Janelle Monáe higanymérgezést kapott diétájától

2020. február 09.
Janelle Monáe énekesnő és színésznő peszkatáriánus, azaz halat, tengeri herkentyűket is tartalmazó, ám más tekintetben vegetáriánus étrendje nyomán szenvedett higanymérgezést, melyből jelenleg is lábadozik. Az Oscar-díjátadós fellépése azonban már nem forog veszélyben.

Peszkatáriánus étrendet folytatott Janelle Monáe énekesnő és színésznő, ennek folyományaként alakult ki nála a higanymérgezés. “Megéreztem a saját halandóságomat” – mondta a mérgezéssel való küzdelméről.


A peszkatáriánus étrend követői húst ugyan nem fogyasztanak, de halak, tengeri herkentyűk és tejtermékek szerepelnek túlnyomórészt gyümölcsből és zöldségből álló étrendjükben. Az Egészségügyi Világszervezet figyelmeztetése szerint a higany erősen mérgező, és a tengeri halak bizonyos fajtái nagy mennyiségben tartalmazhatnak a veszélyes fémből – ez a higanymérgezéses esetek első számú okozója.

Janelle Monáe elmondása szerint azért lett beteg, mert gyermeket akart, és ezért egészségesen akart táplálkozni, ám most meg kell várnia, hogy teljesen felépüljön a mérgezésből. “Akarok gyermekeket, ám annyira el voltam foglalva a karrieremmel, hogy nem terveztem meg kellő alapossággal a gyermekvállalást” – mondta a 34 éves énekesnő. “Ez mindennél jobban megrémít” – tette hozzá.

A hírek szerint a 2020-as Oscar-díjátadón való fellépését nem kell lemondania Monáe-nak, aki a legjobb színésznő kategóriában jelölt Cynthia Erivo mellett játszott a Harriet című filmben is. A friss Grammy-díjas Billie Eilish után láthatjuk majd Janelle Monáe fellépését, ám hogy melyik dalát adja elő, az csak a színpadra lépésekor derül majd ki.

Forrás: Page Six, The Cut
Fotó: Getty Images