Tényleg ki kell szabadítani Britney Spearst?

2020. július 25.
Britney Spears rajongói ismét ki akarják szabadítani az énekesnőt, újból fellángolt és teljes gőzzel dübörög a #FreeBritney mozgalom. De valóban szüksége van arra Britney-nek, hogy kiszabadítsák?

Lassan tizenkét éve próbálják kiszabadítani rajongói a pop hercegnőjét, egészen pontosan azóta, hogy a több mint egy évtizeddel ezelőtti lelki összeomlása után gondnokság alá helyezték. A megegyezés részleteit sohasem hozták nyilvánosságra, annyit azonban kiderült, hogy Britney Spears önállóságát korlátozták. A #FreeBritney mozgalom támogatói a Los Angeles-i bíróság épületénél is tüntettek az énekesnőért, ahol a 38 éves Britney Spears meghallgatásai zajlanak, hogy felülvizsgálják a gondnokság körülményeit, szükségességét, feltételeit.

Az édesapa felügyeli a pénzügyeket

Britney Spears 2008 óta nem dönthet a pénzügyeiről és számos, a karrierjét érintő kérdésről a bírósági végzés szerint. Gondnokot olyan esetben jelöl ki a bíróság, amikor valaki képtelen dönteni az életével kapcsolatos ügyekben demencia vagy más mentális betegségek miatt. Az elmúlt 12 évben édesapja és ügyvédek kezelték Britney vagyonát és irányították magánéletét, beleértve azt például, ki látogathatja és mennyit kommunikálhat orvosaival a kezeléséről.

Britney Spears 2007-ben kezdett zavartan viselkedni, Kevin Federline-tól való válása után. Emiatt el is vesztette két fia feletti felügyeleti jogát, azok volt férjéhez kerültek. Több alkalommal omlott össze mentálisan nyilvános helyeken, a címlapokra került vele, amikor leborotválta a fejét és egy esernyővel esett neki az őt fotózó lesifotós autójának. Ezután több alkalommal kapott rehabilitációs kezelést, majd pszichiátriai gondozást, míg 2008 elején gondnokság alá nem helyezték.

Pénzügyeit dokumentálni kell a bíróság felé. A Business Insider információ szerint 2018-ban a popsztár nettó értéke közel 18 milliárd forint volt, és abban az évben 1,1 millió dollárt, azaz több mint 330 millió forintot költött a gondnoksággal kapcsolatos és jogi díjakra. Ügyvédje, Andrew Wallett 2019 márciusában hosszabbította meg gondnoki szerződését, Britney Spears édesapja, Jamie Spears viszont tavaly szeptemberben egészségügyi okokból visszalépett. Helyette a bíróság Jodi Montgomeryt jelölte ki az énekesnő gyógykezelésének felügyeletére. Jamie Spears azonban csupán átmenetileg lépett vissza a gondnoki szereptől (miután megragadta és megrázta tinédzser unokáját), idén nyáron tárgyalja a bíróság, Jodi Montgomery folytatja-e majd Spears felügyeletét, vagy máshogy alakul a történet.

Olvastad már?

Mi a #FreeBritney mozgalom?

Az énekesnő rajongói közül sokan úgy vélik, Britney-t kényszerítették a szerződés aláírására, és most a közösségi oldalain keresztül kér segítséget. Maga a #FreeBritney hashtag 2009-ben jelent meg, amikor elindítottak egy rajongói oldalt ezzel kapcsolatban. Amikor az énekesnő tavaly ismét bejelentkezett egy pszichiátriai gondozóközpontba, mivel édesapja egészségi állapota miatt túl sok stressz érte, a mozgalom ismét fellángolt. Ezúttal odáig mentek, hogy a Fehér Háznál kérik a gondnokság megszüntetését, a mozgalom által indított petíció már 125 ezer aláírásnál tart.

De mit szól mindehhez Britney?

Egy biztos: Britney Spears a gondnokság alá helyezése óta sem pihent, három albuma jelent meg, Las Vegasban állandó show-ja és számos tévés fellépése volt.

Az énekesnő soha, egyetlen árva szóval sem kommentálta a #FreeBritney mozgalmat, ellenben többször is hangsúlyozta a rajongóinak, hogy remekül van. Emellett tavalyi kórházba vonulásakor arra kérte őket, hogy ne higgyenek el mindent, amit hallanak. „Azoknak üzenem, akik azt hiszik, nem én posztolom a saját videóimat… tévedtek.”

Spears ügyvédje is megerősítette a Los Angeles Timesnak, hogy az énekesnő részt vesz a saját karrierjét érintő döntéshozatalban. 

Az énekesnőhöz közel álló források szintén elutasítják az összeesküvés-elméleteket: határozottan kiállnak amellett, hogy a gondnokság csupán Britney Spears mentális betegségeinek kezelését segíti. 

Mi várható az ügyben?

Britney meghallgatása a gondnokság ügyében ismét a középpontba helyezte az énekesnő mentális problémáit és a #FreeBritney mozgalmat. Az énekesnő édesanyja, Lynne Spears szintén bejelentkezett gondnoknak a bíróságon, ám ő a pénzügyekben szeretne segíteni, különös tekintettel az unokái számára létrehozott alappal. Egy névtelen forrás szerint azonban Britney Spears úgy véli, édesanyja csupán abban szeretne segíteni neki, hogy nagyobb önállóságot kaphasson a pénzével kapcsolatban.

Olvass tovább!

Forrás: BBC, Insider, The Huffington Post
Fotó: Getty Images