Az angol királynő kitüntette Margaret Atwoodot

2019. október 29.
A Szolgálólány meséje című könyv szerzőjét, Margaret Atwoodot a brit becsületrend tagjává avatta II. Erzsébet angol királynő az irodalomért tett szolgálataiért.

Hatvankét más személlyel együtt avatta a brit becsületrend (Order of the Companions of Honour) tagjává II. Erzsébet angol királynő Margaret Atwood írónőt, akinek többek között A szolgálólány meséjét is köszönhetjük.

Az ünnepelt szerző csupán a harmadik kanadai, aki valaha megkapta a kitüntetést. A brit becsületrend tagságát általában és értelemszerűen brit állampolgároknak adományozza a királynő, ám időnként a Brit Nemzetközösségek tagállamaiból származó művészeket vagy politikusokat is érdemesnek találnak a címre.

Margaret Atwood több mint negyven fiktív regényt, verseskötetet és esszét jelentetett meg eddig. Harmincöt évvel ezelőtt írta meg egyik leghíresebb, és napjainkban leginkább a figyelem középpontjában álló regényét, A szolgálólány meséjét. Mióta a Hulu csatorna sorozatot készített a regényből, az írónő ismertsége és népszerűsége teljesen új szintre emelkedett.

Regénye újrafelfedezését Atwood saját bevallása szerint annak köszönheti, hogy A szolgálólány meséjének története rezonál Donald Trump elnökké választásával és az amerikai abortusztörvényekkel. “A nők gyermekvállalással kapcsolatos érdekei és jogai keményen sérültek néhány amerikai államban” – mondta Margaret Atwood. Ám annak ellenére, hogy a könyv disztópikus világa és korunk történései között párhuzamot lehet vonni, az írónő sosem szánta profetikusnak regényét. “A könyveim minden történésére lehet példát hozni a való életből. Úgy döntöttem, hogy nem írok olyat, amit nem tett meg valaki valamikor valahol. Ám ezeket a regényeket az írói fantáziám szülte, így nem válnak valóra” – magyarázta Atwood.

Fotó: Getty Images