, akkor bőrszépítő, célzott kezelésekkel is javíthatjuk a helyzetet és a bőrképet. A bőrgyógyászhoz ma már számos helyi kezeléssel tudnak hathatósan tenni a napsugárzás okozta károk és az öregedés előrehaladott jelei ellen. A mikrotűs kezelések, a lézerterápia vagy a kémiai hámlasztás is szóba jöhet ezen a téren, amelyekkel a bőrgyógyászok a dekoltázs pigmentáltságát, tónusát és megjelenését tudják javítani.

Forrás: Healthline.com, fotó: Getty Images, Unsplash