Mi lett vele? Így él most Czene Attila

2021. augusztus 01.
Az 1996-os, Atlantában rendezett olimpián 200 méteres vegyesúszásban szerzett aranyérmet, ami önmagában is hatalmas teljesítmény, de ő ezzel egy időben egyéni csúcsot úszott és az olimpiai rekordot is megdöntötte.

A 47 éves Czene Attila 1980-ban kezdett el úszni szülővárosában, Szegeden. Első országos sikereire 5 évet várt, akkor azonban gyors- és hátúszásban is remekül szerepelt. Egy évvel később vegyesúszásban is a legjobbnak bizonyult, és 7 bajnoki címet szerzett. A legnagyobb sportsikere az 1996-os olimpiához kapcsolódik: Atlantában 200 vegyesen hetedikként jutott a döntőbe, a végső megmérettetésen pedig elsőként ért célba.

Így él ma Czene Attila

Ő maga is alig hitt a szemének, amikor felnézett az eredményjelző táblára, ugyanis életében először teljesítette 2 percnél kevesebb idő alatt a 200 méteres távot. Ugyanebben az évben Rózsa Norberttel együtt az év úszójának választották, az 1996-os év sportolója szavazáson pedig a második helyen végzett.

Az 1997-es Európa-bajnokságon nem vett részt, országos versenyeken viszont 5 számban is aranyérmes lett, az 1998-as világbajnokságról a 4×100 méteres vegyes váltóban szerzett bronzéremmel tért haza. 2000-ben is indult az olimpián, a 4×200 méteres gyorsváltóval új országos csúcsot úszott, és a 10. helyen ért célba, 200 vegyesen pedig 4. lett. Az év végén az év úszója címet is kiérdemelte.

Több diplomát is szerzett és családot alapított

2000 után felhagyott a versenysporttal, az így felszabadult idejét pedig tartalmasan töltötte. Három diplomát is szerzett (szakedző, szociológus, szociológus-közgazdász), melyek közül a másodikat Amerikában vehette át. Miután befejezte a tanulmányait, sporttisztviselőként és köztisztviselőként vállalt munkát, pályafutása alatt szép sportdiplomáciai sikereket ért el.

2006-ban új oldalát mutatta meg a tévénézőknek, ugyanis Bánhidi Petra többszörös argentintangó-világbajnok, táncpedagógus és koreográfus párjaként részt vett a Szombat esti láz című műsor első évadában. Annyira jól teljesítettek, hogy a versenyt meg is nyerték, nem sokkal később pedig össze is házasodtak. Petra és Attila Budapesten tánciskolát nyitott, 2017 novemberében pedig világra jött kislányuk, Laura.

 

Visualizza questo post su Instagram

 

Un post condiviso da Király Gábor (@kiralygabor1)

Király Gábor és Marcz Tamás társaságában egy tévéfelvételen (Attila balról az első)

Korábban súlyproblémái miatt is cikkeztek róla, a rendszeres úszásnak köszönhetően azonban rövid idő alatt formába lendült, és elérte akkor kitűzött, 85 kg-os célját, ami Attila 185 cm-es magasságához ideális.

Fotó: Getty Images

Ezt láttad már?