Anna Wintour: “Nehéz lehetett fekete szerkesztőnek lenni a Vogue-nál”

2020. június 12.
Az ikonikus divatlap legendás főszerkesztője, Anna Wintour sajnálja, amiért a Vogue-ban megjelenhettek sértő és intoleráns szövegek és képek. Emellett azért is bocsánatot kért, amiért nem kaptak elég lehetőséget a színes bőrű újságírók, szerkesztők és fotósok a divatmagazinnál.

Az amerikai Vogue főszerkesztője, Anna Wintour bevallotta, hogy hibát követett el, amikor olyan anyagokat publikáltak a magazinban, amelyek intoleránsak, ahogy az sem volt megfelelő magatartás, hogy nem engedtek teret a fekete munkatársaknak és tervezőknek a divatlapnál.

A George Floyd meggyilkolása nyomán kitört Black Lives Matter tüntetéssorozat adta a lökést ahhoz Anna Wintournak, hogy a kiadó minden dolgozójához eljuttatott levélben kérjen bocsánatot a magazin dolgozóitól, amiért „olyan képeket és történeteket publikáltak, amelyek sértők és intoleránsak”, emellett Wintour bevallotta, hogy túl kevés színes bőrű munkatársat vettek fel, és vállal minden felelősséget az elmúlt 32 évben elkövetett hibáért.

„Világosan szeretném elmondani, hogy a Vogue nem adott elegendő teret a fekete szerkesztőknek, újságíróknak, fotósoknak, tervezőknek és más kreatív munkatársnak. Követtünk el más hibákat is, olyan képeket és történeteket adtunk közre, amelyek sértők és intoleránsak. Teljes felelősséget vállalok ezekért a hibákért.”

Olvastad már?

Wintour hozzátette: „Különösen a fekete munkatársaimnak szeretném elmondani, csak elképzelni tudom, min mennek keresztül ezekben a napokban. De tudom, hogy a fájdalom, az erőszak és az igazságtalanság, amit látunk, és amiről beszélünk, hosszú ideje körülöttünk van. Tudom, hogy lejárt az időnk, muszáj felismernünk és tennünk ellene.”

„Nem lehetett könnyű színes bőrű munkatársnak lenni a Vogue-nál, és túl kevesen vagytok – folytatta Anna Wintour. – Tudom, nem elég mondani, hogy ezentúl jobban csináljuk, de így lesz. És szeretném, ha tudnátok, hogy értékelek minden véleményt és törekvést, ami előre visz. Hallgatok, és szeretném hallani a ti tanácsotokat is, ha szeretnétek megosztani velem.

A magazin első fekete bőrű címlapsztárja Beverly Johnson modell volt 1974-ben, ám arra 2018-ig kellett várni, hogy egy fekete bőrű fotós képe legyen a Vogue borítóján. Tyler Mitchell felvétele Beyoncéról volt az első fekete fotós által készített kép a magazin címlapján a Vogue 125 éves történetében.”

A 70 éves főszerkesztővel szemben nemrég éles kritikát fogalmazott meg az amerikai Vogue korábbi szerkesztője, André Leon Talley, aki úgy fogalmazott, „hatalmas érzelmi és pszichológiai sebeket okozott” az Anna Wintourral való közös munka a számára, és úgy érezte, „mintha a busz alá lökték volna”. Talley neve jelenleg is szerepel a Vogue készítői között.

Anna Wintour azzal az ígérettel zárta sorait, hogy „valódi támogatást nyújt a rasszizmus ellen küzdő szervezeteknek, a konkrét lépéseket pedig nemsokára nyilvánosságra hozza.”

Olvass tovább!

Forrás: The Guardian
Fotó: Getty Images