Mellrákkal küzdő nőknek tervezett sportmelltartót Stella McCartney

2019. október 16.
Stella McCartney szívügye a mellrák elleni küzdelem, hiszen édesanyját is a betegség miatt vesztette el. Nem meglepő tehát, hogy olyan melltartót tervezett az Adidas-szal karöltve, melyet speciálisan a melleltávolításon átesett nők számára alakítottak ki, így segítve gyógyulásukat.

Olyan sportmelltartót tervezett Stella McCartney és az Adidas, mely a masztektómián átesett nőknek segít, hogy a sport a melleltávolító műtét után is az életük része lehessen. Ez a márka első ilyen terméke, Stella McCartney-nak pedig különösen szívügye, hiszen édesanyját is mellrák miatt veszítette el 1998-ban.

“Szeretném, ha törődnének a nők az egészségükkel, odafigyelnének magukra. Ez a melltartó segít a gyógyulófélben lévő betegeknek, hogy megtegyék a következő lépéseiket az úton, melyen haladnak, és remélem segítek nekik ezáltal visszaszerezni az önbizalmukat, hogy ismét merjenek mozogni. A sportmelltartó modern és szép kinézete motiválja viselőjét, ugyanakkor megerősíti abban, hogy cseppet sem lóg ki az edzőterem többi látogatója közül” – mondta Stella McCartney.

Ez a ruhadarab nem egy hagyományos sportmelltartó. A tervező Monica Harringtonnal működött együtt a kialakításán, aki régóta dolgozik mellrák-túlélőkkel, így nagy tapasztalata van abban, mire van szüksége a műtéten átesett nőknek. Az anyag kiválasztásától a különböző szempontokig, mindent alaposan átgondoltak a sportmelltartó megalkotásánál. A masztektómia után hordható sportmelltartót elejét cipzárasra tervezték, emellett belül zsebeket helyeztek el az eltávolítható párnázásnak. Minden varrást a kar köré rendeztek, így is csökkentve a diszkomfort érzetet és irritációt, ami a műtét által érintett területek érzékenyebb bőrfelületeit érheti. A melltartót aljára széles pántot tettek, hogy még kényelmesebb legyen, illetve állítható vállpántokat a jobb tartásért.


Stella McCartney egy brit profi bokszolónővel, Michele Aboróval tesztelte a melltartót, aki maga is mellrák-túlélő. “A műtétem után elveszettnek éreztem magam. Profi sportolóként bíztam a testemben, ám a masztektómia után elvesztettem a bizalmamat, és nem tudtam, hogy reagál a testem. Mikor visszatérhettem a mozgáshoz, nem találtam olyan sportmelltartót, aminek a felvételéhez nem kell felemelnem a kezem a fejem fölé például” – mutatott rá a melleltávolítás utáni nehézségekre a sportoló, akinek a Stella McCartney által tervezett sportmelltartó segített újra megtalálni az önbizalmát. 


Fotó: Getty Images, Stella McCartney/Instagram