Johnny Depp 57 éves lett – Ezek a kedvenc filmjeink tőle

2020. június 09.
A 90-es évek egyik ügyeletes szépfiúja volt, Tim Burton kedvenc színésze, a felejthetetlen Ollókezű Edward, akinek az elmúlt évtizedben nyújtott színészi teljesítménye jócskán hagy kivetni valót maga után. Bár a Karib-tenger kalózai óta a jellegzetes manírjai inkább kínosan parodisztikusak, mintsem szórakoztatóak – mi még emlékszünk azokra az időkre, amikor Johnny Depp valóban a filmvilág fenegyereke volt. 57. születésnapja alkalmából összegyűjtöttük a színész legikonikusabb szerepeit.

Johnny-Depp-Winona-Ryder

Ollókezű Edward (1991)

Az Ollókezű Edward volt Tim Burton és Johnny Depp első közös filmje – és egyben az egyik legemlékezetesebb is. A vásznon Depp partnere az ekkor még szintén a pályája elején járó Winona Ryder volt, akivel négy évig egyébként egy párt is alkottak. A 27 éves Johnny Depp tökéletes hozta a bájosan naiv Edward szerepért, az alakításért legjobb színész kategóriában Golden Globe-díjra is jelölték.

johnny-depp-gilbert-grape

Gilbert Grape (1993)

A címszereplő Gilbert Grape-ként egy amerikai porfészekben élő fiatal srácot alakított, aki ugyan elvágyódik az ismeretlenbe, de nem mehet sehová, mert gondoskodnia kell a mentálisan sérült, hiperaktív öccséről és túlsúlyos édesanyjáról. A történet egészen szívfacsaró volt, Depp és az ekkor még csak 19 éves Leonardo DiCaprio játéka pedig fenomenális.

johnny-depp-ed-wood

Ed Wood (1994)

Ez volt Burton és Depp második közös filmje, amiben a színész a minden idők legrosszabb rendezőjének kikiáltott Ed Woodot alakította. Depp korábban több interjújában is elmondta, hogy miután Tim Burton 10 percben felvázolta neki a film sztoriját, ő rögtön igent is mondott rá, annyira megtetszett neki a bizarr történet. A csodabogár karaktere pedig ismét csak istenien állt neki, gyakorlatilag lubickolt a szerepben.

Johnny-Depp-Felelem-es-reszketes-Las-Vegasban

Félelem és reszketés Las Vegasban (1998)

Terry Gilliam rendezésének, valamint Johnny Depp és Benicio del Toro játékának köszönhetően a Félelem és reszketés Las Vegasban villámgyorsan kultfilmmé vált. Johnny Depp egyébként olyan nagy rajongója volt a gonzó újságírás atyjának, Hunter S. Thompsonnak, hogy a film előkészületei alatt be is költözött hozzá, a forgatáson pedig a tökéletes átlényegülés érekében Thompson eredeti ruháit hordta.

johnny-depp

Az Álmosvölgy legendája (1999)

Talán ez volt az az utolsó Tim Burton-Johnny Depp kollaboráció, ahol Depp még a szerethető, és nem a maníros, idegesítő különc karaktert tudta hozni. Tim Burton gótikus meséje egyébként 1999-ben az év 9. legnagyobb mozis bevételét produkálta.

Olvass tovább!

Fotó: Getty Images, IMDb