Becsületsértés: új csatatér a #MeToo-ügyeknek

2020. január 14.
Szexuális zaklatási vádak csak nagyon ritkán kerülnek a Weinstein-ügyhöz hasonlóan a bíróság elé, mivel általában túl régen történtek ahhoz, hogy perelni lehessen miattuk. Ám a nők és férfiak Ashley Judd vezetésével úgy tűnik, megtalálták az útjukat a tárgyalóterembe.

Ashley Judd az első nők egyike volt , aki a #MeToo mozgalom kezdetekor nyilvánosság elé állva beszélt a Harvey Weinstein amerikai producer által elkövetett szexuális zaklatásokról és visszélésekről. Sok nő követte az 51 éves színésznőt és vallott nyíltan a (volt) producer zaklatásairól, de hozzájuk hasonlóan Ashley Judd sem tudta bíróság elé állítani Weinsteint, mivel túl régen történtek az incidensek. Ám mégis megtalálhatják az útjukat az áldozatok, és a bíróság előtt kaphatnak igazságot. Miután egy rendező azt állította, hogy Weinstein stúdiója, a Miramax úgy jellemezte Ashley Juddot, hogy “rémálom volt vele dolgozni”, a színésznő 2018-ban becsületsértésért perelte be a producert.


Harvey Weinstein nemi erőszak-tárgyalása, amely a manhattani bíróságon január elején kezdődött az esküdtek kiválasztásával nem csoda, hogy a figyelem középpontjába került, hiszen a producer egyrészt az egész #MeToo-korszak jelképe, másrészt ez azon kevés szexuális visszaélésekkel kapcsolatos ügyek egyike, melyek nem történtek túl régen ahhoz, hogy ne lehessen vádat emelni miattuk.

Kerülőúton a bíróságra
Mivel direkt módon már a legtöbb esetben nem lehet igazságot szolgáltatni azoknak a nőknek és férfiaknak, akik a #MeToo-mozgalom elindulása óta nyilvánosságra hozták az ellenük elkövetett szexuális visszéléseket, a becsületsértés vádja lehet az, ami a jog csataterére tereli ezeket az ügyeket. Idén nem csak Harvey Weinstein kerül becsületsértés miatt a bíróságra: Donald Trump amerikai elnök ellen a nőket becsmérlő megjegyzései miatt vár becsületsértési per, de Johnny Depp is bírósághoz fordult.
Vannak olyan perek, ahol a nők arra alapozzák az ügyüket, hogy a férfiak hazugnak nevezték őket, amikor nyíltan vallottak a szexuális zaklatásokról, vagy ahogy Ashley Judd esetében is történt, becsmérlő állítások miatt perelték be zaklatójukat. A Johnny Depphez hasonló férfiak pedig arra használják fel a becsületsértési pert, hogy elhárítsák a nőktől érkező vádakat, a színész esetében például volt felesége, Amber Heard állítását, miszerint a színész bántalmazta őt.

Vége a hallgatásnak
Sok felperes számára az a legnagyobb nyeresége a becsületsértési ügynek, hogy megteremti a nyilvánosság lehetőségét arra, hogy a gyakran sok évvel ezelőtt eltussolt ügyek napvilágra kerüljenek, beszéljenek róluk és ne maradjanak büntetlenül még akkor sem, ha a zaklatásért vagy nemi erőszakért már nem lehet vádat emelni. Ashley Judd ügyében ez konkrétan azt jelenti, hogy mindenki megtudhatja, mi történt, amikor a színésznő legjobb tudomása szerint munkareggelire érkezett Weinstein lakosztályába a Beverly Hills Peninsula hotelbe 1996 végén-1997 ején. A színésznő elmondása szerint a producer köntösben fogadta, majd arra kérte a színésznőt, masszírozza meg vagy nézze őt zuhanyzás közben, amit a színésznő megtagadott. Ashley Juddról ezután mondta azt a Miramax filmgyártó cég Peter Jackson rendezőnek, hogy “rémálom vele dolgozni”. Bár az eset húsz évvel ezelőtt történt, és Kaliforniában a becsületsértési ügyek elévülése is csupán egy év, azért fogadta el mégis a bíróság Ashley Judd beadványát, mert a színésznő csak egy 2017-es Peter Jackson-interjúból tudta meg, hogy a produkciós cég ilyet állított róla.


Harvey Weinstein természetesen tagadta, hogy a hotelbeli incidens után szándékosan hátráltatta volna Ashley Judd karrierjét, és negatív dolgokat állított volna róla. Magát az esetet is félreértésnek titulálta. (Bár ő azt is tagadta, hogy megerőszakolta volna azt a két nőt, akiknek az ügyében a manhattani bíróság kimondta január elején, hogy a producer bűnös nemi erőszak és szexuális bántalmazás vádjában.)

Még csak most kezdődik a java
Mióta a #MeToo mozgalom elindult, több amerikai államban is kitolták a szexuális bántalmazás és nemi erőszak elévülésének határidejét, ami azt jelenti, hogy a jövőbeli áldozatoknak kevesebb szüksége lesz a becsületsértési ügyekre. Ám sokaknak, Ashley Judd mellett például a Bill Crosby amerikai komikussal szembeni vádakat megfogalmazó Therese Serignese-nek is ez volt az egyetlen módja arra, hogy jogi úton vegyen elégtételt bántalmazóján. A nő elmondása szerint a komikus 1976-ban Las Vegasban adott neki pirulákat egy show során az öltözőjében, amikor ő még csak 19 éves volt. A következő emléke, hogy felébredt és rájött, hogy megerőszakolták. “Azért tartottam fontosnak a bírósági ügyet, hogy jogilag elszámoltassák” – mondta a 62 éves Serignese. “Ki kelljen állnia oda és bizonyítania kelljen, hogy nem mondott igazat. Mert én tudtam, hogy én az igazat mondom”- tette hozzá Theresa Serignese.
A Harvey Weinstein elleni ügyek sem zárultak le a manhattani ítélettel. A Los Angeles-i ügyészség a New York-i bírósági tárgyalás kezdetekor jelentette be, hogy egy nő megerőszakolása és egy másik szexuális bántalmazása miatt is vádat emelnek a bukott filmmogul ellen. Ha a kaliforniai bíróság bűnösnek találja, Harvey Weinstein akár 28 év börtönbüntetést is kaphat.


Forrás: The New York Times
Fotó: Getty Images