Miért nagy dolog? Harvey Weinsteint bűnösnek találták

2020. február 27.
Bűnösnek találták Harvey Weinsteint az ötből két szexuális bűncselekményben, amivel megvádolták. Az ítélet, amely az egyik legnagyobb figyelemmel követett bírósági ügyben született most a New York-i bíróságon, vízválasztó győzelem a #MeToo mozgalom szempontjából.

„A nők, akik tanúskodtak az ügyben és megjárták a traumák poklát, mindannyiunknak hatalmas szolgálatot tettek. Köszönjük!” – mondta Ashley Judd az ítélethirdetés után. A színésznő az elsők között állt ki a nyilvánosság elé a saját történetével. Példáját több százan követték, és mondták el,  hogy a producer és filmmogul, Harvey Weinstein hogyan élt vissza hatalmával, követett el szexuális zaklatást és nemi erőszakot.


Vádak és büntetések
Harvey Weinsteint az esküdtek egy rendbeli erőszakos szexuális bűncselekményben találták bűnösnek Miriam Haley tanúvallomása alapján. A 42 éves nő korábban produkciós asszisztensként dolgozott, elmondása szerint Weinstein orális szexre kényszerítette otthonában 2006-ban. A bűncselekmény miatt akár 25 éves börtönbüntetés is várhat a producerre.

Két rendbeli nemi erőszak miatt is megvádolták Weinsteint. Jessica Mann színésznő azt vallotta, hogy 2013-ban a hotelszobájában erőszakolta meg a producer. Egy rendbeli nemi erőszakban bűnösnek találták Weinsteint, ám a harmadik vád alól felmentették, így ezért a vádpontért maximum 4 év börtönbüntetéssel sújthatja a bíróság.

Akár 29 év börtönbüntetést is kaphat Harvey Weinstein producer és filmmogul az általa elkövetett szexuális bűncselekmények büntetéseként. 

A szexuális ragadozóként elkövetett bűncselekmény (predatory sexual assault) tényállása, amihez magyarul inkább a visszaesőként elkövetett erőszak áll a legközelebb, az esküdtek szerint nem valósult meg, bár a tárgyalás során hatan tanúskodtak ellene, köztük Annabella Sciorra, a Maffiózók színésznője is. Az ő vallomás szerint Weinstein kéretlenül betolakodott lakásába, és a kilencvenes évek elején megerőszakolta. Az ügy azonban túl régen történt ahhoz, hogy a New York-i bíróságon felelősségre vonhassa érte a producert.
Az ügyészség azt akarta bizonyítani, hogy Weinstein visszaesőként, sorozatosan követte el a szexuális bűncselekményeket, ezért további három nőt hívtak tanúskodni: Dawn Dunningot, Tarale Wulffot és Lauren Youngot. Ám a producer védői úgy érveltek, hogy az említett nők kihasználták a hollywoodi filmest, hogy magasabb státuszba emelkedjenek a filmiparban. Egy korábbi interjúban Weinstein fő védője, Donna Rotunno (akit szakmai berkekben csak bulldogként emlegetnek) azt nyilatkozta, a #MeToo mozgalom túl messzire ment.


Harvey Weinsteinnek további vádakkal kell szembenéznie a Los Angeles-i bíróságon is, amelyeket két, eddig nem nevesített nő nyújtott be. Eszerint 2013-ban, csupán egy nap eltéréssel támadta meg őket.
Az ítélethirdetés felolvasása utáni drámai pillanatban a bíró közölte, hogy Weinsteinnek azonnal börtönbe kell vonulnia, és ott kell megvárnia a büntetés kiszabását. Ahogy a rendőrök közeledtek hozzá, a producer, aki végig tagadta a vádakat, sóbálvánnyá dermedve állt, és nem mozdult. A büntetését, amely 5 és 29 év közötti börtönbüntetés lesz, várhatóan március 11-én szabják ki.


A reakciók
Cyrus Vance Jr., Manhattan kerületi ügyvédje, aki 2015-ben lemondott arról, hogy ügyészként vegyen részt a Weinstein-ügyben, történelmi döntésként értékelte az ítéletet, és méltatta két ügyész munkáját és a hat nő bátorságát, amiért tanúskodtak az ügyben. „Ez a nyolc nő a 21. századba emelte az ítélkezési rendszerünket azzal, hogy kinyilvánították, a nemi erőszak nemi erőszak, a szexuális zaklatás pedig szexuális zaklatás, minden mástól függetlenül” – mondta Vance Jr.
Donna Rotunno, Weinstein vezető ügyvédje viszont sajtókonferencián jelentette be, hogy fellebbezni fog a producer felmentéséért. Az ítéletet a közösségi oldalakon is méltatták, köztük Ashley Judd színésznő, aki az elsők között osztotta meg saját történetét a nyilvánossággal.

Miért nagy szó a döntés?
„Ha valaki Harvey Weinstein pénzével és hatalmával rendelkezik, és nem esik semmiféle sztereotípia vagy rasszista előítélet alá, az ítéletet akár meglepőnek is találhatjuk – értékelte a bíróság döntését Leigh Goodmark, a Marylandi Egyetem jogász professzora a The New York Times-nak –Úgy vélem, az ítélet megmutatja, hogy nem számít, milyen fontos ember valaki, akkor is felelősségre lehet vonni ezekért a bűncselekményekért. Ezért nagy dolog, hogy Harvey Weinsteint elítélték. Nem mindenért, hiszen a szexuális ragadozóként elkövetett bűncselekményekért való felelősségre vonás bonyolultabb ügy, ám ez sem semmi.”

A professzor szerint jó jel, hogy az emberek felismerték, hogy a nemi erőszak megvalósulhat beleegyezésen alapuló kapcsolat kontextusában is. Talán többen mernek szót emelni majd ezután, hogy látják, a törvény mellettük áll. Ám a legfontosabb, hogy arra használjuk az ügyet Goodmark szerint, hogy megelőzzük azt, hogy a Harvey Weinsteinek egyáltalán elkövethessék őket. És nem a minek ment oda, ahol megerőszakolhatták elv mentén gondolkodva, hanem valódi diskurzussal a beleegyezésről, a férfiasságról, a felhatalmazásról, az erőszakról és a hatalomról.”

Forrás: The New York Times, The Cut
Fotó: Getty Images