A Johnny Depp-akta: az érzékeny filmsztárból így lett feleségverő szörnyeteg

2020. november 08.
Az 1990-es években még Johnny Depp volt a másféle filmsztár: a művészi, szép arcú, titokzatos, sebezhető fiú. A napokban viszont elveszítette maradék nimbuszát is azzal, hogy a bíróság szerint is lehet feleségverőnek nevezni.

Feleségverő. Az Egyesült Királyság bírósága szerint Johnny Depp hivatalosan is illethető a nem éppen hízelgő kifejezéssel. Már ezt leírni is sokkoló, az eddig vezető út pedig pláne. Négy évvel ezelőtt kezdődött az a per, amelyet volt felesége, Amber Heard indított ellene fizikai bántalmazás miatt, válásukkal egy időben pedig távoltartási végzésért is folyamodott a családon belüli erőszak miatt.

johnny-depp-felesegvero

Nem Johnny Depp az első filmsztár, akit egy nő megverése miatt citálnak bíróság elé, ám az ő esete azért lepte meg különösen a közvéleményt, mert távolt állt attól a maszkulin és agresszív szexualitást sugárzó sztereotípiától, amelyet a családon belüli erőszakkal párosítunk általában. Depp példás(nak tűnő) családi életet élt hosszú évekig Vanessa Paradis-vel, aki a vádak napvilágra kerülésekor is megvédte volt élettársát.

Johnny Depp azután fordult a bírósághoz, hogy helyreigazítást kérjen, amikor a The Sun brit bulvárlap feleségverőnek nevezte. Ezt a pert vesztette el Depp, így a bíróság szerint bárki nyugodtan hívhatja így. A Schillings londoni ügyvédi iroda, amely Johnny Deppet az ügyben képviselik, máris úgy nyilatkozott, hogy „az ítélet olyan képtelenség, hogy Johnny Depp mindenképp megfellebbezi a döntést”.

Miért döntött így a bíróság?

Mostanra valószínűleg mindenki látta már az Amber Heard sérült arcáról készült felvételeket, és az egymással szemben folyó bírósági ügyükből is kirajzolódik, milyen mérgező kapcsolatban éltek. A bíróság meghallgatta azokat a hangfelvételeket, amelyeken Heard verbálisan bántalmazza Deppet, és bevallja, hogy lábasokat és serpenyőket hajigált felé. Ám ez sem tudta megváltoztatni a bíróság álláspontját a polgári peres ügyben, így szerintük a The Sun nevezhette a színészt feleségverőnek. 

A bulvárlap beperlése nem volt minden kockázat nélküli Depp számára. Az Amerikai Egyesült Államokban jövő évben néz ötven millió dolláros becsületsértési ügy elé Amber Hearddel szemben, így a brit bíróság ítélete minden bizonnyal hatással lesz a jövő évi per kimenetelére is. 

Piszkos ügyek

Ám nem csak a bírósági ítélet döntötte romba Johnny Depp hírnevét. Sokat tett ezért maga Johnny Depp is. Talán az a 2018-as eset jellemzi legjobban a helyzetet, amikor megkérdezték tőle, hogy igaz-e, hogy havi 30 ezer dollárt költött borokra. A színész azt felelte: „rágalom… ennél sokkal többet”. 

johnny-depp-felesegvero

Depp mélyrepülésében azonban ez csupán a kezdet volt, vége-hossza nincs a botrányos megnyilvánulásoknak: hozzávágta a telefont feleségéhez, féltékenységi rohamában sértegette Heard kollégáit, Leonardo DiCapriót például tökfejnek nevezte, Channing Tatumot pedig krumplifejnek, de küldött bosszúálló e-maileket Heard barátainak is.

Tény, hogy Johnny Depp sosem volt egy régimódi, szó hagyományos értelmében vett A-listás filmsztár, mindig megvoltak a maga allűrjei. Ez része volt az imidzsének, amelyet Depp maga is táplált. Már karrierje legelején eldöntötte, hogy nem akar csak egy sztár lenne a sok közül, sokkal inkább kultuszfigura.

Olvastad már?

Tiniidolból zűrös felnőtt

Johnny Depp kétségtelenül tiniidol volt, ám tökéletes szerepválasztásaival árnyalta ezt a képet. John Waters Cry-Babyje volt a nagy mozis debütálása, amellyel remekül gúnyolta ki a róla alkotott szívtipró képet is. Következő nagy szerepe Ollókezű Edward volt 1990-ben, majd ezt követték a jobbnál jobb filmek, ahol megmutatta, nemcsak szép, de tehetséges is. Nehéz kiválasztani is, melyik filmben alakított nagyobbat: a Gilbert Grape-ben, Jim Jarmusch Halott emberében, a Roman Polanski által rendezett A kilencedik kapuban vagy a Donnie Brascóban? Egy egész generáció fedezte fel a független filmeket Johnny Depp miatt.

