Hogyan válassz magadnak tökéletes retinolt?

2022. október 12.
A retinol nem véletlenül számít az utóbbi évek csúcsösszetevőjének a bőrfiatalító arcápolókban, a kérdés csak az, hogy sikerül-e a bőrünknek valóban megfelelő terméket leemelnünk a polcokról.

A retinol, vagyis az A-vitamin körüli hype csak nem csitul az utóbbi években. A kitartó népszerűségnek persze oka van, a retinolőrület mögött valós értékek és teljesítmény rejlik, bőrszépítés frontján pedig bőrgyógyászok sokasága magasztalja az egekbe. Tény viszont, hogy sokféle formában, töménységben elérhető a jelenlegi piaci termékkínálatban, ráadásul ha először kezdjük bőrünket ápolni vele, érdemes óvatosan kezdeni az irritáció elkerülése érdekében az alkalmazását, illetve kifejezetten tudatosan kiválasztani, és bevetni. Már csak azért is, mert az eredmény is ennek megfelelő lesz, láthatóan simább, élettel telibb, feszesebb bőr mindenféle marketinges túlzás vagy extrém irritáció nélkül. A nagy kérdés, hogy a lassan elképesztő retinolos bőrápolási (túl)kínálatból hogyan találjuk meg azt az indulót, ami a mi bőrünkön is csodát tesz.

valasztas-tokeletes-retinol

A szépségszektor aktuális szent grálja ugyanis valóban könnyen okozhat irritációt, bőrpírt, érzékenységet, ha nem a megfelelőt választjuk, túl gyakran vagy túl sokat használunk belőle. Ha azonban helyesen használjuk, a retinol igenis kimagasló eredményeket produkál, legyen szó a pattanások kezeléséről, a finom ráncok enyhítéséről vagy akár a hiperpigmentáció csökkentéséről.

Retinolos alapszabályok

– Óvatosan indíts, sokféle retinolos termék van jelen a piacon és különböző erősségűek. A 0,5-1 százalék retinolt hagyd meg a haladóknak, és a 0,1-0,3 százalékosakból is csak egy borsónyi adagot vigyél fel.
Terhesen vagy szoptatás alatt semmiképp se kezdd el használni.
– Eleinte heti 1-2 szer is elég bevetni, hogy szokja a bőr, majd ha hozzászokott a bőröd, felmehetsz heti háromszori használatra.

Érzékeny és aknés bőrre is segítség lehet

Érdemes különösen odafigyelni, amikor retinolos terméket vásárolsz, és a különböző koncentrációk széles skáláját, a bőrápolási célt alaposan áttanulmányozni. Legyél tisztában a bőrtípusoddal és a problémáiddal, azzal például, hogy aknéra hajlamos vagy érzékeny bőröd van? A retinoidok olyan molekulákat tartalmaznak, amelyek segítenek felszabadítani az eltömődött pórusokat, ugyanakkor attól függően, hogy milyen aknéval küzdünk, lehet, hogy jobb eredményeket érhetünk el a vényköteles retinoidokkal. Utóbbi esetben természetesen alap egy szakértővel, bőrgyógyásszal történő egyeztetés.

valasztas-tokeletes-retinol

Azoknak, akinek érzékeny a bőre, egy kapszulázott retinolt tartalmazó készítmény lehet jó választás, hiszen ezek esetében olyan technológiát alkalmaznak a gyártók, amely lassabban bocsátja ki a retinolt, így nem egyszerre teszi ki a bőrt egy esetleges irritációnak. Az érzékeny bőrűek számára jó választás az olyan retinolformula is, ahol a krémben olyan további, bőrbarrier erősítő összetevők is vannak, mint a glicerin, a szkvalán, a ceramidok és a hialuronsav.

Ha tényleg nem bírja a bőrünk, akkor az átlagos „beszoktatási” fázis helyett legyünk extrém óvatosak, akár 6-8 hétig csupán heti egy alkalommal vessünk be egy jó kis könnyű, kezdő, 0,1-0,3 százalékos terméket. Lassú és egyenletes tempóval sokkal nagyobb az esélyünk arra, hogy a bőrünk a saját egyedi ütemében, irritáció nélkül alkalmazkodjon a retinolhoz, és hogy hosszú távon élvezhessük majd mi is az előnyeit. Ha már hozzászokott a bőrünk, jöhet a szintlépés, erősebb formula, magasabb koncentráció, vagy gyakoribb alkalmazás formájában – attól függően, hogy mit bír el a bőrünk.

A sokféle retinolos összetevő elnevezése is megzavarhat minket, megnehezítve ezzel a választást, hogy az adott bőrtípusra, „bőrápolási célra” melyik is lehet nekünk a jó választás. Érzékeny bőrre a retinil-palmitátot, normál bőrre a retinolt vagy a retinaldehidet, zsíros, pattanásos bőrre pedig az adapalént, vagyis differint próbálhatod ki.

Az aktuálisan használt retinolos termék mellé tudatosan építs az estin rutinodba bőrvédelmet adó arcápolókat (a kémiai hámlasztókat viszont felejtsd el ilyenkor). A szépségrutinunk lépései fókuszáljanak az extrahidratálásra, jöhetnek a hialuronsavas arcápolók, lemosók, de egy jó kis niacinamidos kedvenc is. Nemcsak a bőr erősödik tőlük, hanem az irritáció kockázatát is csökkentheted így.

Forrás: mindbodygreen.com Fotó: Getty Images

Olvass tovább!