A divattörténelem 10 legjobb bosszúruhája

2020. november 01.
A bosszú hidegen tálalva a legjobb, Diana hercegnő, Reese Witherspoon vagy éppen Katie Holmes szakítás utáni bosszúruhái viszont éppenséggel felforrósították a (köz)hangulatot.

Diana hercegnő tette híressé az 1990-es évek közepén a bosszúruhát, amikor lélegzetelállító ruhákat vonultatott fel Károly hercegtől való válása után, hogy megmutassa volt férjének (és az egész világnak), mit is veszített. Bár korábban a féltékenység és megbánás érzésének felkeltése volt a célja a bosszúruháknak, ma legalább ugyanannyira az is fontos, hogy erőt és magabiztosságot sugározzon a szakítás után. Mariah Carey 1997-es MTV VMA-gálás ruhájától Bella Hadid 2017-es MET-gálás öltözékéig mutatjuk a sztárok legemlékezetesebb bosszúruháit. 

Diana hercegnő Christina Stambolian ruhában

bosszuruha-szakitas-oltozkodes

A nagybetűs bosszúruhát Diana hercegnő viselte 1994-ben, ugyanazon a napon, amikor volt férje, Károly herceg, először beszélt nyíltan Camilla Parker-Bowleshoz fűződő kapcsolatáról. A fekete, pánt nélküli ruhát a görög tervező, Christina Stambolian kimondottan Dianának készítette. A hercegnő biztos akart lenni abban, hogy minden újság főcíme vele foglalkozik majd másnap Károly herceg helyett, ugyanakkor ki akarta fejezni, milyen boldog a brit királyi családtól való elszakadás után. 

Mariah Carey fekete aligruhája

Az 1997-es MTV VMA-gálán jelent meg Mariah Carey egy aprócska topban és ikonikussá vált, csípőig hasított fekete szoknyában. Az egyszerűnek tűnő ruha mögött mélyebb jelentés húzódik, mint elsőre gondolnánk.

bosszuruha-szakitas-oltozkodes

Az énekesnő bosszúruhája a Sony Music vezetőjétől, Tommy Mottolától való válásának szinonimájává vált. Mottola hét éven át irányította nemcsak Mariah Carey zenei ügyeit, de azt is, hogy milyen ruhában és hogyan jelenhet meg a nyilvánosság előtt. Az énekesnő MTV-gálán viselt öltözéke egyfajta emancipáció is Carey részéről, eltávolodás a jókislány imidzstől, amit eddig képviselnie kellett. 

Jennifer Lopez Michael Korsban

bosszuruha-szakitas-oltozkodes

Jennifer Lopez és Ben Affleck párkapcsolata és eljegyzése három éven át volt a bulvárlapok kedvenc témája, még közös filmeket is készítettek, így mindenkit sokkolt, amikor kapcsolatuk 2004-ben véget ért. Ugyanakkor Lopez Michael Kors esélyije, amelyet a 2004-es Golden Globe-gálán viselt, megmutatta a világnak, hogy köszöni szépen, remekül van a szakítás után.

Jennifer Aniston Chanelben

bosszuruha-szakitas-oltozkodes

Hollywood egyik legnagyobb port kavaró válásának egyik alanya Jennifer Aniston volt, amikor akkori férje, Brad Pitt a Mr. és Mrs. Smith forgatásán összejött Angelina Jolie-val, akivel később össze is házasodtak. Nem sokkal a válás után Aniston azonban megtalálta a tökéletes alkalmat a bosszúruhája megvillantására: 2005-ben a Kisiklottak című film New York-i vörös szőnyeges eseményén viselte laza eleganciával a ragyogó Chanel ruhát. 