A nők és a rendezők is imádták

Johnny Depp fáradhatatlanul romantikus is volt ugyanekkor. 20 évesen villámházasságot kötött, majd elvált, eljegyezte előbb Sherilyn Fennt, majd Jennifer Grey-t és Winona Rydert, akinek nevét kezére is tetováltatta: Winona Forever. (Ebből lett szakításuk után Wino Forever később. Amber Heard iránti lángolásában aztán a Slim feliratot tetováltatta karjára, amelyet válásuk után scum-ra, majd scam-re változtatott.) Winona Ryder mellett másik nagy szerelme ebben az időben Kate Moss volt.

johnny-depp-felesegvero

A rendezők továbbra is imádták Johnny Deppet, különösen Tim Burton, akivel tökéletes párost és tökéletes filmeket alkottak. Egészen a legutóbbi időkig egyetértett abban szinte kivétel nélkül minden kollégája, hogy nagyon könnyű Depp-pel dolgozni, rendkívül profi és barátságos a stábbal. 

Miután szakított, úgy tűnt, lecsillapodott. 14 évig volt együtt Vanessa Paradis-val, akivel két gyermeke született: Lily-Rose és Jack. Kapcsolatuk alatt nyilvánosan is számtalanszor kinyilvánította Paradis iránti szerelmét és rajongását, ahogy arról is rengeteget beszélt, mennyire imád Franciaországban élni. Minden jel arra utalt, hogy felelős, nagykorú A-listás híresség vált belőle, szép családdal, jó szerepekkel és Oscar-jelölésekkel. 

Amikor beütött a ménkű

Majd jött a 2011-es Rumnapló forgatása, ahol Depp megismerkedett Amber Hearddel, és innen már a többi történelem.

2012-ben Depp bejelentette szakítását Vanessa Paradis-vel és friss kapcsolatát Amber Hearddel. Egy évvel később a korábban Hollywood egyik legromantikusabb színészének tartott sztár olyan SMS-t küldött barátjának, a szintén színész Paul Bettanynek Heardről, hogy „fojtsuk meg, mielőtt felgyújtjuk! A megégett hulláját is meg fogom gyalázni, hogy biztos legyek abban, hogy meghalt.” Amikor erről az üzenetről kérdezték Deppet a bíróságon, a színész annyit mondott, hogy ez egy veszekedés után született: „Nem szerette, ha iszom és drogozom, mert megvolt az a tévképzete, hogy ezek szomorú szörnyeteggé változtatnak engem.”

A professzionalizmusáról alkotott kép is kezdett darabokra hullni. A Karib-tenger kalózainak forgatásán kiütött egy falat, és Depp alkoholizmusáról is szóltak hírek, valamint arról, hogy fülhallgatón keresztül segítették a szövege elmondásában. Ezt a színész később nem is tagadta, ám azt mondta róla: „segített, hogy a szememmel játszhassak”.

Mi lesz a karrierjével?

A bírósági ügyek után nagy kérdés, milyen hatással lesznek ezek Depp karrierjére. A válasz attól függ, kit kérdezünk. Jerry Bruckheimer, A Karib-tenger kalózai-franchise producere maga is azt mondta, hogy „még nem vagyunk biztosak benne, mi lesz Johnny karakterével. Várunk és meglátjuk.”

Sok idő eltelt azóta, hogy Depp menő volt. A Londonban róla készült képeken már csak árnyéka önmagának, és nem is hasonlít arra az egyedi stílussal megáldott férfira, aki például a Sweeney Todd idején volt. Nem csak a Johnny Depp-, de a mezei filmrajongók számára is nehéz ezt látni, hiszen nem kellett volna ennek így történnie. Igaz ez bármelyik híresség bukására, ám Depp esetében tényleg elérhető közelségben volt egy normális élet lehetősége, innen azonban már nem lesz visszaút oda, ahonnan a színész lezuhant: bárhogy is alakuljanak a későbbi perek, azokat a történeteket és eseményeket, amelyek a bírósági tárgyalások során kiderültek, már nem tudja kitörölni az emberek emlékezetéből. Ám, mivel Johnny Deppről van szó, ő valószínűleg nem is olyan nagyon akarja.

Olvass tovább!

Forrás: The Guardian, Vulture, Insider
Fotó: Getty Images