Ruhájával tiltakozott Natalie Portman az idei Oscaron

2020. február 10.
A 2020-as Oscaron sem jelöltek egyetlen nőt sem a legjobb rendező kategóriában - Natalie Portman erre a problémára próbálta meg felhívni a figyelmet egy rendkívül elegáns megoldással.

Natalie Portman az idei Oscaron egy igen látványos fekete-arany Dior Haute Couture-ben vonult végig a vörös szőnyegen. Az igazi feltűnést azonban az outfitje apró részletei keltették: a köpenyére azoknak a női rendezőknek a nevei voltak felhímezve, akik nem kaptak idén jelölést, pedig megérdemelték volna A színésznő egy vörös szőnyeges interjúban el is magyarázta a ruhája apropóját: „Finoman szerettem volna felhívni a figyelmet azokra a nőkre, akiknek nem ismerték el az idei évben végzett hihetetlen munkáját.”

Natalie Portman

Natalie köpenyén az alábbi nevek sorakoztak: Lorene Scafaria (A Wall Street pillangói), Lulu Wang (A búcsú), Greta Gerwig (Kisasszonyok), Marielle Heller (Egy kivételes barát), Mati Diop (Az Atlantiak), Melina Matsoukas (Queen & Slim), Alma Har’el (Honey Boy) és Céline Sciamma (Portré a lángoló fiatal lányról).

Gerwig az Oscarral bezárólag keserédes díjszezont tudhat maga mögött. Hiába zengtek ódákat a kritikusok a Kisasszonyok adaptációjáról, valójában egyáltalán nem kapta meg a film azt figyelmet, amit megérdemelt volna.

Greta Gerwig ráadásul annak ellenére sem került be idén a legjobb rendezők közé, hogy a Kisasszonyok megkapta a legjobb filmnek és a legjobb adaptált forgatókönyvnek járó jelölést is. Végül azonban egyiket sem tudta díjra váltani, a film a tegnapi Oscaron csak a legjobb kosztüm kategóriájában tudta hazavinni az arany szobrocskát.

 A színésznő akciója és csendes felháborodása egyébként nagyon is jogos volt, az Oscar alapítása, tehát 1929 óta ugyanis mindössze öt női jelölt szerepelt a legjobb rendező kategóriában. 

 

Fotó: Getty Images