Nyári hajápolás, készítsd fel a hajad a napsütésre

2024. július 01.
Nyári hajápolás céljával egyre sokszínűbb termékskálát kínálnak a szépségmárkák. Megnéztük, milyen is egy atombiztos hajápolási rutin nyárra.
nyari-hajapolas

A mindennapos hajápoláshoz használható UV-szűrős vagy természetes fényvédelmet biztosító, antioxidáns hatású termékek segítenek egy alap védettséget biztosítani a tincseknek – hiszen a fényvédelem a hajunk esetében is fontos. A nyári hajápolás esetében elsőrendű a napfény és a napvédelem kérdése. Ahogy a bőrünk számára az egyik elsődleges öregítő tényező a napfény, úgy a hajszálakra is roncsoló hatással van az UV-sugárzás:

– Gyengíti a haj szerkezetét adó fehérjéket
– Roncsolja a haj színét adó pigmenteket
– Ahogy a fotoszenzitív aminosavak elnyelik a fényt, káros szabad gyökök szabadulnak fel, amelyek különösen rossz hatással vannak a hajszerkezet keratintartalmára
– Tönkreteszi a hajrostokat, ami kiszáradást, meggyengülést, durva tapintást okoz
– Különösen a külső rétegek sérülnek, emiatt elveszíti a haj a fényét és töredezővé válhat

A teendő:
a megszokott samponunkat a nyári hajápolás jegyében érdemes UV-szűrősre cserélni, vagy egészítsük ki a rutint hajban maradó, UV-védelmet adó termékkel.

Nyári hajápoló kedvencek

1 Colour Revitalise sampon hibiszkuszkivonattal és UV-szűrővel TRESemmé ???? Ft
2 Hairdresser’s Invisible Oil töredezés és UV elleni védelemmel Bumble & Bumble
3 Technician Color színvédő hajmaszk Fekkai 12 290 Ft
4 Elseve Color Vive színvédő sampon UV-védelemmel L’Oréal Paris 1849 Ft
5 Luminous Color hajban maradó ápoló Maria Nila 7500 Ft

Egy kis extra

Ha nem akarjuk teljesen felborítani a megszokott hajápolási rituálénkat, néhány apró változtatás is segíthet, hogy a hajunk nyári igényeihez alkalmazkodhassunk. Hagyjuk fenn egy picit tovább a balzsamot, hogy jobban érvényesülhessen az ápoló hatása, de ügyeljünk arra, hogy csak a fülvonaltól lefelé vigyük fel, hogy ne nehezítse el a hajtövet. Érdemes áttenni reggelre a hajszárítást-formázást, amikor hűvösebb van, így kevésbé lesz izzasztó a művelet, és tartósabb lesz az elkészült frizura. Ne spóroljunk formázás előtt a hővédővel, nem csak akkor tesz jót, amikor göndörítjük, simítjuk vagy szárítjuk a hajunkat, hanem később is extra védelmet adhat. A nyári hajápolás része lehet egy jó hajvégápoló olaj, de szigorúan csak a hajvégekre. Választhatunk olyat is, ami akár testre is használható, csodás fényt ad a tincseknek és a bőrnek is.

Illatos ápolás

Nyáron parfüm helyett szívesebben használunk könnyebb, kevésbé intenzív illatokat. Egy hajpermet tökéletes választás lehet: hidratálja is picit a tincseket, és isteni illatot ad nekik. (Ezzel szemben ha parfümöt fújnánk a hajunkra, annak alkoholtartalma a napsütéssel együtt extrémen kiszáríthatná a szálakat.)

nyari-hajapolas

Nyári permetek a hajnak

1. Idôle Mist haj- és testpermet Lancôme 22 100 Ft
2. Cheirosa ’59 illatosított haj- és testpermet Soleil de Janeiro 14 900 Ft
3. The Ritual of Sakura hajpermet Rituals 8490 Ft

Nyári bónusztippek

1. Szabadság a hajnak is

Érdemes a nyári hajápolás során arra törekedni, hogy a lehető legkevesebb pluszterhelésnek tegyük ki a fürtjeinket, és hagyjuk a hajunk természetes textúráját érvényesülni. Ha máskor folyton simítjuk, egyenesítjük a tincseinket, most élvezzük egy kicsit a maguktól formálódó hullámokat (vagy akár erősítsünk rájuk megfelelő termékekkel). Ha a vékony szálú, lelapuló hajunkkal próbálunk kezdeni valamit egész évben, most engedjük ezt el, tegyünk fel napkalapot, kössük laza kontyba, tegyük félre kicsit a hajformázókat.

2. Szárítás nélkül?

A nyár a levegőn szárított frizurák időszaka, ilyenkor elég meleg van ahhoz, hogy a nyári hajápolás részeként kihagyhassuk a hajszárítózást. Érdemes kipróbálni, mert egészen más fénye és textúrája lehet így a hajunknak – főleg a hullámos vagy göndör tincsek kelhetnek életre egy kis „békén hagyástól”. De figyelem: a levegőn szárítás nem napon szárítást jelent! Nem kell kiülni a napra csak azért, hogy gyorsabban száradjon a hajunk, hiszen az jó nagy adag extra UV-terhelést jelent a szálaknak és a bőrünknek is.

3. Gondolkodjunk előre

Ha nem járunk havi rendszerességgel fodrászhoz, érdemes akár már nyár elején időpontot foglalni egy nyaralás utáni vagy nyár végi hajvágásra. Nagyon jót tesz ilyenkor a frizurának, ha levágatjuk a sérült, töredezett végeket, és új, friss formát meg némi pluszápolást kap. A vágás nem csak esztétikai szempontból fontos, segít megelőzni a további roncsolódást, töredezést is.

Fotó: Getty Images

A teljes cikket elolvashatod a Marie Claire 2024/4-es lapszámában!