Nemzetközi klímahét egy londoni magyar aktivista szemével

2019. szeptember 24. |

Hargitai Dóra Londonban él, az Extinction Rebellion aktivistája és az Animal Rebellionnek a társalapítója. A Nemzetközi Klímahét napjait az utcán demonstrálva tölti, és egy rövid esszé formájában velünk is megosztotta magyarul a gondolatait.

2019. szeptember 20.: London a mai nap várhatóan a valamikori legnagyobb éghajlatváltozással kapcsolatos fellépés helyszíne lesz. Fiatalok és felnőttek együttesen követelnek tényleges lépéseket az éghajlatváltozás megfékezéséért. A demonstráció indítéka, hogy a kormány mérhetetlen léptékű jogsértést követett el a föld minden élőlénye ellen a több évtizedes klímaváltozással kapcsolatos figyelmeztetéseinek tudomásul nem vételével.

A világszerte nagy publicitást nyerő, 11 napos áprilisi Extinction Rebellion városlezárás elérte ugyan, hogy a kormány május 1-jén klímavészhelyzetett hirdetett, azonban számottevő lépések azóta sem történtek és az időnk lassan lejár.

A mai nap nem csak a környezetvédőké vagy politikában aktív egyéneké. A mai napra Greta Thunberg 16 éves aktivista az egész világhoz intézte a felhívását: „Our house is on fire “, az otthununk lángokban áll, nincs idő várni, nincs kire várni. A jelenlegi világgazdaság, politikai és társadalmi rendszer elavult, fenntarthatatlan narratívákon alapszik. Az egyetlen esélyünk adoptálódni a jelen kihívásokhoz, azonban erre kevesebb, mint 11 évünk van (forrás: IPCC 2018 Október). Ilyen mértékű rendszer szintű változásra csak akkor van esély, ha a világ együttesen mozdul és kollektív intelligenciával oldjuk meg a föld történetének legnagyobb problémáját. Az ellenállás a történelem egyetlen működő rendszerváltoztató stratégiájának mintáját követi: Ghandi, Martin Luther King, vagy például a szüfrazsettek polgárjogi mozgalma erőszakmentes civil ellenállást alkalmazva ért el lehetetlennek tartott változásokat.

Én azért leszek kint London utcáin a mai napon, mert az egyetlen számomra racionális és felvilágosult döntésnek azt tartom, ha a történelem megoldás felé vezető oldalán állok, amikor arra igazán szükség van. A változás, melyetre szükségünk van, túlmutat a politikán: gyökeres társadalmi narratívaváltozás történik London utcáin ezekben a napokban. Nem csak az ellenállás, de a megújulás napjai is ezek.

BME-n végzett mérnökként, MBA végzettséggel, kiváltságosként morális kötelességemnek érzem, a társadalom jóvoltából megszerzett tudásomat és kiváltságos helyzetemet a legnagyobb globális kihívás megoldásába forgassam vissza. Extinction Rebellion (XR) aktivistaként és az XR társ-mozgalmának, az Animal Rebellion társalapítójaként nem csak a mai napon, de október 7 és 19 között is kint leszek London utcáin. Szeretet és ellenállás,  helytállás minden életért.

Szólj hozzá te is!

Még több Riporter

“Az étkezési zavar sokszor egyáltalán nem az étkezésről szól” étkezési zavar

“Az étkezési zavar sokszor egyáltalán nem az étkezésről szól”