Négy trükk, hogy nyáron is szép maradjon a haj

2024. augusztus 16.
Sokan megfeledkeznek róla, hogy nyáron külön hajápolási praktikákra van szükség, hogy a haj megőrizze egészségét. Íme, a négy legfontosabb tipp a szakértőtől.
Fiatal szőke nő haján keresztülsüt a nap
  • A nyári hajápolás a szakértők szerint különösen fontos
  • Az UV-sugárzás, a só, a klór, a gyakori hajmosás súlyosan roncsolják a haj szerkezetét
  • Nyárra külön hajápolási rutin felállítására volna szükség

A szélsőséges időjárási körülmények nem csak bőrünket viselik meg, ilyenkor hajunknak is komoly kihívásokkal kell szembe néznie. A téli fűtésszezon okozta száraz levegőnél és hideg szélnél azonban talán még megterhelőbb lehet a nyári napsütés, az erős UV-sugárzás, a gyakoribb hajmosás és a strandolás, akár klóros medencében, természetes édesvízben vagy a sós tengerben pancsolunk. Mindezek különösen kiszáríthatják és roncsolhatják hajunk szerkezetét és bőrünk felszínét.

Károlyfi Edit szépségszakértő összegyűjtötte nekünk a legfontosabb hajápolási szabályokat, amelyek betartása segíthetnek megőrizni fejbőrünk és hajunk hidratáltságát, megakadályozni, hogy hajunk töredezetté és seprűssé váljon.

1. Ne mossunk túl sűrűn hajat!

A nyári melegben, párában és szálló porban gyorsabban érezhetjük, hogy hajunk zsírossá, ragacsossá, piszkossá válik, nem is beszélve a klóros, vagy a sós víz hatásairól, így természetes, hogy sűrűbben szeretnénk megmosni. A túl gyakori hajmosás azonban hosszú távon ronthatja a helyzetet, hiszen minden alkalommal eltávolítja bőrünk természetes faggyúrétegét, amely így fokozott termelődésnek indulhat, még gyorsabban zsírosítva fejbőrünket és hajunkat.

A gyakori hajmosás hatására hajszálaink gyorsabban kiszáradhatnak, amely egyenes út a szöszösödéshez, töredezéshez. Az AVON szakértője a samponos hajmosások számának visszaszorítására száraz sampon használatát javasolja. Emellett sokat segíthet, ha minden strandolás után tiszta vízzel kiöblítjük hajunkból a klóros vagy sós vizet, így elkerülhetjük tincseink kellemetlen összetapadását.

Hosszú barna hajú lány egy hajó fedélzetén pózol

A nyári hajápolás része, hogy ne vigyük túlzásba a hajmosást

2. Használjunk hidratáló termékeket!

A szép haj titka a hidratáltságban rejlik, azonban a nagy meleg és napsütés hatására gyorsan elpárologhat hajunk nedvességtartalma, amelyet a sós víz tovább fokozhat, így hajunk gyorsan szárazzá, fakóvá válhat. Ahhoz, hogy megőrizhessük hajunk természetes fényét és a szárazság okozta kellemetlen következményeket, elengedhetetlen, hogy nyáron hidratáló termékeket használjunk hajápolási rutinunk során, valamint minden héten egyszer hajpakolással is ápoljuk hajunkat.

Károlyfi Edit nyári kedvence a sampon és a balzsam mellett a hajpakolás, ami hialuron- és aminosav komplexszel veszi fel a harcot a vízhiány ellen, azonnal hidratálja és tincseinkbe zárja a nedvességet. A kiöblítést nem igénylő hidratáló hajpakolás pedig még hosszabban tartóan táplálja hajunkat, és akár a strandra is magunkkal vihetjük.

3. Legyünk kíméletesek!

Általános érvényű, hogy hajunkkal mindig érdemes kíméletesen bánnunk, azonban ez a nyári szárazabb hajtincsekre fokozott érvénnyel bír, hiszen a vízhiányos haj még törékenyebbé, sérülékenyebbé válik. Fontos, hogy soha ne dörzsöljük hajunkat törölközővel, inkább finoman itassuk fel róla a vizet egy gyengédebb pamutanyag segítségével.

Ugyancsak legyünk óvatosak fésülködés közben is, ahelyett, hogy a gyorsaságra koncentrálnánk, összpontosítsunk a gyengédségre. Ne essünk neki, húzzuk-nyúzzuk gubancainkat, használjunk ritkább fogú fésűt és hajvégeinktől felfelé haladva, kisebb területeken, fokozatosan bontsuk ki gubancos tincseinket. Ezek mellett a nyár szuper lehetőséget kínál a hajszárító, hajformázó eszközök elhagyására is, amelyek fokozottan roncsolják és szárítják hajunkat. Hajmosás után hagyjuk hajunkat a természetes levegőn megszáradni, ha göndör fürtökre vágyunk, fonjuk be, mielőtt teljesen megszáradna.

4. Tegyünk plusz óvintézkedéseket hajunk védelmére!

Néhány plusz óvintézkedés is sokat segíthet hajunk védelmének szempontjából. Az erős UV-sugárzás hatására nem csak testünk és arcunk tud leégni, akár fejbőrünk és hajunk is súlyos károsodást szenvedhet. A szabadban töltött órákban érdemes kalappal vagy kendővel védenünk bőrünket, esetleg UV-védelemmel ellátott hajápolóval gondoskodni fürtjeinkről.

Már egy általános hajolaj használata is hozzájárulhat hajunk napsugarakkal szembeni védelméhez, de a már több napja megmosott, kissé zsírosabb haj is nagyobb biztonságban lehet, mint egy frissen mosott, kifejezetten sérülékeny hajkorona. A sós és klóros víz káros hatásait pedig hajunk előzetes átöblítésével csökkenthetjük. Csobbanás előtt érdemes hajunkat tiszta vízzel átöblítenünk, hiszen a száraz haj gyorsabban és több vizet szív magába, a már eleve nedves haj természeténél fogva kevésbé nedvszívó.

Forrás: Avon Fotó: Getty Images