Szemjóga, a stresszoldás legegyszerűbb módja

2021. január 03.
A karácsonyi ünnepek – annak ellenére, hogy a meghittségről és békéről kellene, hogy szóljanak – minden évben rengeteg stresszt jelentenek a legtöbb ember számára. Idén sem volt ez másként, legfeljebb ahelyett, hogy megrepedt-e a bejgli és sikerült-e kitakarítani a lakást, azon tépelődtünk, mennyire biztonságos találkozni a szeretteinkkel. A hírességek jógaoktatója szerint az ünnepek alatti stressz oldására a szemjóga az egyik legegyszerűbb és leghatásosabb módszer.

Koya Webb képes a lábait oldalra egyenesen kinyújtva ülni a földön, bármikor végez fejenállást, ahonnan hídba vezet át, és úgy egyensúlyoz egy lábon, mint egy műkorcsolyázó. P. Diddy, Ashley Judd és még számos hollywoodi híresség egyik kedvenc jógaoktatója szerint azonban nem ez a jóga igazi értelme és haszna, különösen nem egy ilyen feszültségekkel teli év, illetve az ünnepek után. Az önmagunkkal való törődés most még fontosabb a jógainstruktor szerint, mint máskor, amire az egyik legjobb technika Webb szerint a szemjóga.

Nyugtat és relaxál

Nagyon egyszerű a szemjóga alaphelyzete: csukjuk be a szemünket, és mozgassuk a szemgolyónkat minden irányba. Bár sokan, sok helyen azt állítják, hogy a gyakorlás ezen formája javíthatja a szem különböző problémáit és a látást, erre tudományos bizonyítékot egyelőre nem találtak. „A szemfáradtságot és a stresszt viszont mindenféle mellékhatás nélkül, kockázatmentesen oldja” – mutatott rá Webb.

„Egy átlagember egész nap vagy a telefonja vagy a számítógép képernyője előtt ül, több órán át naponta. Ez a szemizmok kifáradásához, tenziós fejfájáshoz vezethet, ami a szorongás egyik forrása is lehet” – mondta a jógaoktató.

Olvastad már?

Csak hunyd be a szemed!

A szemjóga gyakorlásához hunyjuk be a szemeket, majd néhány mély, orron át történő lélegzetvétel után képzeljük el, ahogy a stressz és feszültség elmúlik a szemünkről, ahogy kilélegzünk. Ezután minden irányba mozgassuk a szemgolyónkat még mindig csukott szemmel, nézzünk jobbra, fel, balra és le, majd az ellenkező irányból ismét járjuk körbe ezt az utat. 

Egyre folyamatosabban, lazábban mozgassuk a szemünket ezekbe az irányokba, mintha masszíroznánk a szemgolyónkkal a szemhéjunk belsejét.

Végül dörzsöljük össze a tenyereinket, míg fel nem melegszenek, majd helyezzük a csukott szemekre, miközben utoljára cikcakkban is átmozgatjuk a szemgolyókat. Lassan nyissuk a szemeket úgy, hogy először csak az ujjaink között engedjük át a fényt. 

Webb azt javasolja, hogy számítógép-használat közben minden fél óra után két percen át végezzük a szemjógagyakorlatot. A jógaoktató szerint már az is elég, ha egyszerűen nagyon szorosan becsukjuk a szemünket, majd gyors pislogással oldjuk a szemizmokban felgyűlt feszültséget. „Ez segíthet a szem puffadásának kezelésében is, ha nem aludtunk túl jól előző éjjel” – tette hozzá a jógainstruktor.

Olvass tovább!

Forrás: Insider
Fotó: Unsplash, Instagram