Hajápolási tévhitek, amikkel érdemes leszámolnod

2024. május 17.
Hajápolási tévhitek bőven akadnak még napjainkban is, a kérdés, hogy szeretnénk-e leszámolni velük, vagy ragaszkodunk megszokott beidegződéseinkhez. Következzenek a leggyakoribb otthoni hajápolási tévhitek és néhány jó tanács a helyes hajápolási praktikákhoz.
hajapolasi-tevhitek

A hajápolás fontossága a legtöbb nő számára kiemelt figyelmet élvez. Azonban a témában keringő számos tévhit és rossz beidegződés akadályozhatja a megfelelő hajápolási rutin kialakítását és akár az egészséges és szép haj rovására is mehetnek.
Az egyik leggyakoribb hajápolási tévhit, hogy gyakori hajmosás szükséges az egészséges hajhoz, miközben valójában a túl gyakori hajmosás kiszáríthatja a hajat és a fejbőrt is. Természetesen ennek gyakorisága nagyban függ a hajunk típusától és az életmódunktól, de általában 2-3 naponta elegendő.

Nem ennyire nagy favorit a hajápolási tévhitek között, de szintén az élvonalban van, hogy a „hideg vízzel való öblítés fényesebbé teszi a hajat”. A hideg víz önmagában nem csodaszer, és bár segíthet lezárni a hajszálak kutikuláit – ami fényesebb megjelenést eredményezhet – a megfelelő hajápolási termékek használata is fontos a láthatóan fényes tincsekhez.

A „másodvonalbéli” hajápolási tévhitek egyike az a nagyon szakértőnek tűnő tanács, miszerint érdemes a samponunk márkáját váltogatni, hogy ezzel megakadályozzuk, hogy a hajunk „megszokja”. A hajunk típusának és igényeinek megfelelő, célzott sampon kiválasztása fontosabb, mint annak gyakori váltogatása.

Otthoni hajápolási tévhitek

Számtalan „hasznos” tanács él a köztudatban az otthoni hajápolással és hajformázással kapcsolatban is, amelyek ahelyett, hogy szebbé varázsolnák, inkább ártanak hajunknak. A Karl Lagerfeld márkával közös termékcsaláddal kijövő Rowenta a témában további 6, gyakori és ártalmas hajápolási tévhitet szedett egy csokorba. Lássuk, hogyan segíthetjük hajunk egészségét a hétköznapi ápolás során.

1. A hajszárítás árt a hajunknak

Hajmosás után a legjobb, ha hajunk magától szárad meg? Többen is ezt vallják, pedig ez egy gyakori hajápolási tévhit és sokat árthatnak vele a hajkoronájuknak – még nyáron is. A fejbőr hosszas nedvessége miatt ugyanis könnyen megfázhatnak a hajhagymák, valamint elszaporodhatnak a baktériumok és gombák. Ez könnyen megelőzhető, ha mindig hajszárítóval szárítjuk a hajunkat, de legalábbis a hajtöveket. Hajszárításnál figyeljünk arra, hogy a hajat mindig a növekedési iránnyal megegyezően szárítsuk, a készüléket pedig legalább 20 cm távolságban tartsuk a hajtól. Állítsuk a hajszárítót közepes hőfokra vagy váltsunk hideg funkcióra, hogy megvédjük a haj szerkezetét és ragyogóbbá tegyük.

2. Több sampon, tisztább haj

Ez azonban szintén hajápolási tévhit, hiszen elsősorban nem a sampon mennyiségén, hanem a hajmosás technikáján múlik, hogy mennyire lesz tiszta a hajunk. Sose közvetlenül a hajunkra, helyette inkább a tenyerünkbe tegyünk annyi sampont, ami kényelmesen elfér benne, egy kis vízzel habosítsuk fel, majd vigyük fel a fejbőrünkre és onnan oszlassuk el a vizes haj teljes hosszán. A mosást követően pedig alaposan öblítsük ki a hajunkat. A legjobb hatás elérésének érdekében ajánlott kétszer samponozni a hajat. A megfelelő sampon kiválasztásánál érdemes arra figyelni, hogy ne a kívánt hatás elérését tartsuk szem előtt, hanem inkább a meglévő problémát kezeljük vele, mint például a töredezett vagy éppen zsíros hajat.

hajapolasi-tevhitek

3. A forgókefés hajszárító épp olyan, mint a hajcsavarás

A forgókefés hajszárítók egyre népszerűbbek, hiszen használatukkal könnyedén adhatunk textúrát és volument a frizuránknak. Ám sokan úgy kezelik, mint a hajszárítót vagy hajcsavarókat. Ezzel azonban erősen roncsolhatják a haj szerkezetét, amitől töredezetté válhat. A legjobb eredmény elérése érdekében mindig szárítsuk meg a hajat 80 százalékban, mielőtt forgókefét használunk, valamint győződjünk meg arról, hogy a kefe feje folyamatos mozgásban van – sose használjuk statikus állapotban.

4. A gyakori fésülés, szebb haj

Sokan vélik úgy, hogy a napi többszöri fésülködés serkenti a fejbőr vérkeringését, és segít eloszlatni a fejbőrön és hajtöveken lévő természetes olajokat, ám ez is egy hajápolási tévhit. Az igazság azonban az, hogy a túl gyakori fésülködés fokozhatja a faggyúmirigyek működését – tehát zsírosabbá válhat a haj –, továbbá roncsolhatja a haj szerkezetét, és egyéb károsodást is okozhat a hajszálakban. Elegendő naponta kétszer, reggel és este alaposan megfésülködni, amihez a legjobb, ha természetes anyagokból készült fésűt használunk.

5. Nem számít a hajszárító hőfoka

A gyors száradásért gyakran a hajszálaink épségével fizetünk. Egy minőségi hajszárító önmagában nem roncsolja a hajat, azt a türelmetlen és helytelen használat teszi. A forró, közvetlen közelről érő hő hatására hajunk ugyan gyorsan megszárad, de típusától és állagától függően roncsolódni fog, valamint nedvességet is veszíthet. Legyünk türelmesek. A kívánt hatásért mindig szárítsuk meg a hajat 80 százalékban, ezt követően használjunk hővédőt, és csak ezután formázzuk a hajunkat hajszárító segítségével.

6. Nincs azzal semmi baj, ha hajvasalóval szárítjuk meg a hajunkat

Óriási hajápolási tévhit. Lehetséges, hogy időmenedzsment szempontjából hajvasalás előtt jó ötletnek tűnik kihagyni a hajszárítást, de ez az egyik legkárosabb dolog, amit elkövethetünk a hajunk ellen. A hő hatására ugyanis a hajszálakon belül a víz gőzzé alakul – ezért is gőzölög –, ami repedésekhez, töredezettséghez vezethet. Az átlagos hajvasalókat és hajsütővasakat a haj formázásához mindig teljesen száraz hajon, hővédővel együtt használjuk.

Fotó: Getty Images