Nemzetközi klímahét egy londoni magyar aktivista szemével

2019. szeptember 24.
Hargitai Dóra Londonban él, az Extinction Rebellion aktivistája és az Animal Rebellionnek a társalapítója. A Nemzetközi Klímahét napjait az utcán demonstrálva tölti, és egy rövid esszé formájában velünk is megosztotta magyarul a gondolatait.

2019. szeptember 20.: London a mai nap várhatóan a valamikori legnagyobb éghajlatváltozással kapcsolatos fellépés helyszíne lesz. Fiatalok és felnőttek együttesen követelnek tényleges lépéseket az éghajlatváltozás megfékezéséért. A demonstráció indítéka, hogy a kormány mérhetetlen léptékű jogsértést követett el a föld minden élőlénye ellen a több évtizedes klímaváltozással kapcsolatos figyelmeztetéseinek tudomásul nem vételével.

A világszerte nagy publicitást nyerő, 11 napos áprilisi Extinction Rebellion városlezárás elérte ugyan, hogy a kormány május 1-jén klímavészhelyzetett hirdetett, azonban számottevő lépések azóta sem történtek és az időnk lassan lejár.

A mai nap nem csak a környezetvédőké vagy politikában aktív egyéneké. A mai napra Greta Thunberg 16 éves aktivista az egész világhoz intézte a felhívását: „Our house is on fire “, az otthununk lángokban áll, nincs idő várni, nincs kire várni. A jelenlegi világgazdaság, politikai és társadalmi rendszer elavult, fenntarthatatlan narratívákon alapszik. Az egyetlen esélyünk adoptálódni a jelen kihívásokhoz, azonban erre kevesebb, mint 11 évünk van (forrás: IPCC 2018 Október). Ilyen mértékű rendszer szintű változásra csak akkor van esély, ha a világ együttesen mozdul és kollektív intelligenciával oldjuk meg a föld történetének legnagyobb problémáját. Az ellenállás a történelem egyetlen működő rendszerváltoztató stratégiájának mintáját követi: Ghandi, Martin Luther King, vagy például a szüfrazsettek polgárjogi mozgalma erőszakmentes civil ellenállást alkalmazva ért el lehetetlennek tartott változásokat.

Én azért leszek kint London utcáin a mai napon, mert az egyetlen számomra racionális és felvilágosult döntésnek azt tartom, ha a történelem megoldás felé vezető oldalán állok, amikor arra igazán szükség van. A változás, melyetre szükségünk van, túlmutat a politikán: gyökeres társadalmi narratívaváltozás történik London utcáin ezekben a napokban. Nem csak az ellenállás, de a megújulás napjai is ezek.

BME-n végzett mérnökként, MBA végzettséggel, kiváltságosként morális kötelességemnek érzem, a társadalom jóvoltából megszerzett tudásomat és kiváltságos helyzetemet a legnagyobb globális kihívás megoldásába forgassam vissza. Extinction Rebellion (XR) aktivistaként és az XR társ-mozgalmának, az Animal Rebellion társalapítójaként nem csak a mai napon, de október 7 és 19 között is kint leszek London utcáin. Szeretet és ellenállás,  helytállás minden életért.