Justin Bieberről megint nem a zenéje miatt beszélnek

2021. április 30.
Justin Bieber új albuma után új frizurát villantott, melyre lehet, hogy jobban felkapták a fejüket az emberek, mintha még egy új dallal jelent volna meg. Így azonban kulturális kisajátítással vádolják, miután sikerült rasztatincsekbe fésültetnie haját.

A kanadai énekes az Instagramján mutatta meg új hajviseletét, rasztaszerű tincseit. Justin Biebernek így ismét a kulturális kisajátítás vádjával kell szembenéznie, ahogy 2016-ban is, amikor felesége, Hailey Bieber varázsolt a fejére kukoricafonatokat.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Justin Bieber (@justinbieber)

A civiljogi aktivisták azt sem rejtették véka alá, mi a baj Justin Bieber új frizurájával. „Amikor egy fehér embert látok a közösségi oldalakon pózolni egy fekete hajviselettel, mérges leszek – kezdte Stephanie Cohen, a Halo Collective nevű szervezet politikai szervezője és alapítója. – Mérges vagyok, mert nem viselhetsz csak úgy valamit, aminek ekkora történelmi jelentősége van, és veheted semmibe azokat az erőfeszítéseket, melyeket ez a hajviselet szimbolizál. Ha valaki nem a kultúrájához vagy etnikumához tartozó dolgot visel, miközben nem beszél a feketék vagy az adott kisebbség jogairól, nincs joga viselni.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Justin Bieber (@justinbieber)

Tisztelni a stílus erejét?

Irene Shelley, a Black Beauty and Hair magazin szerkesztője is hasonlóan vélekedik. „Úgy gondolom, az emberek azért haragszanak Justin Bieberre, amiért csak úgy rasztahajat visel, mert nem tiszteli a stílus eredetét. Az emberek még mindig tapasztalják a hajuk miatti diszkriminációt és stigmát. Érezhetik a munkahelyen vagy az iskolában. Justin Bieber teljesen dilettánsnak tűnik, egy olyan embernek, aki lábbal tapos a kultúrán, anélkül, hogy a legcsekélyebb jelét adná annak, ismeri ennek a stílusnak a történetét.” 

Cohen és Shelly azt is elárulták, hogy a hajviselet neve (dreadlocks) a rasszizmusban gyökerezik. „Az észak-afrikai mau-mau harcosok hordták így a hajukat, amit a brit gyarmatosítók félelmetesnek (dreadful) találtak – magyarázta Shelley. – Egy másik magyarázat szerint a név eredete a rasztafári vallásig nyúlik vissza, melyet a kereszténység fenyegetésnek tekintett, és a hatalom próbálta visszaszorítani a rasztamozgalmat. A rasztatincseket undorítónak és félelmetesnek találták, innen ered a nevében megtalálható a dread előtag.”

A harmadik változat szerint a dread szó a jamaikai dialektusban tiszteletet jelent. „A rasztafariánusok számára a dread az Istentől való félelmet is jelentette. Az emberek féltek tőle és tisztelték, aki rasztahajat viselt, szent embernek tartották, akinek spirituális ereje van. Úgy gondolták, kapcsolatban áll az Istennel, hasonlóan az indiai szádhuhoz, aki szintén ilyen tincseket viselt. A kifejezés annyira hétköznapivá vált az angol nyelvben, hogy az emberek nem vesznek tudomást a jelentéstartalmáról” – mondta Cohen.

„Aki rasztát visel, gyakran sértésnek veszi, ha dreadlocknak nevezik tincseit. Ebből látszik a különbség hajstílus és életstílus között” – mondta Shelley. Amit Justin Bieber – szándékosan vagy meggondolatlanságból – láthatóan ismét teljesen figyelmen kívül hagyott.

Forrás: The Guardian Fotó: Getty Images, Instagram

Olvass tovább!