Seprűszerű a hajad? Ezek a kötéserősítő hajszérumok segíthetnek

2023. október 03.
A festés és egyéb kémiai kezelések, a szárítás, a formázás mind-mind károsítják a hajszálak szerkezetét. Az újgenerációs hajápolók, a kötéserősítő vagy bonder készítmények azonban elképesztően látványos javulást hozhatnak.
koteserosito-hajszerum-bonder

A hajszálak külső felszínét cserépszerűen egymásra boruló szarulemezkék védik. Ha ez a réteg ép, egységes, akkor a haj fényes, sima felületű, és jobban ellenáll a külső hatásoknak. Ez alatt a hajkéreg található, amely a hajszál rugalmasságát, teherbírását, erősségét biztosítja. Ez öleli körül a legbelső réteget, a hajbélt, egy lágyabb állományt, amely a haj tömegét, vastagságát adja, és itt találhatók a haj színét adó pigmentek is.

Belső erő

A haj meggyengülésért legfőképp a belső rétegekben lévő kötések sérülése felelős. A hidrogénkötések könnyen megváltoztathatók, újraalakíthatók – ez történik beszárításkor. A szulfidkötések, más néven kénhidak erősebbek, nehezebben szétszakíthatók, de nehezebben is regenerálhatók. A festés, a szőkítés, a dauerolás, de még a hőkezelés is roncsolja a belső kötéseket (a kénhidakat is), amelynek következtében a haj elveszíti belső szilárdságát. Hogy ebből mi mit érzékelünk? Frizuránk szárazabbá, sprőddé válik, töredezni kezd, elveszíti fényét, rugalmatlanabb lesz. Ám az utóbbi években új szintre lépett a sérült belső szerkezetű haj regenerálása: az újonnan kifejlesztett, különleges formulák képesek a haj belső szulfidkötéseit megerősíteni, sőt akár meg is sokszorozni.

Szalonban és otthon

A bonder vagy plex típusú készítmények között találunk szalonkezelésre és otthoni használatra készülteket is. Az előbbiek akár hajfestés közben is képesek kifejteni kötéssokszorozó hatásukat – rendkívül hatékonyan. A kötéserősítő termékcsaládok, vagy pontosabban rendszerek első és második lépését professzionális felhasználásra tervezték: az elsőt általában a hajfestékhez vagy a szőkítőhöz kell keverni, de önmagában is alkalmazható, a másodikat pedig a vegyi kezelés után, a samponos mosás előtt. Ezek elvégzik a munka nagyját, amelyet aztán az otthoni készítmények tovább folytatnak. A legtöbb bonder termékcsalád tartalmaz hajmosás előtt alkalmazandó ápolót, amelyet a vizes hajra kell felvinni, és ez fejti ki a legintenzívebb kötéserősítő hatást. A sampon és a kondicionáló ezt támogatja, fényesebbé, egészségesebb kinézetűvé és strapabíróbbá téve a hajat. A titok, hogy ezek a termékek nemcsak ápoló összetevőket juttatnak a szálakba, hanem olyan anyagokat, amelyek képesek a meggyengült kötéseket helyreállítani, így tartós, látványos regenerálásra képesek. Összeállításunkban szuper otthoni használatra való hajkozmetikumokat mutatunk.

 A belső kötések regenerálása a hajszín megóvásában is segít: a stabil szerkezet jobban meg tudja akadályozni, hogy a színt adó pigmentek kikopjanak a hajból.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

OLAPLEX (@olaplex) által megosztott bejegyzés

1. Abszolút klasszikus, No.3 Hair Perfector Olaplex 9200 Ft

Különleges, szabadalommal védett összetevője, a bis-aminopropyl diglycol dimaleate molekula újraegyesíti a sérült kötéseket, megakadályozza a haj szöszösödését, és ragyogóan fényessé varázsolja. Hajmosás után kell felvinni, és hat-nyolc órán át fenn hagyni, majd lemosni.

2. Folyamatos védelem, Super Strength + Protein PowerBond Mist hajpermet Fekkai 15 290 Ft

Proteines mikropermet sérült hajra. A gyengült, törött keratinkötések regenerálása mellett védőpajzsként funkcionál a környezeti szennyeződések és a magas hő ellen – egészen 230 fokig. Száraz és nedves hajon is használható.

3. Koncentrált és komplex, Acidic Bonding Concentrate Intensive Treatment Redken 10 600 Ft

Rendkívül magas koncentrációban tartalmazza a tápláló és erősítő hatóanyagokat, és már az első használat után látványos eredményt hoz. Legfontosabb hatóanyaga a citromsav, amelynek a kötéserősítő mellett a pH-kiegyensúlyozó tulajdonsága is van.

4. Selymesítő, B77 Plex Step 3 hajtökéletesítő kezelés Revox 5990 Ft

A sérült és festett haj belülről kifelé történő feltöltésére lett kifejlesztve. Samponozás előtt törülközőszáraz hajra kell felvinni, majd tizenöt-húsz perc után kiöblíteni, és folytatni a szokásos hajmosási rutint.

5. Hamvasító, Blonde Plex 3 Újjáépítő kezelés Revolution Haircare 8490 Ft

A kimondottan szőke hajra kifejlesztett, újjáépítő kezelés nem csak a haj ragyogását fokozza: a belső szerkezet megerősítése mellett a festett szőke tincsek hamvasságát is segít megőrizni. Pigmenttartalmának köszönhetően megelőzi, hogy a hűvös szőke sárgássá változzon a mosások során.

6. Gyors és hatékony, Elseve Bond Repair Pre-Shampoo hajápoló L’Oréal Paris 4790 Ft

A citromsav erejével javítja meg a meggyengült hajkötéseket, ezzel egészségesebbé és fényesebbé téve a hajat. Mélyen regenerálja a szálakat a mindössze ötperces hatóidő alatt is.

7. Dupla bonding, Bonacure R-TWO Rescuing pakolás Schwarzkopf 6860 Ft

Intenzív, tápláló, regeneráló és erősítő pakolás súlyosan sérült hajra. Nem tartalmaz szilikonokat, parabéneket, mesterséges színezékeket, sem állati eredetű összetevőket.

Szöveg: Rózsa Ágnes, fotó: Getty Images

Ez a cikk a Marie Claire idei májusi lapszámában is megjelent.