Reese Witherspoon Nina Ricciben

bosszuruha-szakitas-oltozkodes

Reese Witherspoon eléggé visszavonult a nyilvánosságtól 2006 végén, miután bejelentették válásukat akkori férjétől, Ryan Phillippe-től. Így sokkal nagyobbat szólt, amikor 2007 januárjában ragyogó arany, pánt nélküli Nina Ricci ruhájában bevonult a Golden Globe vörös szőnyegére. Az Oscar-díjas színésznőnek ráadásul nemcsak a bosszúruhája, de a bosszúcipője is figyelemre méltó volt.

Olvastad már?

Bella Hadid Alexander Wangban

bosszuruha-szakitas-oltozkodes

A 2017-es MET-gála idején szakított akkori barátjával, The Weeknddel Bella Hadid, bár azt még nem tudták, hogy kapcsolatuknak lesz újabb felvonása is. Az énekes akkor Selena Gomezzel randizott, sőt, ők ketten is a gála vendégei között voltak, először jelentek meg egy párként a nyilvánosság előtt. Ám Bella Hadid ellopta tőlük a show-t az Alexander Wang által tervezett kezeslábassal.

bosszuruha-szakitas-oltozkodes

Sőt, a modell még tovább ment. Ugyanazon az éjszakán egy másik, még feltűnőbb és még többet mutató ruhát is felvett Alexander Wangtől, ami már tényleg a bosszúruhák non plus ultrájának volt tekinthető: Bella Hadid testét ugyanis tulajdonképpen a ragasztószalagoktól és a bugyijától eltekintve semmi sem takarta.

Selena Gomez Jacquemusban

bosszuruha-szakitas-oltozkodes

The Weeknd egy második bosszúruhát is inspirált. Selena Gomezzel is szakított az énekes 2017 októberében, az énekes-színésznő pedig egy gálán egy olyan letisztult, egyszerű fekete miniruhát viselt a Jacquemustől, amelynek üzenetét nem lehetett félreérteni. 

Lady Gaga Celine-ben

2019 februárjában szakított Lady Gaga és vőlegénye, Christian Carino. Ugyanebben az időben minden bulvárlap azt találgatta, hogy több is van-e az énekesnő és Bradley Cooper között, akivel együtt dolgozott a Csillag születik című filmen.

bosszuruha-szakitas-oltozkodes

Egy nappal a Carinótól való szakítása után Lady Gagának a Grammy-gála vörös szőnyegén volt jelenése, amit egy olyan karakteres Celine by Hedi Slimane estélyiben abszolvált, ami megfelelt ugyan a 2019-es gálaszezonban látott konzervatív öltözködési vonalnak, ám megmutatta azt is, hogy Lady Gagát nem kell félteni egy szakítás után. 

Irina Shayk Versacéban

bosszuruha-szakitas-oltozkodes

Mindenkit váratlanul ért, hogy három év és egy gyerek után Bradley Cooper és Irina Shayk szakítottak. Rögtön a szétválás után a modell Milánóba utazott, hogy a Versace 2020-as tavaszi–nyári kollekciójának bemutóján kifutóra lépjen. Ám nem csak a divatbemutatón népszerűsítette Shayk a márkát, Milánóban többfelé felbukkant talpig a divatház kreációit viselve. Az embernek nem pont az volt a benyomása a modellt nézve, hogy akár egyetlen percig is gondol a szakítására közben. 

Katie Holmes Khaitéban

bosszuruha-szakitas-oltozkodes

Miután bejárta a világsajtót a hír, hogy Katie Holmes szakított Jamie Foxx-szal 2019 augusztusában, a színésznő első szakítás utáni megjelenése a nyilvánosság előtt azonnal kultuszt teremtett. Katie Holmes ugyanis újraértelmezte a bosszúruha fogalmát: ő nem estélyiben parádézott, hanem egy szürke kardigánt viselt színben harmonizáló Khaite kasmír melltartóval, így adva tudtára mindenkinek, hogy ugyan épp egy szakítást élt át, ám a nyár ettől még ugyanúgy nyár marad, amit ki élvezni kell.

Olvass tovább!

Forrás: Marieclaire.com
Fotó: Getty Images