George Clooney visszatért a tévéhez

2019. július 13.
Húsz év után ismét visszatért a tévéhez George Clooney A 22-es csapdája című regényből készült, második világháború idején játszódó hatrészes minisorozattal.

A Vészhelyzet orvosi sorozat után a Joseph Heller megfilmesíthetetlennek tartott regényéből készült minisorozattal, A 22-es csapdájával tért vissza a tévéhez George Clooney, aki azt mondta, az eredeti mű összetettsége pont megfelelő egy hatrészes minisorozathoz. A Sziriana, Gravitáció és a Műkincsvadászok sikere után George Clooney ezúttal sem csak színészként vett részt a produkcióban. A Hulu csatorna sorozatának executive producere és két rész rendezője is, azon kívül, hogy Sheisskopf parancsnok szerepében is láthatjuk.


A minisorozat a második világháború vége felé játszódik, és azt mutatja be, ahogy egy amerikai bombázó repülőszázad harcol a katonai bürokrácia magas rangú tisztjeivel. “Úgy gondoltam, rendkívül szórakoztatóan meséli el a történetet a forgatókönyv. Nagyon nehéz lenne ezt az összetett művet egy két órás mozifilmbe tömöríteni” – mondta el George Clooney a Los Angelesi premieren, miért tartja ideálisnak a regény megfilmesítéséhez a televíziós minisorozat formátumot. “Sohasem a médium a lényeg, jóllehet a televízió és streaming inkább a szórakoztató műsorokról szól. Mindig a történetmesélés a lényeg, hogy jó történeteket mondjunk” – tette hozzá az Oscar-díjas színész.

Joseph Heller 1961-es regényét egyszer már filmre adaptálták 1970-ben, jóllehet maga a szerző is úgy tartotta, műve megfilmesíthetetlen. Az amerikai pilóta, Yossarian sorsát követi, akit felbosszantott, hogy a hadsereg folyamatosan tovább növeli az ahhoz szükséges küldetései számát, hogy végre felmenthessék a szolgálat alól. Yossarian egyetlen lehetősége arra, hogy elkerülje a bevetéseket, ha elmezavarosnak nyilvánítják. Ám ehhez az kell, hogy úgy tegyen, mintha egyre több és több veszélyes bombázásban akarna részt venni. Ez az abszurd helyezet a 22-es csapdája, mely a regény címe is lett.

George Clooney minisorozatában Yossarian szerepét a The Sinner című misztikus sorozat színésze, Christopher Abbot játssza, míg a Wall Street farkasából is ismert Kyle Chandler alakítja Cathcart ezredest. George Clooney egy karikatúraszerű karaktert, Scheisskopf parancsnokot személyesíti meg. “Ez egy túljátszott, szatírikus szerep. Drámai, szívszaggató és nagyon vicces egyszerre” – nyilatkozta Abbot a George Clooney játszotta karakterről. “Mindegyik megjelenített élet sajátos ebben a világban, ám úgy vélem, a karakterek univerzálisak, mert az emberi természet különböző vonásait jelenítik meg” – tette hozzá George Clooney a bemutatón.

Nálunk az HBO GO vetíti A 22-es csapdája minisorozatot.

Olvasd el exkluzív interjúnkat az augusztusi Marie Claire-ben!


Fotó: Getty Images