Ezeket a parfümöket fújták magukra az esküvőjük napján a leghíresebb hercegnék

2024. augusztus 06.
Elmondjuk, mi a közös Diana hercegnében és Marie Antoinette-ben, de azt is eláruljuk, hogyan találta meg Katalin hercegné a tökéletes parfümöt az esküvőjére.
Meghan Markle az esküvői hintóból integet
  • A királyi család esküvőinél minden részlet fontos: nem kivétel ezalól a hercegnék esküvői illata sem
  • A nemesi esküvőkön viselt parfümök története megannyi izgalmas részletet rejt
  • A hercegnők gyakran az utolsó pillanatban találnak rá az esküvői illatra

Harry herceg és Meghan Markle esküvője előtt a királyi család rajongói izgatottan várták az esemény részleteiről érkező híreket. A ruha és a tiara mellett arra is kíváncsiak voltak, hogy milyen illatot visel majd Meghan a nagy napon. Egy hónappal az esküvő előtt a brit Floris parfümház bejelentette, parfümőrei az esküvőre egy eau de toilette-tel készülnek. A Bergamotto di Positano „tengeri” és citrusos jegyekből áll, az ambrette és a vanília meleg akkordjaival keveredik.

A Floris-házat a 18. században alapították, azóta „szolgálja ki” a brit királyi családot. Az első megbízásra 1820-ban került sor V. György király részéről. Néhány évtizeddel később lánya, Viktória királynő lett a márka leghíresebb „ügyfele”. A parfümház illatszerészei ajándékot is készítettek az esküvőjére: 1840-ben, Albert herceggel kötött házassága napján kapta meg a Bouquet de la Reine illatot. A virágos illatkompozíció főbb akkordjai a bergamott, a fekete ribizli, az őszibarack, a jázmin, a gyöngyvirág, az ilang-ilang, a szantálfa és a vanília.

Ezek a hercegnék esküvői parfümjei

1. II. Erzsébet esküvői illata

Amikor 1947-ben II. Erzsébet (akkor még Lilibet hercegnő) feleségül ment Fülöp herceghez, a Floris White Rose illatát viselte. Erzsébet az esküvője előtt is a Floris illatát hordta, az 1800-as években megálmodott szegfűszeg, fehér rózsa és aldehid illatú eau de toilette volt a kedvence. A királynő később is lojális maradt a parfümházhoz, ahol 2013-ban, trónra lépésének hatvanadik évfordulója alkalmából keverték ki számára a Royal Arms illatot.

II. Erzsébet és férje, Fülöp herceg

2. Grace Kelly esküvői illata

A Creed egy másik brit parfümház, amelyet az európai nemesség nagyra értékel. 1760-ban alapították, és a 19. században lett Viktória királynő kedvence. A Creed parfümőrei kifejezetten neki alkották meg 1845-ben a Fleurs de Bulgarie illatot. A márka ügyfelei között volt többek között III. Napóleon felesége, Eugénia francia császárné és Sissi osztrák császárné.

A Creed parfümőrei alkották meg 1956-ban kifejezetten Grace Kelly számára a Fleurissimót, amit III. Rainier monacói herceg rendelt meg ajándékul menyasszonyának. A Fleurissimót Grace Kelly mellett Jacqueline Kennedy, Cindy Crawford, Madonna és II. Erzsébet is szerette. A parfümház 1997-ben álmodta meg Diana hercegnő emlékére a citrusos Royal Watert.

3. Diana hercegnő esküvői illata

A francia Houbigant parfümház története majdnem olyan hosszú, mint az angol versenytársaké. 1775-ben Párizsban alapították, az arisztokraták pedig azonnal megszerették. A kliensek között volt Marie Antoinette, Napóleon, Viktória királynő és az orosz császári udvar, amelynek a 19. század végén hivatalos beszállítója lett. 1890-ben készítették el II. Miklós orosz cár édesanyja, Mária Fedorovna császárné számára a Czarina Bouquet illatot.

Robert Bianame parfümőr 1912-ben fedezte fel a Quelques Fleurs illatot, ami azonnal bestseller lett. 1981-ben ezt viselte Diana Spencer is, amikor Károly hercegnek kimondta a boldogító igent. A hercegnő a szertartás előtt az esküvői hintóban ülve még megpróbálta beillatosítani a csuklóját, ám az üvegből néhány csepp a ruhájára ömlött, és csúnya sárga foltot hagyott a hófehér anyagon. Diana a szertartás alatt a kezével takarta el a foltot.

Diana és Károly herceg az esküvőjük napján integet

Diana és Károly herceg az esküvőjük napján

4. Katalin hercegné esküvői illata

A cambridge-i hercegné elődeitől eltérően nem egy történelmi parfümház illatát választotta, egy fiatal márka mellett döntött. Az Illuminumot 2011-ben alapították, aminek a White Gardenia Petals volt az első illata. Az illatot 2011 márciusában mutatták be, alig több mint egy hónappal Kate és William esküvője előtt.

A parfümház küldött egy üveget az új illatból Katalin hercegné számára, és még aznap kaptak egy visszahívást azzal az üzenettel, hogy az ő illatuk lesz Katalin hercegné esküvői illata. A White Gardenia Petals felér egy esküvői csokorral, hiszen a gardénia, a liliom, a gyöngyvirág, a jázmin és az ilang-ilang jegyeire épül.

Forrás: Marie Claire Oroszország Fotók: Getty Images