A zöld haj eltüntetése nem lehetetlen, íme néhány tipp!

2024. július 26.
A zöld haj eltüntetése sok szőke, szőkített hajú nő problémája nyáron. Megnéztük, hogy az egyik legkellemetlenebb nyári hajprobléma miképp is orvosolható.
zold-haj-eltuntetese

A szőke és a szőkített haj több szempontból is érzékenyen reagálhat a nyári időszakra. Ennek egyaránt oka lehet az erős napsugárzás, a klóros víz és számos más környezeti tényező. A kánikulaszezon kapcsán éppen ezért rendre felmerül a sokak rémálmának számító zöld haj eltüntetésének problémája. Ugyanúgy megfigyelhetjük azt is, hogy ilyenkor újabb és újabb szépségmárkák gazdagítják specifikusan az erre a problémára kifejlesztett termékcsaládokkal, hajápolókkal a kínálatukat.

Az UV-sugárzás a hajra is káros

A nyári időszak jelentette fokozott kitettség és az ebből fakadó nyári hajproblémák témája kapcsán hívta fel a figyelmet az UV-sugárzás elleni védelem fontosságára a haj esetében is Vass Edina, az elrontott frizurák helyrehozására specializálódott Angerer Fodrászat mesterfodrásza. Elmondta, hogy bár az UV-sugárzás bőrre gyakorolt negatív hatásáról régóta hallani, azt csak az utóbbi években sikerült bizonyítani, hogy a magas UV-sugárzás nem tesz jót a hajszálaknak sem. A látható színbeli változás mellett kutatók bizonyították, hogy az UV-sugárzás károsítja a hajban lévő fehérjéket is.

„Az UV-sugárzás fakítja a hajszínt, és a tűző napon a fejbőr, valamint a homlok töve is könnyen leéghet. Ilyenkor célszerű fényvédő krémmel bekenni a haj választékánál, valamint a haj kontúrjánál lévő területet. Vigyázzunk, hogy ne kenjük túl vastagon, mert a hajtő könnyen bezsírosodhat, ezért inkább fényvédő spray-t használjunk naptej vagy napolaj helyett” – mutat rá a lehetséges megoldásra Vass Edina.

„Lehetőleg ne használjunk hajformázó termékeket, hajlakkot vagy hajhabot, mert ezek a nap UV-sugarainak hatására valósággal beleégnek a hajba. A haj kúraszerű, hajpakolással történő hidratálása, valamint a hajban maradó hajtej és hajolaj használata viszont kifejezetten javasolt a száraz nyári időszakban, és az is segít, ha mindig langyos vízzel mosunk és öblítünk hajat” – tette hozzá a szakember, aki ezt követően a zöld haj problémájára is kitér.

Így kerülhető el a zöld haj

Az UV-sugárzás a természetes haj árnyalatán is képes világosítani, ám ez a hatás fokozottan jelentkezik festett haj esetében. A festett haj mindig több odafigyelést igényel, mint a természetes haj, és nem szakszerű ápolás mellett könnyen kifakul, vagy akár el is színeződhet, zöld színűvé válhat.

„Festett haj esetén a kalap vagy kendő kifejezetten ajánlott, mert megóvja a haj színét a kifakulástól. Javasolt UV-védelmet tartalmazó színvédő sampon használata, illetve az UV-szűrős hajspray használata is száraz és vizes hajon egyaránt. Klóros víz esetén a festett hajjal szintén óvatosnak kell lenni, mert a világos árnyalatokat akár be is zöldítheti a klór, komoly hajproblémát okozva. A világosításokat viszont érdemes erre az időszakra időzíteni, mert a nap amúgy is világosít a hajon 1-2 árnyalatot, így akár szőkítés nélkül is kipróbálhatunk egy világosabb hajszínt” – magyarázta a mesterfodrász az UV-sugarak hatását.

Vízparti nyaralás: a frizura ellensége?

zold-haj-eltuntetese

A zöld haj egy kis odafigyeléssel elkerülhető

Az UV-sugárzás mellett a nyár másik elengedhetetlen összetevője, a klóros vagy sós víz sem tesz jót a hajnak. Strandolás után jól érezhetően megváltozik a tapintása, aminek hátterében a haj porózus szerkezete áll, ami könnyen magába szívja a klóros vagy sós vizet. A frissen mosott, száraz haj valósággal szivacsként viselkedik, ezért a szakember tanácsa alapján strandolás előtt soha nem szabad hajat mosni. Még akkor sem, ha zsírosnak érezzük, mert pont ez a nem kívánt réteg fog természetes védelmet nyújtani a káros hatásokkal szemben.

„Strandolás előtt ugyanakkor érdemes egy kevés hajápoló olajat vékonyan felvinni a hajszálak teljes hosszára, ami megvéd a nap sugaraitól és a medence vagy a tengervíz káros hatásaitól. Mielőtt fürdeni mennénk, öblítsük át a haj teljes hosszát és a fejbőrt is tiszta vízzel, mert így nem a klóros vagy sós vízzel fog telítődni a haj. Az öblítést ismételjük meg minden fürdőzés előtt és után, így kevésbé lesz száraz és töredezett a hajunk” – magyarázta Vass Edina, és azt is hozzátette: nyaralás alatt az alapos hajmosás várhat a vakáció végéig, addig elég csupán tiszta vízzel alaposan átöblíteni a hajat, akár sampon és balzsam használata nélkül is.

A Marie Claire nyári tippjei

Ma már speciális samponokkal és balzsamokkal is felkészülhetünk a zöldes árnyalat kivédésére vagy éppen eltávolítására. A kék vagy lila pigmentekkel dúsított formulák hatásosan semlegesíthetik a zöldes színt. De ugyanígy fontos egy jó hajvégápoló olajat is bekészíteni a táskákba a vízparton, ha gondoskodni szeretnénk a hajszálaink védelméről.

zold-haj-eltuntetese

1. Créem Organics Hajolaj

zold-haj-eltuntetese

Természetes kivonatok és tápláló olajok gazdag keverékével érkezett meg a nyárba a magyar szépségápolási márka legújabb családtagja. Hidratálja és erősíti a fejbőrt és a hajszálakat. A tápláló alapot antioxidánsokban gazdag olajok és kivonatok egészítik ki.

2. Moroccanoil Purple Treatment

zold-haj-eltuntetese

A júniusban debütált újdonság ugyanazokkal a jótékony hatásokkal van „felruházva”, mint az előző két Treatment nagytestvére, az Original és a Light – csak kiegészült még egy tónusjavító tulajdonsággal. A kifejezetten a szőke, szőkített és ősz haj igényeire kifejlesztett formula a benne található ibolya pigmenteknek köszönhetően semlegesíti a rezességet és ellensúlyozza a nem kívánt sárga és narancssárga tónusokat, tökéletes társnak kijelölve ezzel egy hosszabb, vízparti nyaralásra is!

3. Nu Skin ReNu Protect Hair Spray

Igazi jolly joker termék, amely egyszerre ad védelmet az UV-sugarak és a hőformázók általi sérülésekkel szemben, miközben nagyon szépen hidratálja a hajat és a fejbőrt. Használható nedves és száraz hajon is, ráadásul szuper választás a nyaralásokra, hiszen a benne lévő kókuszolaj bevonja a hajszálakat. Így megóvja a hajunkat a klóros vagy sós víz „bejutásától”, de hővédő funkciójával egész évben hű társ lehet a hajápolásban.

Fotó: Getty Images