Ashley Judd majdnem elveszítette a lábát a kongói esőerdőben

2021. február 20.
Képeket is megosztott az 55 órás mentőexpedícióról, amellyel kihozták a bajba jutott színésznőt az esőerdőből.

Négy helyen tört el Ashley Judd lába, amikor baleset érte a kongói esőerdőben. A színésznő az Instagramján osztott meg fotókat a heroikus, 55 órás mentőexpedícióról. A lábát is elveszítette volna Judd, ha a kongói mentőegység nem siet a segítségére.

ashley-judd-kongo-labtores

Ashley Judd aktivista munkája miatt gyakran tölt hosszabb időt Afrikában. A bonobo majmokat tanulmányozó kutatókat segíti. Amikor a baleset történt, akkor is a veszélyeztetett fajjal kapcsolatos projekten dolgozott, ám megbotlott egy kidőlt fában. 

A helyiek segítettek

Közösségi oldalán a mentésére siető helyieket méltatta a színésznő. „Dieumerci (Istennek hála), öt órán keresztül ült mellettem az esőerdőben a földön anélkül, hogy idegeskedett vagy egy percig gondolkodott volna rajta – írta Judd arról a férfiról, aki vele volt a lábtöréskor. – Velem volt a fájdalmamban. Ő a szemtanúm.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ashley Judd (@ashley_judd)

Egy másik férfi, Papa Jean ötórás keresés után talált rájuk. „Elmondta, mit kell tennem. Ráharaptam egy botra. Ezután Papa Jean helyre tette annyira a törött csontokat, hogy szállítható legyek, miközben sikítottam és vonaglottam a fájdalomtól – mesélte az átéltekről Ashley Judd. – Hogyan tudta mindezt megtenni, miközben az állati énem kerekedett felül. Megmentett. És kétszer is meg kellett tennie!”

A mentőakció

Judd elmondta, hogy hat ember segített neki, hogy egy improvizált függőágyban elszállíthassák a legközelebbi kórházba, amihez először 3 órás gyalogútra volt szükség kemény terepen, majd innen motorbiciklivel folytatták. „Didier és Maradona: Didier vezette a motorbiciklit. Háttal ültem neki. Amikor elkezdtem lecsúszni, rám szólt, hogy helyezkedjek el újra. Maradona mögöttünk ült, őt láttam az úton. Tartotta a lábam a hóna alatt, én pedig a két kezemmel kapaszkodtam belé. Hat órát utaztunk így az esős évszakban, porban, sárban. Egyedül Maradona vállalkozott erre a feladatra.”

Visszatekintve az egész élményre, Ashley Judd azt mondta, ezek nélkül az emberek nélkül nem élte volna túl a balesetet. „Kongói fivéreim és nővéreim nélkül a belső vérzés valószínűleg végzetes lett volna, de a lábamat biztosan elveszítem. Hálával telve ébredtem a kórházban, mélyen megindított, hogy mindenki mennyi áldozatot vállalt az 55 órás odüsszeiánkban.”

Forrás: Insider Fotó: Getty Images

Olvastad már?