Ennyi mindenre jó, ha fahéjrudat dobsz a vízbe

2022. július 05.
Tévedés azt hinni, hogy a fahéj tipikus téli fűszer: nyáron is hasznos segítőtársad lehet, például akkor, ha kipróbálod ezt a pofonegyszerű fahéjvizet!

Amikor a hőmérők higanyszála már-már elviselhetetlen magasságokba szökik, a „csapból is az folyik”, hogy a megszokottnál is nagyobb figyelmet kell fordítani a folyadékpótlásra. Ezt mondani könnyű, megvalósítani azonban nem mindig az, főleg akkor, ha a sima víz kissé unalmassá válik. Ilyenkor jöhet jól a citrom és az olyan konyhakerti zöldek, mint a citromfű, a menta vagy a bazsalikom (igen, ezzel is nagyon finom a sima víz vagy a limonádé!), de akár uborkát is karikázhatsz a frissítődbe. Ha pedig valami igazán különlegesre vágysz, próbáld ki a fahéjvizet!

Fahéjrúd és őrölt fahéj

Mi mindenre jó a fahéj?

A valódi fahéj szépítő és fiatalító hatására a távol-keleti nők már évszázadokkal ezelőtt felfigyeltek, ezért nemcsak izgalmas receptekben, hanem a szépségápolásban is lelkesen használják. Kedvelt összetevője a kozmetikumoknak, mert fertőtlenítő és élénkítő hatású, felmelegíti és tonizálja a kezelt területeket. A hagyományos kínai gyógyászatban és az ájurvédikus kezelések során is gyakran találkozhatsz fahéjjal szépítő-gyógyító hatásai miatt, amit leginkább a benne rejlő antioxidánsoknak köszönhet.

Kedvezően hat az emésztőrendszer működésére, nagy segítséget nyújt gyomorrontás és bélfertőzések esetén. Megfázás esetén is jó szolgálatot tehet gyulladáscsökkentő hatása miatt. Zsírégető fűszerként tartják számon, azt azonban tudni kell, hogy a fahéj (és a fahéjvíz) önmagában nem oldja meg a súlyproblémákat. Ha viszont odafigyelsz az étkezésedre és rendszeresen szánsz időt a mozgásra is, segíthet abban, hogy hamarabb megmutatkozzon a kitartásod eredménye.

Így készül a fahéjvíz

Hozzávalók:

  • 1 liter víz
  • 2 db fahéjrúd (az őrölt fahéj most nem jó választás!)
  • 1-2 alma, ha ízesebbre szeretnéd (el is hagyható)

Limonádé fahéjjal és fahéjvíz

  1. Alaposan megmossuk, kimagozzuk és kockákra vágjuk az almát, majd egy kancsóba vagy üvegkulacsba dobjuk.
  2. Hozzátesszük a fahéjrudakat, és felöntjük a vízzel.
  3. Legalább 4-5 órára, de még jobb, ha egy éjszakára hűtőbe tesszük, azután leszűrjük, és több részletben elfogyasztjuk a nap folyamán.

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?