Angelina Jolie a női jogok védelmére szólította fel a NATO-t

2017. december 15.
Jolie szeretné, ha a Nato kifejezetten figyelne a női jogok védelmére a háború sújtotta területeken, ahol a nők elleni erőszak komoly problémát jelent.
Fotó: Profimedia – Red Dot

Angelina Jolie már régóta küzd a nők jogaiért, és különös érzékenységgel viszonyul a háborús övezetekben élő kiszolgáltatott nőkhöz és gyerekekhez. A színésznő legutóbb a NATO főtitkárával, Jens Stoltenberggel közösen a Guardiannek írta le, miért kéne a katonai szövetségnek különös figyelmet fordítania a háború sújtotta területeken élő nők jogainak védelmére.

Jolie azt mondja, a nemzetközi törvények ellenére „Mianmartól Ukrajnáig és Szíriától Szomáliáig” burjánzik a nők ellen elkövetett szexuális erőszak, a csoportos megerőszakolások és a nők szexrabszolgaságra kényszerítése. Jolie szerint ezeken a területeken ez a háborús taktika részévé vált, „a terrorizmus és az etnikai tisztogatás eszköze” lett, és szerinte manapság „sokkal veszélyesebb nőnek lenni egy háborús zónában, mint katonának”.

A szöveg 5 vázlatpontban gyűjti össze, mint tehetne a NATO a nők védelméért, például fontos lenne a katonák (beleértve a szövetséges seregeket is) megfelelő oktatása vagy az, hogy a NATO katonái azonnal jelentsék, ha egy területen szexuális erőszaknak lesznek szemtanúi.